Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, atrage atenția că tot mai mulți pacienți ajung la Unitatea de Primiri Urgențe înainte de a trece pe la cabinetele medicilor de familie sau pe la cabinetele medicilor specialiști, lucru care, în opinia sa, ridică semne de întrebare cu privire la modul în care se desfășoară activitatea medicală în prespital.
“Perioadele de așteptare la UPU s-au diminuat foarte mult în ultimul an, dar cu toate acestea adresabilitatea către UPU își continuă tendința de creștere. Pe zi ce trece, tot mai multe cazuri vin către UPU. Asta ne ridică un semn de întrebare vizavi de modul în care se desfășoară activitatea medicală în prespital. Cred că Ministerul Sănătății trebuie să își construiască o politică centrală din acest punct de vedere, prin care să încerce cumva să întărească zona de medicina de familie și partea de de ambulatoriu și cabinete de specialitate, astfel încât să scadă adresabilitatea în UPU. Spun acest lucru pentru că asistența în UPU, consultațiile în UPU sunt mult mai scumpe decât dacă s-ar realiza în cabinete de specialitate sau în cabinetele medicilor de familie”, a spus Gabriel Lazany într-o emisiune la Bistrița FM.
În ceea ce privește timpii de așteptare la UPU-SMURD Bistrița, managerul spitalului precizează că aceștia au scăzut și ca urmare a faptului că a crescut numărul medicilor.
”A crescut numărul medicilor în UPU. Echipa de medici a crescut semnificativ și cred că va crește din nou în perioada următoare. Când va apărea următoarea tranșă de medici specialiști vom mai face câteva angajări. Doar în ultimul an am reușit performanța, împreună cu mediul șef din UPU (n.r. – dr. Tiberiu Tudor) de a aduce vreo 10 medici noi. Cu toate acestea, încă este loc de mai bine. În continuare, specialitatea de medicină de urgență este o specialitate deficitară. Drept urmare, medicii și oferta de medici specialiști este încă redusă”, a adăugat Gabriel Lazany.
Gabriel Lazany a menționat că unitatea pe care o conduce încearcă să fie prezentă în mediile universitare și să le prezinte viitorilor medici oportunitățile de angajare.
”Tinerii medici trebuie să știe că suntem prezenți, suntem atractivi și că spitalul din Bistrița este o oportunitate pentru ei”, a completat sursa citată.
E si normal mergi la Policlinica cu programare si stai pe la usi si medicii vin la munca dupa doua ore, ai programare la ora 14 si la 15 40 medicul tot nu la datorie dar leafa merge.