Lucrările de reabilitare a trotuarelor din municipiul Bistrița continuă, în prezent fiind în desfășurare procesul de montare a pavajului din piatră naturală pe strada Gheorghe Șincai.
Lucrările sunt executate în cadrul proiectului Linia Verde, modelul de pavaj care se montează fiind ales de bistrițeni, în urma unui sondaj realizat de Primăria Bistrița prin intermediul aplicației iReport.
Potrivit primarului Ioan Turc, lucrările de modernizare a trotuarelor de pe mai multe străzi din municipiul Bistrița vor fi finalizate în circa 3 – 4 luni.
”Trotuarele vor fi finalizate în circa 3 – 4 luni la nivelul întregului oraș. Scăpăm de această mare problemă. Vom avea trotuare pavate cu acel tip de dale pe care oamenii l-am ales prin aplicația iReport, în urma unui sondaj, și vom avea suprafețe extinse cu piatră naturală. Am modificat proiectul pe această componentă. Nu am fost de acord să avem piatră naturală doar pe strada Gheorghe Șincai sau pe strada Dornei, cum era prevăzut în proiect. Strada General Grigore Bălan, cel puțin până la intersecția cu strada Petre Ispirescu e în buricul târgului, în zona centrală, avem Muzeul Județean acolo, unde se petrec diferite activități, expoziții, simpozioane, cum să treci cu pavaj din beton prin această zonă. De asemenea, dacă e să ne referim la Bulevardul Independenței, mergem cu piatră naturală până dincolo de fostul spital de pe Independenței, pentru că de asemenea este o clădire cu o valoare arhitecturală deosebită, o clădire Art Nouveau care face cinste orașului nostru”, a spus primarul Ioan Turc într-o emisiune la Bistrița FM.
Ce rost are să pui piatră naturală pe trotuarele din fata blocurilor de pe bulevardul Independentei sau de pe Strada Grigore Bălan, când in cadrul proiectului cu bani europeni ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa” din exercitiul financiar 2014-2020 s-a făcut modernizarea acestora strazilor din centrul istoric, inclusiv a trotuarelor. Eventual ar putea fi luate in considerare doar strazile Bistricioarei, Petru Rareș, Piața Unirii, Dornei, Piața Centrală și Gheorghe Șincai unde trotuarele au fost pavate cu dale de beton colorate, după gusturile fostului edil.
Aici a trebui intervenit cu inlocuirea pavajelor din beton, cu piatră naturală, si mai cu seamă in Piata Unirii unde se află Biserica Minoritilor, cel mai vechi monument de arhitectură medievală din oras. Tot in Piata Unirii ar trebui ridicat un monument simbol, evocator al Marii Uniri din 1 Decembrie 1918 , după ce in anul 2012, un primar incult a mutat bustul lui Cuza de la IJP fără să stie că numele pietei se revendică de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 si nu are nimic comun cu Mica Unire. Bustul lui Cuza din Piata Unirii trebuie sa fie mutat inapoi la IJP, unde se mai află incă soclul de marmură de pe care a fost dislocat in 2012 de către fostul primar Ovidiu Cretu. De altfel, bustul lui Cuza a fost dezvelit in 2004 la IJP Bistrita-Năsăud pentru că Alexandru Ioan Cuza a pus bazele Poliţiei moderne în România, dar avea intre altele si rolul de a pune in valoare sediul politiei, o cladire fara personalitate, care seamănă mai degrabă cu un bloc de garsoniere construit in stil comunist.