În Bistrița-Năsăud, numărul persoanelor diagnosticate cu afecțiuni specifice sezonului crește de la o săptămână la alta. Numai în intervalul 27 ianuarie – 2 februarie, 16 bistrițeni au fost diagnosticați cu gripă, alți 349 cu pneumonie și peste 3.700 cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare. Din fericire, în această perioadă nu au existat decese, însă aproape 100 de pacienți au necesitat spitalizare.
Potrivit informațiilor date publicității de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, în intervalul menționat au fost raportate 16 cazuri de gripă. Dintre acestea, 7 au fost diagnosticate la copii cu vârste între 5 – 15 ani și alte 6 persoane diagnosticate cu gripă aveau vârste cuprinse între 15 și 49 de ani. Trei pacienți au fost internați în spital.
În ceea ce privește cazurile de pneumonie, în perioada 27 ianuarie – 2 februarie au fost semnalate 349 de astfel de cazuri, cele mai multe la grupa de vârstă 15 – 49 de ani (101), urmată de grupa 5 – 14 ani (98) și de persoane cu vârste peste 65 de ani (51). În 57 de cazuri a fost nevoie de spitalizarea pacienților. Cele mai multe dintre persoanele internate în spital au provenit din grupele de vâstă 5 – 14 ani și 15 – 49 de ani (câte 11 din fiecare grupă).
Referitor la infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare, cu astfel de afecțiuni au fost diagnosticați peste 3.700 de bistrițeni, 31 necesitând internare în spital. Majoritatea cazurilor de acest fel au fost înregistrate în rândul copiilor cu vârste între 5 și 14 ani.
Din fericire, în perioada 27 ianuarie – 2 februarie nu a fost înregistrat niciun deces cauzat de afecțiunile de sezon.
Dr. Anca Andrițoiu, directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, a precizat săptămâna trecută că numărul cazurilor de gripă este mic în comparație cu cel de anul trecut, astfel că la nivelul județului nu se poate vorbi despre o epidemie.
Cu toate acestea, dr. Anca Andrițoiu a reamintit bistrițenilor că trebuie să țină cont de o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii. ”Una dintre cele mai importante măsuri este spălarea mâinilor cu apă și săpun din abundență, adică măsurile de igienă. Apoi, persoanele bolnave trebuie să se izoleze la domiciliu, să evite colectivitatea. E foarte important ca atunci când tușim sau strănutăm să folosim o batistă sau un șervețel pe care să îl aruncăm ulterior, să avem o vestimentație adecvată, o alimentație bogată în vitamine, să aerisim bine încăperile, să evităm consumul de alcool pentru că încetinește reflexele. Am avut și un deces din cazua frigului iarna aceasta, o persoană care consumase alcool și care a căzut și nu s-a mai putut mișca”, a declarat, într-o ședință a Colegiului Prefectural Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu.
Doar 14 cazuri de gripă în Bistrița-Năsăud. ”Nu vorbim despre o epidemie”
FOTO: www.opiniatimisoarei.ro