Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a felicitat autoritățile din județul Bistrița-Năsăud pentru că au reușit să realizeze un sistem de gestionare a deșeurilor. Chiar dacă nu este unul perfect, ministrul afirmă că bistrițenii sunt ”norocoși” pentru că județul se numără printre puţinele judeţe din țară în care un astfel de sistem este funcţional.
”Acest sistem este funcţional, în comparaţie cu alte judeţe, municipii sau sectoare, cum e sectorul 1. Judeţul Bistriţa-Năsăud are un sistem funcţional, chiar dacă nu este perfect, există preluarea deşeurilor de la cetăţeni, există depozitare, există acest depozit care săptămâna viitoare va avea o nouă celulă şi se va preda pe 9 iulie celula care va asigura capacitatea de preluare în continuare. Nici nu vă daţi seama cât de norocoşi sunteţi, pentru că există sectoare din Bucureşti sau există judeţe care practic nu au soluţii şi găsesc cu greu soluţii pentru depozitarea deşeurilor. Pentru acest lucru felicit judeţul Bistriţa-Năsăud. Vă recomand în continuare să eficientizaţi acest sistem”, a declarat Tanczos Barna, vineri, într-o conferință de presă susținută la Bistrița.
Demnitarul a dat asigurări că ministerul pe care îl conduce va veni în sprijinul autorităţilor judeţene pentru a completa structurile existente cu noi capacități.
”Vom asigura finanțare prin PNRR pentru completarea structurilor existente. Vom veni cu capacități de tratare mecano-biologică a deşeurilor – TMB şi cu platforme de compost, astfel încât deşeurile care pot fi procesate şi deviate de la groapă săaibă capacități de procesare. Va trebui să regândim în aceste judeţe colectarea selectivă. Nu este bună soluţia aleasă acum câţiva ani în zonele rurale, nu este eficientă. Trebuie mers din poartă-n poartă şi ridicate deşeurile colectate selectiv. Pentru acest lucru trebuie să venim atât cu sprijin financiar, cât şi legislativ, ca să putem schimba aceste sisteme, să le facem mai eficiente”, a mai explicat sursa citată.
De asemenea, în opinia ministrului, tariful unic la nivel judeţean trebuie regândit.
”Dacă există un sistem care a funcţionat şi care a mers împreună, trecând peste toate barierele personale, politice, administrative, trebuie să găsim soluţii ca aceste sisteme să funcţioneze ca un tot întreg, pentru că sunt cele mai eficiente. În momentul în care ele sunt sparte, ajungem în situaţia Bucureştiului, unde fiecare sector a încercat să găsească soluţii şi per ansamblu nu avem eficienţă”, a mai precizat Tanczos Barna.