Femeile din județul Bistrița-Năsăud pot beneficia de mamografii gratuite, acestea fiind acordate în baza unui proiect prin care s-a încheiat un parteneriat între compania Leoni, Clubul Rotary și Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. Proiectul, finanțat cu 150.000 de lei, va permite realizarea a 450 – 500 de investigații și se adresează femeilor de peste 45 de ani.
Marți, la sediul Primăriei Bistrița a avut loc o conferință de presă prin care s-a anunțat încheierea acestui parteneriat și demararea proiectului de screening gratuit.
”Anunțăm un parteneriat prin care firma Leoni pune la dispoziția Clubului Rotary Bistrița Nosa o sumă de bani prin care se vor realiza investigații medicale de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. Vorbim de mamografii. (…) Este pentru prima dată când avem un astfel de parteneriat încheiat între instituțiile publice, mediul privat și organizațiile non-guvernamentale”, a explicat primarul Bistriței, Gabriel Lazany.
La rândul rău, reprezentantul companiei Leoni, Andrei Rusu, a precizat că este vorba despre suma de 150.000 de lei, bani care vor permite efectuarea a circa 450 – 500 de investigații gratuite.
”Este o nouă definiție pe care încercăm să o dăm la ceea ce înseamnă parteneriat public-privat. Practic, ne adresăm doamnelor din comunitatea noastră, doamnelor de peste 45 de ani, prin oferirea de screening mamar gratuit. Acest proiect inițiat de noi și-a găsit un sprijini imediat în partenerii noștri – Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița și Clubul Rotary. Suma de 150.000 de lei a fost virată Clubului Rotary, iar acesta va achita punctual contravaloarea investigațiilor. Suntem foarte mândri să putem face asta pentru comunitate și ne dorim să fie un exemplu și pentru celelalte companii”, a spus Andrei Rusu.
Sorin Chiuzan, președintele Clubului Rotary, a explicat că se dorește ca acest proiect să fie un ”deschizător de drumuri” și un exemplu și pentru alte companii din mediul privat.
”Este un proiect care se adresează unui număr de 450 – 500 de persoane de sex feminin, femei peste 45 de ani din județul Bistrița-Năsăud. Este o onoare pentru noi să facem parte din acest proiect. Prin direcțiile noastre de acțiune, Clubul Rotary Bistrița Nosa susține un stil de viață sănătos, ne implicăm activ în proiecte care au legătură cu sănătatea populației, proiecte educaționale, proiecte de ecologizare. Sperăm ca acest proiect să fie un deschizător de drumuri și alți operatori economici să ni se alăture în următoarele proiecte pe care le vom desfășura”, a spus Sorin Chiuzan.
Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Paul Szekely, a punctat că, în opinia sa, acest proiect este un exemplu de bune practici.
”Practic, prin acest proiect am reușit să dublăm numărul de investigații de acest fel care se realizează la Policlinica Bistrița. Acest proiect este deja implementat și el funcționează din data de 25 noiembrie. Este un proiect cu un impact real asupra sănătății populației. Știm cu toții ce important este să descoperit timpuriu anumite probleme medicale și să poată fi tratate din timp pentru că astfel se oferă o altă șansă la viață”, a spus Paul Szekely.
Potrivit directorului medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, dr. Laura Nat, acest proiect vine în sprijinul femeilor din Bistrița-Năsăud.
”Știm cu toții că este mai ușor să previi decât să tratezi, de aceea invit doamnele din județ să se programeze și să efectueze această examinare extrem de importantă. Este bine de știut că există niște criterii de includere pentru efectuarea acestei examinări, cum ar fi: vârsta peste 45 de ani, perioada ciclului menstrual între ziua 12 și 18. La menopauză nu există restricții. Este important ca după toaleta zilnică să nu se utilizeze cremă pentru a crește acuratețea imaginilor acestei examinări. Este bine de știut că toate aceste detalii se află și pe site-ul de programări al Policlinicii Bistrița. Programarea se realizează simplu, la fel ca orice altă programare care se face, în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate, la Policlinica Bistrița. Este necesar un bilet de trimitere simplu, eliberat de medicul de familie sau de la orice medic specialist. Doamnele care se cunosc deja cu o patologie mamară pre-existentă ar fi bine să vină cu o documentele medicale pentru ca rezultatul examinării să se facă comparativ și să se stabilească statusul evolutiv al leziunilor”, a spus dr. Laura Nat.
Directorul medical al spitalului a precizat că unitatea medicală avea contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud trei astfel de examinări pe zi, iar în urma acestui proiect se vor putea efectua câte șase examinări pe zi.
”Programul este deschis pentru toată lumea, în funcție de locurile disponibile se poate programa oricine. Principiul va fi de primul venit – primul servit”, a completat dr. Laura Nat.
Potrivit primarului Gabriel Lazany, Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița deține, de anul acesta, unul dinte cele mai performante mamografe care există la ora actuală pe piață. ”Investigațiile care vor fi făcute vor fi de cea mai înaltă calitate și acuratețe”, a mai spus Gabriel Lazany.