Autorităţile sanitare din Bistrița-Năsăud au aplicat peste 1.000 de amenzi pentru persoanele care s-au întors din străinătate şi nu au completat formularul de localizare a pasagerilor.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, a declarat, joi, că până în prezent au fost identificate peste 1.000 de persoane din judeţul Bistrița-Năsăud care au intrat pe teritoriul României fără a respecta prevederile legale cu privire la localizarea pasagerilor, în cazul acestora fiind dispuse sancțiuni.
„Mulţi dintre cei care s-au aflat în această situație susțin că nu au fost informaţi că trebuie să completeze acest formular, dar fiecare trebuie să se informeze cu privire la condițiile de intrarea în țara în care dorește să călătorească, indiferent dacă este Germania, România sau altă țară. Persoanele care intră în România și nu au completat acest formular primesc amendă. Amenda pe care noi o aplicăm este de 2.000 de lei. Dacă se achită în termen de 15 zile, sancțiunea se reduce la 1.000 de lei”, a afirmat dr. Anca Andrițoiu.
Șefa DSP Bistrița-Năsăud a mai precizat că au existat și situații în care persoanele sancționate au spus că au completat formularul, dar s-a constatat că datele nu au fost introduse corect. În aceste cazuri, dr. Anca Andrițoiu atrage atenția că, odată aplicată amenda, aceasta mai poate fi anulată doar de către instanță, astfel că persoanele aflate în situații de acest fel au fost sfătuite să solicite în instanță anularea sancțiunii.
În România, formularul digital de intrare în țară (PLF), care poate fi accesat de pe platforma plf.gov.ro, a fost introdus începând cu data de 20 decembrie 2021.
Ce este formularul digital de intrare în România?
Formularul este un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România.Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru, pentru că eficientizează anchetele epidemiologice și măsurile sanitare în sprijinul populației.Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Ce informații conține formularul digital de intrare în România?
- Numele și prenumele, datele de identificare și de contact;
- Țara, regiunea și localitatea de unde călătorește spre România, inclusiv cele tranzitate;
- Localitatea și adresa de destinație în România;
- Mijlocul de transport cu care călătorește spre România;
- Data intrării în România;
- Datele minorilor însoțitori, dacă este cazul.
Cine trebuie să completeze formularul digital de intrare în România?
Formularul se completează de către toate persoanele care intră în România și călătoresc cu avionul, trenul, mijloace de transport rutiere sau navale.
Unde se poate accesa formularul digital de intrare în România?
Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei https://plf.gov.ro, dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale pe baza cerințelor operaționale ale Ministerului Sănătății. Pentru eliberarea formularului este necesară autentificarea cu o adresă de e-mail, unde utilizatorul primește un link de acces. Ulterior, se completează câmpurile cu datele solicitate. Pașii sunt similari cu cei pentru generarea certificatului digital UE COVID. Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date și cu Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate.
Când trebuie completat formularul?
Formularul se completează individual cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Acesta poate fi completat electronic de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator.
Cum se verifică formularul?
La verificarea cărții de identitate/pașaportului în sistemul informatic al Poliției de Frontieră va fi afișat dacă persoana a completat formularul. Acesta nu trebuie tipărit.
Cine are acces la datele personale completate în formular?
Datele completate în formular sunt accesate doar de angajații autorizați ai direcțiilor de sănătate publică și pot fi folosite strict cu scopul desfășurării anchetelor epidemiologice. Datele sunt protejate fizic și juridic și nu sunt transmise către terțe persoane. STS asigură măsurile specifice de securitate cibernetică ale sistemului informatic de eliberare a formularului digital de intrare în țară.