Primăria Bistrița continuă procesul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe. Primarul în funcție al municipiului, Ioan Turc, este de părere că investițiile de acest fel sunt o prioritate care trebuie să se regăsească pe agenda municipalității și în următorii ani.
Ioan Turc afirmă că, în timpul mandatului său de primar al Bistriței, a gestionat din punct de vedere al reabilitării termice 63 de blocuri de locuințe.
”Dintre cele 63 de blocuri, 10 au fost cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării și cu o puternică finanțare de la bugetul local. Practic, undeva la un milion de lei per bloc, însemnând 10 milioane de lei din bugetul local. De asemenea, alte 27 de blocuri sunt finanțate prin PNRR. Dintre acestea, 21 sunt finalizate, iar 6 sunt în curs de execuție. Am depus, de asemenea, documentații și cereri de finanțare pentru alte 12 blocuri care urmează să fie acoperite financiar prin Programul Regional Nord-Vest, iar pentru alte 14 blocuri suntem în curs de achiziție a serviciilor de realizare a documentațiilor, pentru a fi depuse de asemenea pentru finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. Este un lucru extrem de bun pentru oraș. Discutăm despre 63 de blocuri, cu 185 de scări, cu 2.813 apartamente, cu 8.700 de locatari și o valoare însumată de peste 255 de milioane de lei”, a explicat primarul Ioan Turc.
Sursa citată a adăugat că reabilitarea termică a blocurilor aduce multiple beneficii.
”De ce este importantă reabilitarea termică a blocurilor de locuințe? În primul rând, pentru faptul că oamenii au un confort mult mai bun atât iarna, cât și vara, urmează să plătească mult mai puțin în perioada de iarnă și, bineînțeles, cei care au aer condiționat pot plăti mai puțin și în perioada de vară. Chiar și pentru apartamentele care nu sunt dotate cu aparat de aer condiționat, faptul că sunt izolate, le ajută din punct de vedere al confortului termic. Un alt beneficiu al reabilitării, pe care îl observă toți locuitorii municipiului, ține de modul în care arată blocurile nou-reabilitate. Coloritul este unul cât se poate de decent. Nu am mers pe variante de colorit agresiv, nu am mers pe o cromatică stridentă, ci pe culori cât se poate de neutre – alb, gri -, în așa fel încât ochiul să nu fie deranjat. Peste tot unde se observă această modalitate de colorit al blocurilor, trebuie să știți că sunt blocuri reabilitate în perioada ultimilor 2-3 ani”, a completat Ioan Turc.
Potrivit primarului în funcție, municipalitatea va continua acest proces de reabilitare a blocurilor din Bistrița.
”Nu ne oprim. Acest proces trebuie în mod obligatoriu să meargă mai departe. Repet și insist: continuăm cu procesul de reabilitare termică a blocurilor. (…) Este, din punctul meu de vedere, o prioritate care în mod obligatoriu trebuie să rămână pe agenda municipalității în următorii ani pentru că oamenii au nevoie de blocuri reabilitate, de apartamente confortabile, iar orașul trebuie să arate din ce în ce mai bine, cu fiecare lună care trece”, a mai precizat Ioan Turc.