Bugetarii, și nu numai, vor avea parte de o nouă minivacanță de patru zile.
Guvernul a decis să aprobe un proiect de hotărâre care prevede ca data de 30 aprilie să devină zi liberă pentru a face astfel „punte” cu data de 1 mai. Proiectul face referire la angajații din sistemul public, dar multe companii vor asigura o zi liberă suplimentară și pentru cei din mediul privat.
1 Mai pică anul acesta într-o zi de marți și la fel s-a întâmplat de cele mai multe ori când ziua de 1 mai a picat în timpul săptămânii.
Astfel, se va face „punte” între weekendul 28-29 aprilie și ziua de 1 mai. Cu alte cuvinte, 4 zile libere, numai bune pentru o excursie sau pentru odihnă.
În zeci de ţări ale lumii pe data de 1 mai este marcată Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii, o sărbătoare cu o istorie de peste o sută de ani. De-a lungul timpului, 1 Mai a fost simbolul revoluţiei şi al luptei de clasă.
În această zi, în anul 1886, muncitorii din Chicago au organizat o grevă şi au cerut ca ziua de muncă să fie redusă la opt ore. Manifestaţiile s-au încheiat cu violenţe între protestatari şi poliţie.
După un an, Congresul Internaţionalei a II-a de la Paris a decis ca, în fiecare an, în data de 1 Mai, să se desfăşoare manifestaţii, în amintirea grevei muncitorilor americani.
În prezent, Ziua Internaţională a Muncii este marcată în lume, diferit. În unele ţări, ziua de 1 Mai este sărbătoare de stat.
Sursa foto: www.zamanromania.ro