Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a anunțaț, vineri, că în cele două laboratoare de biologie moleculară care funcționează la Spitalul Județean de Urgență Bistrița și la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud se efectuează circa 150 de teste în fiecare zi. ”Testăm masiv”, susține prefectul, care precizează că urmează ca astfel de teste să se facă și la cerere, contra-cost.
”Testăm masiv. În acest moment, în județul Bistrița-Năsăud se testează masiv. Chiar cu riscul de a mă repeta, spun că suntem un județ mic în care există două aparate Real Time PCR, cu ajutorul cărora testăm aproximativ 150 de persoane pe zi. O să reușim poate chiar să dublăm capacitatea de testare, mai ales în condițiile în care la Spitalul Județean de Urgență Bistrița se mai formează încă o echipă și la laboratorul DSP ne vine și extractorul automat. (…) Putem deci să dublăm capacitatea de testare. (…) De multe ori, 150 de teste/zi aproape că nu sunt suficiente. Nu credem că o să ajungem la numărul acesta. Credeam că totuși o să ne încadrăm undeva la 100 de teste/zi, dar uite că nu este așa”, a declarat Stelian Dolha, într-un interviu acordat PRO BN TV.
În opinia prefectului, efectuarea testelor pentru depistarea infecțiilor cu noul coronavirus este singura modalitate prin care se pot depista în timp util persoanele pozitive și ancheta epidemiologică se poate demara într-un timp cât mai scurt.
Testare contra-cost și în Bistrița-Năsăud
În plus, de săptămâna viitoare, și în Bistrița-Năsăud s-ar putea realiza teste la cerere, contra-cost, așa cum se întâmplă în județul Cluj.
”De săptămâna viitoare sper să reușim să testăm și la cerere, contra-cost. Asta deja se întâmplă în județul Cluj și este foarte bine, pentru că sunt persoane care trebuie să ajungă, de exemplu, la muncă în străinătate, în Germania, și la granița cu Ungaria li se cere un astfel de test. Atunci vom începe testarea și la cerere. Sunt foarte mulți cei care deja mi-au spus că vor să fie testați și atunci va trebui să îi punem pe o listă, un grafic și apoi să începem testarea”, a mai spus prefectul în timpul interviului acordat PRO BN TV.
Întrebat unde se va efectua testarea la cerere, Stelian Dolha a precizat că, în primă fază, testele se vor face la laboratorul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, urmând ca săptămâna viitoare să fie pus la dispoziția doritorilor un număr de telefon la care vor putea suna pentru a primi mai multe informații.
În județul Cluj, testarea la cerere pentru COVID-19 se face la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, costul testării fiind de 290 de lei. Și la nivelul județului Bistrița-Năsăud, prefectul a anunțat că tariful ar putea să fie tot în jurul sumei de 290 de lei. Stelian Dolha susține că testarea la cerere în Bistrița-Năsăud ar putea începe chiar de la sfârșitul săptămânii viitoare.
În prezent, în județ au fost confirmate 187 de cazuri de COVID-19, fiind înregistrate 16 decese. De asemenea, dintre persoanele depistate pozitiv, 105 au fost deja declarate vindecate.
Nu vă supărați stimați angajați de la Ziar de Bistrița. Oare citește cineva comentariile? Măcar pe voi vă interesează? V-am spus că cei de la Agenția de mediu încarcă sistematic legea trimițând angajați pe teren nerespectând deloc ordonanțele militare. De exemplu săptămâna trecută o angajată de acolo a fost la Nușeni la o dezbatere unde au fost prezenți 20 de oameni. Până acolo se duc 3-4persoane într-o mașină la 20-30 de cm distanță unul de celălalt. E legal nu? Păi directorul ăla (unul Roman) e chiar tâmpit? Acum au cel puțin un angajat suspect de infectare cu covid19. Asta vă spun sigur că sunt rudă cu persoana. V-am spus toate lucrurile acestea că poate verificați și dumneavoastră și vedeți ce spune acel directoraș pe care nu-l interesează decât scăunelul lui. Dacă până luni-marți nu văd nimic înseamnă că și voi ca ziar deserviți pe cineva și scrieți numai ce trebuie știut.
Da, de aceea la ITM au ajuns 10 cu COVID19. Că ați testat voi masiv. După ce a apărut prima persoană infectată ați așteptat să ajungă la 10,ca la,, Românii au talent”. Au spus cei de la DSP că numai dacă au simptome îi testează. Păi la primul caz apărut sau suspect într-o instituție, trebuie testați toți care lucrează acolo. Ce e așa greu? Sau așteptăm să se mai îmbolnăvească câțiva, care până se descoperă că au, mai infectează și pe alții, nu? Dar se dau amenzi pentru combaterea răspândirii. De la Agenția de Mediu îi trimite non-stop pe teren în toate locurile din județ la întâlniri unde s-au adunat și până la 20 de persoane într-un loc. Păi directorul de acolo a încălcat tot timpul și sistematic legea. Deja este și acolo o persoană suspectă. Directorul de acolo ar trebui să fie cel puțin amendat, că din start a încâlcat ordonanțele date până acum. Verificați dacă nu credeți, nu vorbesc prostii pentru că știu sigur.