Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunțat că instituția pe care o conduce va lua măsuri pentru protejarea drumurilor județene recent reabilitate de autovehiculele de mare tonaj. Pe aceste drumuri, administrația județeană intenționează să amplaseze cântare digitale de tonaj. Primul drum pe care se va aplica această măsură este cel care face legătura între Josenii Bârgăului și Ilva Mică, prin Strâmba.
“Îmi pare că Poliţia Română, cei de la Rutieră şi de la Poliția Rurală, care se plimbă şi ei pe aceste drumuri frumoase, au de multe ori ochelari de cal şi nu văd că tractoarele sau alte autovehicule de mare tonaj distrug toate aceste drumuri. Singurul lucru pe care suntem obligaţi să îl facem şi îl vom face, începând de anul viitor, este să montăm cântarele digitale electronice care să transmită instantaneu poze de la depăşirea cantităţii pe osie”, a declarat luni, cu prilejul inaugurării unui drum judeţean modernizat cu fonduri europene, șeful administrației județene.
Emil Radu Moldovan a dat drept exemplu situația drumului care face legătura între localitățile Josenii Bârgăului și Ilva Mică, prin Strâmba, pe care circulă frecvent autovehicule de mare tonaj. Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud a precizat că acesta va fi și primul drum județean pe care se vor monta astfel de cântare digitale.
”Din păcate, dacă vă duceţi pe Strâmba, o să înțelegeți despre ce vorbesc. Nu cred că este vreo autostradă din România care să suporte tonajul cu toată piatra din carierele de pe Valea Ilvelor. Nu respectă nimeni nimic. Poliţia ridică din umeri, ceilalţi nu respectă. Săptămâna trecută, venind în spatele unor maşini la care efectiv le erau desfăcute osiile de la cât de încărcate erau cu piatră, mi-am dat seama că nu are cum să reziste un drum proiectat la 8,5 tone la o așa încărcătură. Drumul judeţean are un anumit specific. El se proiectează la 8,5 tone pe osie. Nu-i nici drum naţional, nici drum expres, nici autostradă. Nu poate să pună proiectantul nici suportul de piatră, nici grosimea asfaltului altul decât cel pentru drumul judeţean. Din păcate, în România, sunt multe lucruri care nu se respectă. Şi spun cu mare regret acest lucru. Între timp, tehnica ne va ajuta. Am cerut colegilor mei să facă solicitare către Direcţia Economică a Consiliului Judeţean şi să începem, experimental, montarea acelor cântare digitale care se pun în trama de asfalt în drum, pentru Strâmba. E cel mai nenorocit drum”, a adăugat Moldovan.
Ulterior, astfel de cântare se vor monta și pe alte drumuri județene.
”Vom continua, în funcţie de resurse, să ne protejăm investiţiile”, a mai spus Emil Radu Moldovan.
Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud este de părere că și cei care folosesc utilaje agricole trebuie să se civilizeze.
”Cred că pe toţi oamenii de bun simţ îi deranjează această parte de folosire a drumurilor judeţene şi de către utilajele agricole. Nu interzicem aşa ceva, Doamne fereşte, dar ar trebui să înţelegem şi noi că a venit vremea să ne civilizăm. Aşa cum cel din Germania are bidonul cu apă pe tractor şi pe drumurile de legătură care se fac, se dă jos, îşi ia compresorul şi dă pământul jos de pe roată şi iese civilizat pe drum. Dar poate că, atunci când le dispar ochelarii de cal la unii şi se vor duce să-i sancţioneze, poate că vor respecta şi aceste lucruri”, a mai completat Emil Radu Moldovan.