Ministrul Educației anunță trei elemente de noutate în ceea ce privește decontarea navetei elevilor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri, că în bugetul Ministerului Educaţiei se regăsește suma de 100 de milioane de lei destinată decontării navetei elevilor. Potrivit ministrului, în ședința de Guvern de astăzi urmează să fie dezbătut un proiect care vizează și câteva elemente de noutate din acest punct de vedere.

”În bugetul Ministerului Educaţiei se regăsesc 100 de milioane de lei destinaţi decontării navetei elevilor. (…) Avem acest proiect de ordonanţă pe agenda şedinţei de Guvern de astăzi. (…) Pentru a fi decontabile trebuie să fie reglementate, trebuie să fie în cadrul legal”, a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că proiectul va aduce trei elemente de noutate.

Naveta elevilor presupune trei elemente de noutate. În primul rând, faţă de prevederile anterioare, primii trei kilometri nu se mai decontează cu suma de 10 lei, se decontează cu suma de 30 de lei. A doua noutate este aceea a extinderii peste limita de 50 km care exista până acum. Este decontabilă naveta chiar dacă distanţa între şcoală şi domiciliu depăşeşte 50 de km. Al treilea principiu este acela al avansării de către Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare judeţene şi şcoli, a sumelor către elevi”, a mai adăugat Cîmpeanu.

ACTUALIZARE

Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență care face posibilă decontarea navetei elevilor.

”Este un prim pas important în rezolvarea unei probleme care trenează de mult timp: decontarea transportului elevilor. Ordonanța de Urgență, așa cum am precizat, face referire la decontarea navetei. Ministerul Educației a fundamentat, în echilibru, între nevoile reale, disponibilități bugetare și execuțiile anilor precedenți. Spre exemplu, în anul 2019, naveta elevilor a necesitat o sumă de aproape 80 de milioane de lei. Anul acesta, Ministerul Educației are în buget 100 de milioane de lei pentru decontul navetei. 100 de milioane de lei pentru 130.000 de beneficiari estimați, vreme de 34 de săptămâni – aceasta este durata cursurilor într-un an calendaristic, a rămas mai puțin, din păcate, – cu o valoare medie de 770 de lei per elev pentru cele 34 de săptămâni. Sunt trei elemente de noutate, sunt plusuri față de anii precedenți. Ştim că nu sunt îndeajuns, dar sunt plusuri. Primul element este acela al decontării la un nivel triplu, de la 10 lei la 30 de lei pe lună și elev, pentru primii trei kilometri, la care se adaugă un tarif de trei lei pe kilometru pentru următorii 47 de kilometri până la 50. Aceasta înseamnă, spre exemplu, 171 de lei – un abonament lunar pentru o distanță de 50 de kilometri. A doua noutate este aceea că se decontează naveta și pentru distanțe care depășesc 50 de kilometri. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în România până acum. Iar al treilea element de noutate – zic eu că este important – familia elevului nu mai este nevoită să avanseze sumele pentru transportul de la localitatea de domiciliu până la unitatea de învățământ în care este școlarizat. Și Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare și școli, avansează aceste sume, care vor fi decontate pe bază de documente justificative la finalul lunii. Repet, nu pretindem că este soluția ideală, dar este modalitatea de a putea plăti măcar naveta elevilor. Până acum, vă spun, nu a fost plătită naveta elevilor, din cauza unor neclarități legislative la nivelul Legii 226/2020, care au făcut inaplicabilă decontarea navetei. Noțiunea de transport nereglementat, fiind nereglementat, nu se încadrează în dispoziții legale, neîncadrându-se în dispoziții legale, nu a putut fi decontat. Astăzi, prin ordonanța de urgență, vom putea să decontăm naveta elevilor, în condițiile pe care le-am precizat. Dacă sunt întrebări din partea dumneavoastră”, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la finalul ședinței de Guvern.

error: Content is protected !!