La Centrul Cultural Dacia din Bistrița va avea loc sâmbătă, 8 aprilie 2023, un eveniment cultural și comemorativ în cadrul căruia va fi evocată personalitatea Mitropolitului Bartolomeu Anania și va fi lansată cartea ”Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”, scrisă de arhimandritul dr. Dumitru Cobzaru.
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul și vor prezenta cartea: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie – cadru universitar și director de departament al Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și pr. Ioan Pintea – scriitor, poet și managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
Manifestarea va fi moderată și prezentată de Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Evenimentul editorial este organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolia Clujului, Maramureșului si Sălajului, în colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.
Apărut anul acesta printr-o colaborare între Editura Renașterea și Editura Centrului de Studii Transilvane a Academiei Române – Filiala Cluj, volumul reprezintă transpunerea editorială a tezei de doctorat a autorului, intitulată „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul, Destinul și Istoria”. Aceasta a fost susținută public anul trecut, în data de 24 octombrie, și a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică a vrednicului de amintire prof. univ. dr. Nicolae Edroiu (fost membru corespondent al Academiei Române) și a dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”.
”Prin tot ceea ce a fost și a înfăptuit pentru Biserică și pentru Neamul românesc, arhiepiscopul și mitropolitul, scriitorul și teologul Bartolomeu Valeriu Anania a sădit în noi neliniștea datoriei de a-i păstra memoria vie, neștirbită și cât mai deplină. Din această neliniște s-a născut preocuparea de a evoca, ori de câte ori permit împrejurările, cuvintele-i memorabile, faptele sale pilduitoare sau episoade din deopotrivă impresionanta și dramatica poveste a unei vieți pline și împlinite. Și tot această neliniște este cea care ne-a condus la o abordare din perspectivă științifică a vieții și activității sale. (…) Astfel, scopul lucrării de față este acela de a oferi o prezentare cât se poate de imparțială – îndeobște bazată pe mărturiile participanților direcți la evenimente și pe documentele oficiale, arhivistice – a episoadelor în care Bartolomeu Valeriu Anania s-a implicat sau a fost implicat, fără voia sa, însă păstrându-și mereu verticalitatea. Fără faptele, atitudinea și cuvintele sale, istoria recentă a țării noastre ar fi arătat cu siguranță altfel. Considerăm că evocarea acestor evenimente cruciale din istoria României și a unei personalități ca Bartolomeu Valeriu Anania se impune cu necesitate în actualitate. Nu pot trece cu vederea că l-am cunoscut îndeaproape, iar multe din amintirile sale mi le-a transmis direct, ceea ce mă obligă să (re)cunosc realitatea și să las o mărturie, cât se poate de onestă, în ce-l privește, dar și pentru posteritate”, a mărturisit autorul cărții, arhim. dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului.
Evenimentul de lansare a cărții va avea loc sâmbătă, 8 aprilie 2023, de la ora 19:00.
Omul si pula… un securist coclit!