Cetățenii nu mai pot fi obligaţi să stea în carantină sau izolare la domiciliu, după ce decizia Curții Constituționale a României (CCR) prin care s-a stabilit ca fiind neconstituţională starea de carantină şi internarea obligatorie a fost publicată în Monitorul Oficial.
”În urma Deciziei Curţii Constituţionale a României nr.458 din 25.06.2020, Ordinul nr. 414/2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei se suspendă de drept, începând cu 02.07.2020, până la modificarea cadrului legislativ”, se arată într-un comunciat de presă al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bistrița-Năsăud.
În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv pentru cele la care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020).
Totuşi, ţinând cont de contextul epidemiologic actual şi de evoluţia răspândirii infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, precum şi de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populaţiei, în vederea prevenirii răspândirii infecţiei, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat COVID – 19, care nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare sau au venit în ţară dintr-o zonă/ţară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, respectând următoarele măsuri:
- purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluţii pe bază de alcool;
- spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;
- păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 m între persoane;
- curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese, etc.) cu soluţie dezinfectantă;
- în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID – 19, se va accesa numărul unic de urgenţă 112;
- consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluţiei prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.
”Precizăm că în situaţia în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în ţară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2, acestea riscă să intre sub incidenţa legii, conform art.352 din Noul Cod Penal (Infracţiuni contra sănătăţii publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) şi să sufere consecinţele săvârşirii acestei fapte”, se mai arată în același comunicat de presă.
Guvernul caută acum o soluție legislativă prin care oamenii să poată fi, din nou, obligați să stea în izolare la domiciliu sau carantină. Curtea Constituțională a stabilit că, pentru astfel de obligații e nevoie de o lege, nu de ordin de ministru, cum a fost până de curând. Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei au creat un grup de lucru în vederea înaintării unui proiect de lege pentru „punerea în concordanţă” a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19.