Consiliul Județean va realiza studiul de fezabilitate pentru stadionul promis în Wonderland! Hârtiile sunt estimate la 100.000 de euro!
Administrația PSD a lansat mai multe fumigene în privința unui stadion în municipiul Bistrița. În primă fază, viceprimarul Niculae a ieșit la rampă cu demolarea stadionului Jean Pădureanu, după care a modificat mesajul public și a spus că de fapt ar dori extinderea Parcului Municipal. Un fiasco total, la capitolul imagine.
De cealaltă parte, Radu Moldovan a prezentat câteva planșe cu stadionul din zona Wonderland, fără să amintească despre sursa de finanțare.
Realizarea unui studiu de fezabilitate este estimată la 100.000 de euro, iar documentele vor expira în 5 ani!
Contractul de servicii a avut în vedere asigurarea următoarelor: Planului Urbanistic Zonal (P.U.Z) și Studiu de Fezabilitate (S.F.) pentru realizarea unui stadion cu 12.000 locuri în tribune acoperite cu anexele sportive și tehnice aferente și cu dotări complementare de alimentație publică, spații comerciale, spații de cazare și locuri de parcare, care să deservească activitatea sportivă și competițională la nivel profesionist, precum și activități socio-culturale și de agrement pentru
publicul larg.
Criterii de atribuire: Cel mai bun raport calitate – pret.
Costul estmat al documentațiilor: 440.000 de lei ( 100.000 de euro)!
Cât ar costa stadionul Jean Pădureanu!
Stadionul Jean Pădureanu ar costa aproximativ 8 MILIOANE de euro, conform evaluărilor care includ nocturna tribunele (suprafața desfășurată), instalațiile etc. Dacă Primăria ar cumpăra terenul, suma poate fi negociată pentru un preț real. Suprafața totală este de 2 hectare. 20.000 de metri pătrați x 200 euro = 4 MILIOANE de euro, minim.
Promisiunle lui Radu Molovan – stadion de 12.000 de locuri – cost: 10 MILIOANE de euro! Minim!
Stadionul din Wonderland este la faza de studiu de fezabilitate, dar lipsește esențialul: sursa de finanțare a acestui obiectiv! Prin Ministerul Dezvoltării e greu de crezut că se va finanța un astfel de obiectiv. Însă, reprezintă un mijloc de propagandă prin care se pune presiune mediatică pe viitoarele Guvernări, obligate să găsească finanțare pentru promisiunile fără acoperire ale președintelui CJ.
Stadioanele realizate în România au costuri cuprinse între 1.000 de euro și 3.000 de euro/loc! Un stadion de mici dimenisuni cum e cel din Ploiești sau din Arad (ambele de 12.000 de locuri au costat 12, respectiv 14 MILIOANE de euro).
foto 1 stadion Ploiesti
foto 2 – stadion Arad
Fumigena cu stadionul – povești electorale pentru Cristi Niculae – Radu Moldovan!
Realizarea unui stadion în Bistrița este cu siguranță un subiect de propagandă pentru alegerile lcoale de președinte la Consiliul Județean, rspectiv priar de Bistrița.
Concret vorbind, stadionul Jean Pădureanu aparține lichidatorului judiciar și deocamdată NU există oferte pentru cumpărarea terenului în vederea realizării unei baze sportive. Primarul Crețu s-a ferit să negocieze și să abordeze acest subiect, de frica DNA-ului, după cum avea să declare!
Citiți și:
Se pare că după ce intră in PSD oamenii se molipsesc unii de la altii de boala ideilor fixe. Viceprimarul Niculae , alias Wannabe, s-a molipsit de la Cretu, cel care de mai multi ani suferă de boala mutării statuilor si vrea nici mai mult nici mai putin decât mutarea stadionului din Bistrita in Unirea, pentru a extinde parcul municipal in locul stadionului. Omul ori face pe prostul , ori chiar este. El uită că extinderea parcului se poate face prin amenajarea Pădurii Codrisor. Acum si Răducu a pus botul la această tâmpenie, ca si cum mutarea stadionului ar fi prima prioritate a Bistritei. Mai degrabă Bistrita are nevoie de o echipă de fotbal preformantă.
Trebuie spus că stadionul „Jean Pădureanu” din parcul municipal este destul de bun. Odată cu lucrarile la instalatia de nocturnă dată in folosintă in 2009, a fost refacută suprafata de joc la terenul central, aceasta fiind in prezent la standard european. Gazonul terenului central dispune de o instalatie de irigat automatizată, de o instalatie de incalzire modernă si de un drenaj conform normelor in vigoare. Pentru pregătirea si intretinerea terenurilor, clubul Gloria a achizitionat atunci si cele mai moderne utilaje. La tribuna a 2-a au fost modernizate spatiile de sub tribună: vestiare, sali, spatii de refacere, grupuri sanitare, sala de forta. Spatiile aferente mass-media au fost renovate, ziaristii dispunand de cele mai bune conditii de lucru, inclusiv acces la Internet wireless. De asemenea au fost amenajate spatiile de sub peluza, unde a fost realizata cantina pentru sportivi, dotată cu bucătărie, săli de mese, grupuri sanitare si toate dependintele necesare. Toate acestea s-au facut atunci cand clubul Gloria era pe cai mari in prima ligă . Evident aceste amenajari mai trebuie si intretinute.
Revenind la motivul cel mai tampit invocat de viceprimar care este acela de extindere a Parcului Municipal in locul stadionului, trebuie spus că tocmai primarul Cretu a blocat proiectul de amenajare a Padurii Codrisor ca zona de agrement extinsa a parcului. Acum vine cu o solutie si mai idioată să dărame stadionul ca sa mărească parcul, fără să tină seama că din anul 2o15, la initiativa Asociatiei Bistrita Civica, in Consiliul Local a fost adoptată o hotărare privind amenajarea Pădurii Codrisor ca pădure-parc. Ba mai mult, aceasta ar presupune si o deschidere a orasului către pădurea Codrisor, deoarece nici circulatia auto in zona parcului nu este rezolvata in mod rezonabil.
Strada Parcului cu sens unic ar trebui rezervată exclusiv riveranilor (institutii sau locatari), ceea ce ar reduce mult traficul auto in parc. De aceea circulatia auto sa fie trecuta si pe malul stang al raului Bistrita, prin amenajarea si asfaltarea strazii Codrisor cel putin pe portiunea dintre Podul Budacului si spatele stadionului . Pentru asigurarea legaturii cu partea de est a parcului in zona Salii Polivalente, ar fi necesara construirea unui pod peste raul Bistrita in fata fostei uzine electrice, la care sa fie racordata strada si Parcului printr-o prelungire a strazii Vasile Conta printre sediile Electrica si Aquabis. Podul respectiv ar putea fi denumit „Podul Morii” amintind de piata Morii din apropiere dar si de una din fostele mori de apa existente in trecut in zona respectiva. Aceasta ar crea o fluenta a circulatiei auto dinspre Podul Budacului spre partea de est a parcului, in zona magazinului Liedl si a centrului SPA- Casa Ema.