Ioan Turc: ”Este nevoie de sistematizarea legislației de urbanism. Un cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi un instrument extrem de util în demersul nostru de realizare a unui nou PUG”

Președintele Partidului Național Liberal Bistrița-Năsăud, Ioan Turc, a anunțat că un proiect care vizează sistematizarea legislației de urbanism se află în dezbatere publică la nivel național. Turc spune că proiectul prevede realizarea unui cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, document util inclusiv în demersul Primăriei Bistrița de a întocmi un nou Plan Urbanistic General (PUG).

Este nevoie, așa cum bine vedem inclusiv în municipiul Bistrița, de o sistematizare a legislației de urbanism. Salut realizarea unui cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, document care se află în consultare publică și care va sistematiza legislația de urbanism. Expansiunea necontrolată a perimetrelor construite, intervențiile urbane agresive, cu repercusiuni asupra infrastructurii de bază, de transport și de utilități, birocratizarea excesivă și timpii lungi pentru realizarea documentațiilor de urbanism și pentru avizarea acestora, procedurile ineficiente în materia disciplinei în construcții sunt argumente pentru care un document de genul celui aflat în consultare publică era absolut obligatoriu”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Ioan Turc.

Liderul liberalilor din Bistrița-Năsăud spune că acest cod va fi un instrument legislativ clar, care va reglementa toate aspectele legate de urbanism și care va fi adaptat cerințelor actuale.

”Simplificarea unor mii de avize și acorduri pentru construcții, protejarea patrimoniului cultural, a mediului natural, precum și suprataxarea construcțiilor ilegale în scopul descurajării acestor practici sunt câteva dintre principalele beneficii ale viitorului cod. Sistematizarea legislației va avea ca impact inclusiv operaționalizarea conceptului de ghișeu unic, despre care s-a vorbit mult, între autoritățile administrației publice locale și entitățile avizatoare, scopul acestuia fiind degrevarea de sarcini administrative inutile, reducerea birocrației, a costurilor și a riscurilor de corupție”, a mai spus Turc.

În calitate de primar al municipiului Bistrița, Ioan Turc a amintit că administrația locală intenționează să realizeze un nou Plan Urbanistic General, noul cod fiind un document util în acest demers.

Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi un instrument util în demersul pe care suntem hotărâți să îl facem. De aceea, în această perioadă în care se face dezbatere publică pe marginea codului, vom veni cu propuneri și amendamente și vom încerca să contribuim și noi la definitivarea unui document pe cât de așteptat, pe atât de util”, a încheiat Turc.

2 comments

  1. Pentru Bistrița elaborarea unui nou Plan Urbanistic General (PUG) este o prioritate, după cele 3 mandate de primar ale lui Ovidiu Cretu, in care orasul s-a dezvoltat haotic. Planul Urbanistic General este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului si de dezvoltare a localitatilor ce compun o anumită unitate teritorial-administrativă. Planurile Urbanistice Generale cuprind analiza, reglementari si regulament local de urbanism pentru intreg teritoriul administrativ al unitatii de baza (suprafete din intravilan, cat si din extravilan). Pe de altă parte, P.U.G-ul stabileste norme generale, pe baza carora sunt elaborate la scara mai mica, Planurile Urbanistice Zonale (P.U.Z) si apoi Planurile Urbanistice de Detaliu (P.U.D).
    Revenind la orasul Bistrita, pe 28 ianuarie 2010 în timpul primului mandat al lui Ovidiu Cretu, consilierii au votat în unanimitate pentru transformarea Dealului Codrișor în zonă de agrement și au adoptat un PUZ în acest sens. Astfel, zona urma să fie transformată radical și pusă în valoare.
    S-a prevăzut amenajarea unor alei pietonale, a unui parc, pistă de biciclete, cișmele, zonă de promenadă, iar în cel mai înalt punct al dealului s-a prevăzut amenajarea unui restaurant, cu vedere spre oraș. Mai exact, conform Planului Urbanistic Zonal adoptat atunci, Padurea Codrisor urma sa intre intr-un proces amplu de transformare, prin care toată această zonă sa fie amenajata pentru o serie de activitati sportive si de agrement. Numai că în septembrie 2010, la câteva luni după aprobarea PUZ-ului, Crețu s-a sucit și a blocat toată dezvoltarea zonei, pentru realizarea unui drum de centură cu două benzi prin mijlocul pădurii Codrisor.
    Pentru asta Crețu a făcut atunci o mica excrocherie, modificând PUZ-ul astfel ca Pădurea Codrișor să rămână în extravilan. Era condiția obligatorie pentru realizarea centurii. Si toate astea dintr-un interes personal meschin după cum singur a declarat in presa vremii: “Da, am acolo 45 de ari, cumpărați prin 2000-2001. Dacă va fi să îl vând la un preț bun, normal că îl vând. Soția l-a moștenit de la socrul meu, din câte știu sunt deja făcute actele de împroprietărire”. Pe durata celor trei mandate de primar Cretu a blocat proiectul de amenajare a râului Bistrita si tinut-o prosteste cu centura 2 Sud prin pădurea Codrisor, in ciuda tuturor evidentelor că aceasta era cea mai idioată solutie. Dar asta nu e totul. In 17 septembrie 2015 a fost adoptată prin hotărâre de CL amenajarea Pădurii Codrișor ca zonă de agrement ”Pădure-parc Codrișor”. Este vorba de primul primul proiect inițiat de cetățeni pentru care voluntarii Asociației Bistrița Civică au adunat 4.029 de semnături de susținere a proiectului. Si această hotărâre de CL a fost blocată de fostul primar ceea ce demonstrază cât pret pun unii edili pe dorintele cetătenilor. In schimb s-au cheltuit in prostie bani din bugetul local pe tot felul de tâmpenii ce le-au trecut prin cap acestor neisprăviti. Este doar un argument pentru care Bistrița are nevoie de un nou Plan Urbanistic General pentru a intra pe o dezvoltare urbanistică normală.

  2. Balan Marius -Horea

    Este nevoie de o mare dezbatere publica cu bistritenii la Polivalenta sa incapem ca lumea cu distantarea ceruta de Pandemie.

error: Content is protected !!