Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud estimează că numărul elevilor şi al preşcolarilor va crește cu peste 1.400 în anul şcolar 2023 – 2024.
”Deși anul școlar 2023 – 2024 începe în septembrie, noi întocmim de pe acum planul de școlarizare, în așa fel încât să știm câte posturi și pe câte clase contăm în anul următor. Vestea bună pentru anul următor este că avem preconizat un număr de 49.529 de elevi, adică cu 1.411 mai mult decât în acest an. E un trend pozitiv și eu mă bucur pentru acest lucru”, a declarat miercuri, în cadrul unei şedinţe a Colegiului Prefectural, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Cristian Nicula.
Creșterea numărului de elevi în anul școlar 2023 – 2024 va duce și la crearea a circa 50 de noi formaţiuni de studiu, majoritatea la nivel liceal.
O prioritate a Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud pentru anul școlar următor este și creșterea numărului de mediatori școlari.
”Ne propunem să angajăm și mediatori școlari pentru comunitățile vulnerabile. Avem doar un mediator școlar în județ în acest moment. Ne dorim să creștem numărul lor pentru a avea o evidență clară. Practic, știm că există copilași care nu merg la școală. Trebuie să îi aducem cumva la școală”, a mai spus Cristian Nicula.
Tot pentru anul școlar următor, Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud a reușit să înființeze și noi grupe de creșă, inclusiv în mediul rural, printre localitățile în care acestea vor funcționa numărându-se și Prundu Bârgăului, Feldru, Rodna, Ilva Mică, Tiha Bârgăului, Căianu Mic sau Lunca Ilvei.
Mai mult, Cristian Nicula a afirmat că a purtat discuții cu directorii școlilor și cu primarii din comunele Urmeniş, Târlişua, Parva, Spermezeu, Leşu, Sânmihaiu de Câmpie şi Runcu Salvei și le-a comunicat că ar putea beneficia de finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru înfiinţarea de creşe.
”Sper să depună cât mai mulți dintre ei proiecte, astfel încât să avem și acolo grupe de creșă, personalul urmând să fie preluat de noi”, a mai completat Nicula.
Pentru anul școlar 2023-2024 au fost aprobate un număr de 4.848 de norme, din care 4.363 pentru învățământul de masă și 484 pentru învățământul special.
În prezent, în judeţul Bistriţa-Năsăud, reţeaua şcolară este formată din 130 de unități cu personalitate juridică, din care 108 sunt unităţi de învăţământ de stat şi 14 sunt private, la care se adaugă opt unităţi conexe. În anul școlar 2022 – 2023 sunt înscriși în învățământ un număr de 48.118 elevi, din care 45.443 sunt elevi care frecventează cursurile în unitățile de învătământ de stat, iar 2.675 sunt elevi ai unităților de învăţământ privat. În acest an şcolar, activitatea educațională este susținută de un număr de 3.493 cadre didactice, din care 3.354 cadre didactice în învăţământul de stat şi 139 cadre didactice în învătământul privat.