Ministrul Sănătății: Am avut o accentuare a transmiterii comunitare, situație generată și de cele două seturi de relaxare

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni, la Digi 24, că în ultimele zile s-a accentuat transmiterea comunitară cu noul coronavirus, această situație fiind generată și de cele două valuri de relaxare. În plus, începând de astăzi intră în vigoare noi măsuri de relaxare, astfel că autoritățile afirmă că situația trebuie gestionată cu mare atenție.

Am avut cinci zile în care am avut o creștere a numărului de cazuri. Dacă au început timid la 196 de cazuri noi, 237, 222, 275, 320 culminând în prezentarea de ieri. Suntem într-o transmitere comunitară, nu exacerbată, dar o avem accentuată de cele două măsuri de relaxare de până acum. Astăzi intră și cel de-al treilea set de măsuri de relaxare. Sunt măsuri pe care le gestionăm, pe care le avem în vedere printr-o serie de norme de măsuri de desfășurare și funcționare a fiecăreia dintre aceste relaxări. Avem ordine comune care vor apărea și astăzi în Monitorul Oficial, unele apărute de sâmbătă, cu miniștrii de resort cu principalele măsuri de relaxare”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a adăugat că în condițiile în care există deja o creștere a numărului de cazuri, atunci autoritățile au nevoie de instrumente pentru gestionarea situației.

În condițiile în care avem în continuare o creștere, va trebui să gestionăm într-o stare administrativă pe care noi o vrem în continuare, fiind vorba despre acea stare de alertă. Nu neapărat pentru a avea restricțiile vechi pe care le aveam, fiindcă avem măsuri de relaxare, dar pentru a putea avea pârghiile să putem gestiona eventualele evoluții nefavorabile”, a mai afirmat Nelu Tătaru.

Întrebat ce părere are despre afirmația lansată de liderul PSD Marcel Ciolacu, potrivit căreia cifrele ar fi manipulate, ministrul a răspuns: ”

”Aici nu pot să fiu de acord. Dacă cineva de specialitate va urmări încă de la începutul pandemiei până la panta descendentă în care ne aflăm acum, va putea vedea evoluția și adresabilitatea în ceea ce înseamnă unități de primire de urgență, cazurile în terapie intensivă, numărul deceselor și focarele care sunt în continuare în constituire, mai ales în unitățile spitalicești. Dacă au avut sau au în continuare o anumită îndoială, cred că ar trebui să dispară, fiindcă ultimele cinci zile ne-au arătat că orice măsură de relaxare atrage după sine și o creștere a numărului de cazuri. Noi trebuie să avem acea pârghie pentru a putea gestiona”, a mai spus Tătaru.

Întrebat dacă există o explicație cu privire la creșterea numărului de cazuri din ultimele 5 zile, ministrul a adăugat: ”Am avut două weekend-uri largi, mari, de vineri până luni seara. Am avut și o aglomerare populațională în diferite zone ale țării. S-a trăit acea senzație de libertate. Am avut o accentuare a transmiterii comunitare, nu exponențial deocamdată, dar am avut o creștere. Avem de astăzi a treia sesiune de relaxări și atunci trebuie să ne gândim că în următoarea perioadă numărul de cazuri va crește, dar controlabil. De aceea ne trebuie și starea de alertă. Sunt zile cum a fost ieri, duminică, în care au fost recoltări mai puţine, testări mai puţine, dar sper astăzi să avem o scădere a numărului de cazuri noi. Urmează să evaluăm tot ce înseamnă întreaga săptămână trecută şi să ne pregătim după al treilea val de relaxări pentru săptămâna care urmează”, a mai spus sursa citată.

Ministrul Sănătății a făcut un apel către populaţie să respecte regulile de precauţie, distanţarea socială.

One comment

  1. Motto:
    “În fața unei boli ești precaut sau ești prost, una din două!”
    (Klaus Iohannis)_

    Cresterea de la o zi la alta a numărului de cazuri depistate cu Covid-19 atât la nivelul României cât si în Bistrița-Năsăud, demonstreză necesitatea prelungirii stării de alertă după 15 iunie . Pericolul reprezentat de COVID-19, nu a trecut. Dimpotrivă apar focare noi precum cel de la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice „Sfinții Zaharia şi Elisabeta” din comuna Maieru, județul Bistrița-Năsăud, care funcționează sub egida Asociației Filantropia Ortodoxă Filiala Bistrița-Năsăud, din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Asadar, cât timp se inregistrează zilnic noi cazuri de inbolnăvire nu poate fi vorba de relaxare totală. Virusul este încă prezent în comunitate. Prin urmare, se impune prelungirea stării de alertă pentru ca Guvernul să aibă pârghiile necesare să ia măsurile atunci când acestea se impun. Parlamentarii PSD si aliatii lor din Pro-România si Alde trebuie să dea dovadă de responsabilitate si să voteze prelungirea stării de alertă după 15 iunie, pentru a demonstra că in fata bolii COVID-19 sunt precauti si nu prosti.

error: Content is protected !!