Penitenciarul Bistrița, la ora bilanțului. Peste 20 la sută dintre persoanele încarcerate la Bistrița au fost condamnate pentru furt calificat

La sfârșitul anului trecut, aproape 380 de persoane se aflau încarcerate în Penitenciarul Bistrița, mai bine de jumătate dintre acestea fiind condamnate la pedepse cuprinse între 1 și 5 ani, se arată în raportul privind activitatea Penitenciarului Bistrița pe anul 2019, document prezentat în această săptămână. 

”Dintre cele 374 de persoane private de libertate, toate erau condamnate definitiv. 7 erau condamnate până la un an, 214 între 1- 5 ani, 130  între 5-15 ani, 20 peste 15 ani, 3 persoane condamnate la detenţiune pe viaţă. Din punct de vedere al naţionalităţii, din cele 374 de persoane private de libertate avem în custodie: 2 maghiari (0,53%), 32 romi (8,56%), 338 români (90,37%), 1 moldovean (0,27%), 1 ucrainean (0,27%)”, se arată în bilanțul activității pe anul 2019.

Vârsta predominantă – 31 – 40 de ani

Același document mai arată că vârsta predominantă a deținuților din Penitenciarul Bistrița este cuprinsă între 31-40 ani (36,10%), însă există și 10 persoane private de libertate cu vârsta peste 60 de ani. Peste 20 la sută dintre deținuți au fost condamnați pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat.

De asemenea, din punct de vedere al stării de recidivă, 194 erau recidivişti, 80 cu antecedente penale şi 100 fără antecedente penale, se mai arată în raport.

Sancțiuni aplicate persoanelor private de libertate pentru abateri disciplinare

Pe parcursul anului 2019, comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Bistrița a analizat și un număr de 208 rapoarte de incident şi a aplicat 187 de sancţiuni disciplinare. În funcţie de gravitate, abaterile disciplinare comise au fost 105 foarte grave, 17  grave şi 65 ușoare.

În cele mai multe dintre cazuri, persoanele private de libertate nu au respectat o prevedere importantă referitoare la interdicția de a introduce în unitate arme, materiale explozive, obiecte şi substanţe care pun în pericol siguranţa penitenciarului, misiunilor sau a persoanelor, bani, medicamente, telefoane mobile, accesorii ale telefoanelor mobile, bunuri sau alte valori. Această încălcare a fost constatată în 43 de situații, ocazie cu care au fost aplicate sancțiuni, precum suspendarea dreptului de a primi şi cumpăra bunuri cu excepţia celor necesare pentru igiena individuală , suspendarea dreptului de a primi vizită sau chiar izolare.

 

Totodată, anul trecut au fost acordate și circa 1.800 de recompense.

Toate aceste date din activitatea Penitenciarului Bistrița au fost cuprinse în bilanțul activității pe anul trecut, ședința de prezentare a acestuia având loc zilele trecute. La eveniment au luat parte, alături de personalul penitenciarului, reprezentanți din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor și ai instituțiilor publice reprezentative de la nivel local, printre care prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, precum și vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Vasile Puica.

Cu această ocazie, prefectul Stelian Dolha a ținut să felicite personalul unității penitenciare pentru modul în care au fost îndeplinite atribuțiile de serviciu cu toate că există deficit de personal și aici.

”Cuvântul de ordine pe care l-am auzit aici este lipsa de personal cu care vă confruntați și pe care, e clar, va trebui să o rezolvăm în perioada următoare. (…) Mă gândesc la dumneavoastră în momentul în care nu ați avut personal, dacă v-ați mai luat concedii, zile libere sau dacă ați mai avut weekenduri libere. Pentru asta, sincer, trebuie să vă felicit! Sunteți exemplari prin astfel de atitudini. (…) Mă gândesc și la recursul compensatoriu și că a trebuit să faceți niște eforturi substanțiale pentru a-l stăpâni. 200 de intrări și ieșiri în fiecare lună – nu e simplu să gestionezi această problemă. (…) De fiecare dată ați făcut cinste județului Bistrița-Năsăud. Este o rugăminte și un îndemn să rămâneți așa, iar atunci performanța instituției va fi asigurată”, a transmis prefectul Stelian Dolha după prezentarea raportului activității.

Reprezentanții Penitenciarului Bistrița spun că ”privită în ansamblu, activitatea Penitenciarului Bistrița în anul 2019 s-a desfăşurat în bune condiţii, cu respectarea normelor legale în vigoare şi cu realizări importante”, iar pentru anul 2020 își propun să continue ”demersurile pentru asigurarea unui mediu custodial sănătos, respectarea drepturilor fundamentale ale individului, dar şi diversificarea activităţilor educaţionale, psihosociale, de instruire şcolară şi formare profesională care să faciliteze incluziunea socio-profesională a persoanelor condamnate la o pedeapsă privativă de libertate”.

error: Content is protected !!