Asociația Profesională a Medicilor de Familie/Medicină Generală și Patronatul Medicilor de Familie din Bistrița-Năsăud au anunțat, printr-un comunicat comun, că au decis, ieri, în urma unei ședințe la care au participat peste 70% dintre medicii de familie din județul Bistrița-Năsăud, să nu semneze actul adițional de prelungire a contractului-cadru pe anul 2018.
Astfel, în consecință, medicii de familie nu vor elibera acte decontate de Casa de Asigurări – rețete compensate, bilete de trimitere clinice și paraclinice. Însă, cu toate acestea, vor oferi consultații gratuite.
”Pentru că pacienții noștri sunt importanți pentru noi, am decis să furnizăm consultații medicale gratuite, desi nu vom fi în contract cu Casa de Asigurări în perioada următoare. Dorim, prin această decizie ca impactul asupra pacienților să fie cât mai redus pe perioada protestului nostru” se arată în comunicat.
De asemenea, tot ieri, prefectul județului Ovidiu Frenţ s-a întâlnit cu reprezentanţii medicilor de familie din judeţul nostru, dr. Niculai Dumitru- preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud şi reprezentantul Patronatului Medicilor de Familie din Bistriţa-Năsăud, dr. Gabriel Munteanu, pentru a afla şi pentru a transmite la Ministerul Sănătăţii şi la Ministerul Finanţelor Publice nemulţumirile acestora şi propunerile lor pentru o mai bună desfăşurare a activităţii medicilor de familie din judeţ.
”Chestiunile prezentate şi discutate au cuprins două grupe de probleme: finanţarea insuficientă a activităţii medicilor de familie din bugetul de stat şi carențele legislative referitoare la reglementarea activitătii profesionale a medicilor de familie. Prefectul judeţului s-a interesat dacă nesemnarea de către medicii de familie a contractului-cadru cu CJAS are repercusiuni aupra stării de sănătate a populaţiei judeţului, fiind asigurat de reprezentanţii medicilor de familie că aceştia vor fi prezenţi la cabinetele medicale şi vor presta serviciile medicale cerute sperând într-o decontare ulterioară a acestora” a declarat Oana Gherman, purtător de cuvânt al Institiției Prefectului județului Bistrița-Năsăud.
Cele două organizații care reprezintă medicii de familie din Bistrița-Năsăud au reamintit că ”de peste șase luni, organizațiile naționale profesionale și patronale care ne reprezintă au început discuțiile cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății privind debirocratizarea profesiei,rezolvarea problemelor sistemului informatic, reviziurirea protocoalelor medicale care îngrădesc independența profesională a medicului de familie și pun pacienții inutil pe drumuri și cresterea finanțării medicinei primare. Am ajuns la această decizie deoarece în cursul acestor discuții ne-am lovit de indiferența si incapacitatea CNAS de a soluționa cererile noastre. Sperăm ca decidenții să rezolve cât mai curând problemele de mai sus pentru a limita disfuncționalitățile create în sistem” .
Totodată, în acest context al protestului medicilor, pacienții pot apela și la serviciile din cadrul Policlinicii Bistrița și a Spitalului Județean de Urgență Bistrița. Medicii din cadrul Policlinicii vor elibera rețete și bilete de trimitere, suplinind astfel parțial activitatea medicilor de familie.
La nivelul județului Bistrița-Năsăud există aproximativ 140 de cabinete de medicină de familie.
FOTO: Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud