Noi măsuri de sprijin pentru populaţie decise de coaliţia de guvernare; se aplică de la 1 iulie

Coaliţia de guvernare a decis, luni, lansarea unui nou pachet de măsuri sociale şi economice „Sprijin pentru România”, în valoare de 1,1 miliarde euro.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Guvernului, este vorba despre:

  • amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă
  • acordarea unui sfert din diferenţa de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariaţi din sistemul public
  • acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 lei.

Măsurile vor fi aplicate la data de 1 iulie, precizează sursa citată.

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală şi respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

  • diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puţin 10%, cu excepţia celor cu investiţiile, salariile, pensiile, asistenţa socială;
  • suspendarea angajărilor la stat;
  • creşterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;
  • accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. În acest sens, coaliţia va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbţiei, precizează sursa citată

2 comments

  1. Pentru a face rost de banii necesari in implementarea noului pachet de măsuri din programul „Sprijin pentru România”, premierul Ciucă a solicitat la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, 25 mai, 2022, ca fiecare minister să procedeze la reducerea cheltuielilor la bunuri şi servicii cu procentul de 10%. Nici acum, când din cauza crizelor multiple a ajuns cutitul la os, Guvernul de coalitie PSD-PNL-UDMR cu o majoritate parlamentară de peste 70%, nu are curajul să facă reformele interne atât de necesare si să renunte la centralizarea excesivă care a devenit o frână în calea progresului economic.
    Chiar si la atragerea de fonduri europene au existat sincope deoarece România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. Din această cauză diferențele economice dintre județe sunt imense, iar birocrația omoară multe proiecte în fașă, desi dispune de un aparat administrativ supradimensionat, dar fără ca acesta să facă nimic. De aceea, trebuie recurs la o restructurare a acestor unități administrativ- teritoriale pentru ca structurile respective să fie compatibile cu cele europene, să devină funcționale si eficiente economic, deoarece in prezent cele mai multe dintre judete sunt adevărate feude pentru baronii locali. Trebuie in sfârsit să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu ADR-uri (Agentii de Dezvoltere Regională) ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.
    În prezent, dintre cele 3.228 de orase si comune sau UAT -uri (unităti administrativ-teritoriale), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi de a asigura servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. De aceea, in loc de tot felul de aniversări fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă, dar pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire nu de figuranti .

  2. Motto:
    „Dacă îi dai un pește unui om, îl hrănești pentru o zi; dacă îl înveți să pescuiască, îl hrănești pentru o viață” .
    ( Proverb chinezesc)
    Incă o dovadă că guvernul Ciucă este o struto-cămilă PSD-isto _PNL-istă care în loc să promoveze programe de dezvoltare durabilă generatoare de prosperitate, continuă cu măsuri de caritate destinate consumului, prin atribuirea de pomeni iluzorii de 700 de lei celor cu venituri mici, dar acest „ajutor” mai degrabă contribuie accentuarea inflatiei si la scăderea puterii de cumpărare.
    O altă demagogie este cea legată de suspendarea angajărilor la stat, de la 1 iulie, după ce ministrul Investițiilor Europene Marcel Boloș, a anuntat că vrea să creeze 536 de posturi noi, la care se adaugă trei noi secretari de stat și alți doi subsecretari, care vor avea fiecare cabinet propriu.
    In loc să facă reformele administrative prevăzute in PNRR, care ar duce la reducerea aparatului bugetar, acesti impostori crează noi sinecuri pentru clientela politică.
    A tunat si i-a adunat. Ciucă nu înţelege economie, iar Ciolacu este un mediocru stăpânit de obsesia haiduciei, să iei de la bogati si să dai la săraci.

error: Content is protected !!