La ce liceu din Bistrița-Năsăud s-a intrat la specializarea Matematică-Informatică cu media 5,71? ”Aceasta nu e medie de intrare la Mate – Info!”

 

Prima etapă de admitere la liceele din Bistrița-Năsăud s-a încheiat. O situație privind opțiunile elevilor și mediile de admitere a fost prezentată de inspectorul școlar adjunct Zoltan Deak, într-o conferință de presă. Potrivit acestuia, în ceea ce privește admiterea în învățământul liceal au fost propuse 57 de clase a IX-a dintre care trei clase în limbile minorităților. Aceste 57 de clase au însumat un număr total de 1.596 de locuri, iar din aceste locuri au fost ocupate 97,49%. Dacă ne referim strict la locurile de la secția română, vorbim de un procent de 99,33%. ”

”Aproape toate locurile de liceu au fost ocupate în această etapă de repartiție computerizată. Locuri libere mai sunt la Lechința – 4 și la Telciu – 6 pentru secția română, respectiv câteva locuri la clasele în limbile minorităților, respectiv la secția maghiară de la Colegiul Național Andrei Mureșanu și secția germană de la Colegiul Național Liviu Rebreanu. Este posibil ca să mai fie excepții în sensul că vor fi copii repartizați în licee unde nu doresc să își continue studiile și atunci se vor mai elibera câteva locuri, dar este clar că acest număr este unul foarte mic”, a scpus Zoltan Deak.

Inspectorul școlar adjunct a adăugat că numărul claselor a scăzut în acest an, lucru care a făcut ca media de admitere să fie mai mare.

Astfel, referitor la mediile de admitere la liceele din Bistrița-Năsăud, statisticile Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud arată că la Colegiul Național Liviu Rebreanu, ultima medie la specializarea Matematică-Informatică a fost 9,19, însă, la Colegiul Național George Coșbuc din Năsăud, la aceeași specializare s-a intrat și cu media 5,71, după cum reiese din tabelul de mai jos:  

Nr.

Crt.

LICEU / COLEGIU Specializare Ultima medie Observații
1. C.N.L.Rebreanu Mate – info 9,19 2 clase
2. C.N. A. Mureșanu Mate – info 8,70  
3. C.N.Petru Rareș Mate – info 8,02  
4. C.Tehn. Infoel Mate – info 7,32 2 clase
5. Lic. Sângeorz – Băi Mate – info 7,04
6. C.N.G. Coșbuc Mate -Info 5,71 2 clase

Referitor la aceste medii de admitere, inspectorul școlar Camelia Tabără a făcut și un comentariu: ”Tot timpul am fost acuzați că a scăzut foarte mult numărul claselor de liceu. După cum se vede statistica trebuie să scadă în continuare pentru că așa cum am mai spus, un copil care nu are la intrare nivelul minim de 5 foarte greu îl crești să îl aduci la 6, la 7 ca să finalizeze liceul. De asemenea, ce nu ne place din analizele pe care le-am făcut este că Matematica-Informatica e o specializare extrem de solicitată și pe piața muncii, dar nu se poate face în orice condiții. După cum se observă, la Coșbuc se intră cu 5,71. Aceasta nu e medie de intrare la Mate – Info. Acolo sunt lacune serioase. Am analizat inclusiv opțiunea copiilor pe informatică și copiii care dau din Informatică, procentual sunt mai puțini decât la Prundu Bârgăului. Adică dacă avem intrare corepunzătoare trebuie să existe clase, dacă nu le dăm degeaba. De asemenea, aș vrea să remarc faptul că la Rebreanu am tăiat o clasă de Filologie. Această statistică ne arată că am făcut foarte bine. 7,83 e o clasă, dacă mai era o clasă aveam toate șansele ca în Rebreanu să se intre cu 6. Ori am spus tuturor că Rebreanu, Andrei Mureșanu și colegiile trebuie să se compare cu colegiile centenare și cu liceele de elită din țară în care mediile sunt corespunzătoare. Din acest motiv facem și aceste statistici pentru că trebuie cu toții să ne uităm la ele și la modul obiectiv să se aleagă apele. Cine e dispus să învețe să facă liceul și acolo să învețe carte, cine nu îi invităm să devină școli profesionale de foarte bună calitate”, a spus Camelia Tabără.

Iată și o situație privind mediile de admitere în funcție de alte specializări: 

Nr.

Crt.

LICEU / COLEGIU Specializare Ultima medie Observații
1. C.N. A. Mureșanu Științe ale nat 8,33 2 clase
2. C.N.L.Rebreanu Științe ale nat. 8,23 2 clase
3. C.N.G. Coșbuc Științe ale nat 7,51  
4. Lic. Sanitar Științe ale nat 6,79
5. C.N.Petru Rareș Științe ale nat 6,64
6. Lic. Sângeorz – Băi Științe ale nat 6,11 2 clase
7. Lic. Prundu Bârgăului Științe ale nat. 5,96
8. Lic. Teaca Științe ale nat. 4,81

 

Nr.

Crt.

LICEU / COLEGIU Specializare Ultima medie Observații
1. C.N.L.Rebreanu Umanist 7,83 2 clase
2. C.N. A. Mureșanu Umanist 7,59 2 clase
3. C.N.G. Coșbuc Umanist 7,09  
4. Lic. Sângeorz – Băi Umanist 6,69 2 clase
5. Lic. Prundu Bârgăului Umanist 6,35
6. C.N.Petru Rareș Umanist 6,02 2 clase

  

Nr.

Crt.

LICEU / COLEGIU Specializare Ultima medie Observații
1. C.N. A. Mureșanu Economic 8,12
2. C.Tehn. Infoel Economic 7,30
3. C.N.Petru Rareș Economic 6,75  
4. L.P.S. Economic 6,25
5. Lic. Economic Economic 6,02 3 clase
6. Lic. Gr. Moisil Economic 5,53
7. Lic. Prundu Bârgăului Economic 5,15
8. Lic. Maieru Economic 4,49
9. Lic. Căianu Mic Economic 3,81

Au existat și licee în care s-a intrat cu medii mai mici decât 5: 

Nr.

Crt.

LICEU / COLEGIU Specializare Ultima medie Observații
1. Lic. Lechința Agricultură 2,73 4 locuri libere
2. Lic. Căianu Mic Economic 3,81  
3. Lic. Telciu Mecanică 4,31 6 locuri libere
4. Lic. Maieru Economic 4,49  
5. Lic. Silvic Silvicultură 4,78 2 clase
6. Lic. Teaca Științe ale nat. 4,81  

În ceea ce privește învățământul vocațional, anul acesta au fost nouă clase cu 252 de locuri disponibile.

Potrivit lui Deak Zoltan, sunt încă 91 de copii care nu au fost repartizați în prima etapă și care intră în cea de-a doua etapă de admitere, care începe pe data de 23 iulie. Între 24-30 iulie, absolvenții își pot depune cererile de înscriere la Inspectoratul Școlar Județean, iar între 31 iulie – 1 august se va face repartizarea elevilor pe locurile rămase libere.

error: Content is protected !!