Gabriel Lazany și-a preluat mandatul de primar și a intrat „în pită!” Încă de la instalare, primarul PSD a anunțat că va face ordine în primărie și îi vizează pe angajații care NU aduc plus-valoare.
Șeful D.I.S e primul de pe lista neagră! Și-a dat DEMISIA, prin presiuni și amenințări!
Direcția de Infrastructură și Servicii (fosta DSP) este o direcție din cadrul primăriei, care se ocupă de lucrări publice, printre care și asfaltările.
Pe vremea primarului Ovidiu Crețu, Direcția a fost condusă de Ioan Crețiu.
Când Ioan Turc a preluat Primăria Bistrița, șeful D.S.P a fost destituit din funcție, dar conform legii a fost transferat pe o funcție similară, în cadrul Serviciului Monumente. Astfel, Ioan Turc a evitat un proces de durată cu funcționarul public.
Lazany joacă golănește și prin amenințări l-a FORȚAT să demisioneze!
În mandatul lui Ioan Turc, la conducerea Direcției de Infrastructură și Servicii a venit Liviu Creminea. Acesta a lucrat în cadrul Drumuri și Poduri Județene Cluj (societate în subordinea Consiliului Județean Cluj), a susținut un concurs și a obținut astfel statutul de funcționar public și director interimar la DIS Bistrița.
Gabriel Lazany și-a prelut în forță mandatul și a avut o primă discuție cu directorul Liviu Creminea. După amenințări , Creminea a cedat și a demisionat din funcție, deși statutul de funcționar public îi conferea protecție și putea rămâne angajat la Primărie pe o funcție similară șef-serviciu) în alt compartiment (cum a fost cazul lui Ioan Crețiu).
După înlăturarea lui Creminea, PSD își va aduce omul lor la Direcția de Infrastructură și Servicii.
Amenințări la adresa funcționarilor publici ! Au legea de partea lor și e foarte greu să fie dați afară! Contractualii au „morcov!”
Conform statutului funcționarului public, demiterea este un proces extrem de greoi. Aceștia pot acționa în judecată instituția și de cele mai multe ori au câștig de cauză. A fost cazul polițiștilor locali dați afară de Cristian Niculae, care au câștigat în instanță și astfel și-au obținut locul de muncă și salariile restante.
Directorii pot fi schimbați, dacă sunt mutați pe un alt post, NU neapărat de conducere!
Cei mai vulnerabili sunt angajații contractuali din Primăria Bistrița ( care NU sunt funcționari publici). Este cazul multor salariați ai Centrului Cultural Municipal. Aceștia pot fi mai ușor schimbați din funcție, fără riscul unor procese de durată.
De asemenea, funcțiile vacante pot fi desființate și astfel Lazany poate raporta opiniei publice că a ușurat organigrama și a făcut economie. Fix așa a făcut Radu Moldovan și a anunțat cu surle și trâmbițe că la Consiliul Județean s-au făcut economii semnificative și că NU se risipește banul public. În realitate, funcțiile vacante de pe organigrame erau oricum ne-ocupate.
Situația majorității din Consiliul Local este în continuare negociabilă , după o primă ofertă refuzată de PNL!
Gabriel Lazany joacă tare și vânează angajații preferați de Ioan Turc. Acțiunea de imagine se realizează pe baza unor informații de partid, privind activitatea anumitor oameni, fără realizarea unui audit intern.
Jocul de-a jupânul este o situație win-win pentru actualul primar: îi aduce imagine lui Lazany iar PSD-ul își va planta oamenii de partid pe funcțiile-cheie!
O sa vină Cretiu înapoi ;e aceeași Mărie cu altă pălărie ;asta măcar era competent Cretiu e de o viață în prarie și nu se vede nimic după el;salariu mare și aroganță
Să înceapă de hrubanism! Acolo e putregaiul mare!!!
Dorim aceasi decizie sa o facă și Tetcu. Acest mare reclamagiu și acuma pozează în domnul director adjunct care taie arbori după ureche și nu știe folosi tomograful arborilor care a fost achiziționat cu mulți bani de primăria Bistrița.
Apropo daca mergi în privat îți recomand să mergi la prietenul tau arborist platit de primărie cu 1000 de euro pe zi. Weekend plăcut domnule director specialist in toate
Toți șefii trebuie schimbați cel puțin o data la 4 ani. TOTI! Iar cei numiți sa fie temporar pe post, pentru ca, acum, toți cei care au funcții de conducere ”prin concurs 🙂 whatever that means” se cred zei! Scopul lor acolo este de a munci nu de a fi serviți. Iar funcția de regula implica mai multe responsabilități si in consecință, ulterior, mai multe beneficii. La noi la stat este invers, funcția este cu beneficii si… atât! Vrei mai mulți bani si sa faci tu regulile nu ai decât sa ieși in mediul privat si sa faci! La stat rolul tău este de a servi cetățenii!
Primul lucru pe care l-as face as schimba biroul de resurse umane, acolo este putregaiul! Sau l-as desființa complet si l-as externaliza! O vreme cel puțin, pana găsești specialiști adevărați in resurse umane care pot sa facă treaba conform cerințelor postului! Apoi as schimba șefii, toți, iar noii șefi ar trebui sa vina cu fise de evaluare specifice fiecărui post care trebuie bifate lunar astfel ca evaluările sa fie corecte. Fac pariu ca acum au toți angajații 120 de puncte din 100 posibile! In felul asta cei care nu performează vor pleca. Si da ar trebui sa aibă cel puțin 4-5 oameni de încredere cu misiuni clare care sa-l ajute sa facă o organigrama funcționala nu ca acum.
Cei care vor si pot (probabil sunt destui) vor rămâne si vor începe sa facă treaba ceilalți auf Wiedersehen! Asta ar fi trebuit sa facă si Turc, dar…
Rolul primarului este de a face strategie de dezvoltare durabila nu sa facă treaba tuturor putorilor care au treaba prin oraș , ca sunt reduceri mari!
Concret la asta data afara acum au fost N mesaje trimise ca cetatean al urbei catre directia pe care o conducea (mentionate public in interviuri) si pe dl director l-a durut in cot. Asta este, nu vrei o sa poata altii!