Ajuns la finalul mandatului de deputat, Ionuț Simionca se declară mulțumit de activitatea sa parlamentară și consideră că și-a făcut datoria față de cetățenii pe care i-a reprezentat în Parlamentul României.
”Pe parcursul întregului meu mandat de deputat, am pus județul Bistrița-Năsăud și pe bistrițeni pe primul loc și am făcut legi bune pentru a îi ajuta în viața de zi cu zi, pentru a le face viața mai bună și a le rezolva problemele. La nivelul activității parlamentare din Camera Deputaților, am reușit să fiu cel mai harnic parlamentar de Bistrița-Năsăud, un lucru pe care îl spun cu modestie. Am reușit să fac câteva lucruri importante”, a declarat Ionuț Simionca într-o conferință de presă.
Din sinteza activității parlamentare, deputatul PMP a precizat că a avut 256 de luări de cuvânt în 151 de ședințe, 54 de declarații politice și 162 de propuneri legislative, 24 dintre acestea devenind legi. De asemenea, pe parcursul activității, Simionca a depus 11 moțiuni și a adresat 115 întrebări și interpelări. Totodată, a avut peste 400 de audiențe la cabinetul său parlamentar.
În opinia deputatului, cele mai importante inițiative legislative ale sale, care au fost promulgate și au devenit legi, sunt:
- Legea Autostrăzii Nordului;
- Legea privind amplasarea de bariere la nivel cu calea ferată;
- Legea COLECTIV;
- Legea prin care locuitorii din Rodna, Maieru și Șanț se pot pensiona cu doi ani mai devreme;
- Legea pentru sprijinirea circumscriptiilor veterinare;
- Legea cadastrului şi publicităţii imobiliare – recalcularea sumelor platite pentru zonele montate si submontare, in functie de relieful zonei;
- Lege pentru suprailuminarea trecerilor de pietoni;
- Legea pentru completarea Legii asistenţei sociale nr. 292/2011 – UNICEF.
În același timp, Simionca a adăugat că a fost inițiatorul unor proiecte legislative dorite de societatea românească, care probabil se vor transforma în legi în anii următori, pe teme cum ar fi:
- Reducerea la 300 a numărului de parlamentari;
- Eliminarea pensiilor speciale;
- Alegerea primarilor în două tururi;
- Oxigen pentru Horeca;
- Lege pentru stoparea fraudarii kilometrajului la autoturisme;
- Legea pentru calcularea impozitului la autovehicule, direct proportional cu capacitatea cilindrica;
- Legea pentru eliminarea cersetoriei;
- Legea pentru incurajarea peroanelor care beneficiaza de ajutor social pentru reintegrarea pe piata fortei de munca – E MUNCA, E PAINE!;
- Legea pentru siguranta elevilor in mijloacele de transport scolar;
- Lege pentru eliminarea impozitului pentru producatorii locali;
- Lege pentru eliminarea taxei de stalp pentru administratiile locale
”Consider că eu mi-am făcut datoria față de cei care m-au trimis în Parlament și le mulțumesc celor aproape 11% dintre bistrițeni care, votându-mă în 6 decembrie, au confirmat acest lucru”, a încheiat Ionuț Simionca.
Președintele PMP Bistrița-Năsăud nu va mai face parte din noul Parlament, asta pentru că partidul din care face parte nu a reușit să obțină suficiente voturi pentru a atinge pragul electoral de 5 la sută, necesar pentru a intra în Parlamentul României.
Însă, cu toate acestea, Simionca afirmă că va fi prezent în viața județului în următorii ani și va încerca să ducă la bun sfârșit proiectele PMP Bistrița-Năsăud.
”Dacă vor fi lucruri pe care nu o să reușesc să le mișc din postura de președinte al PMP Bistrița-Năsăud, am posibilitatea să le impulsionez implicându-mă în societatea civilă. Și asta voi face în perioada următoare”, a încheiat Ionuț Simionca.