Premierul Florin Cîțu a participat, alături de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, precum şi reprezentanţi ai ministerelor Sănătăţii şi Transporturilor, la o nouă videoconferință cu prefecţii şi cu reprezentanţii Direcţiilor de Sănătate Publică. Prim-ministrul a abordat mai multe subiecte, printre care începerea noului an școlar, continuarea campaniei de vaccinare sau pregătirea pentru sezonul rece.
În ceea ce privește debutul noului an școlar, premierul a subliniat că îşi doreşte foarte mult ca acest an şcolar să se desfăşoare cu prezenţă fizică la ore.
”Mai avem puțin și vreau să mă asigur că tot ceea ce este de făcut ca să înceapă anul școlar în condiții cât mai bune se face. (…) În CNSU, astăzi, am aprobat hotărârea prin care a fost adoptat ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, ordin care stabilește modul în care se va desfășura anul școlar. Şi aici luăm în calcul două scenarii, şi vreau să fie clare pentru toată lumea: în localitățile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6 la mie, în acest caz se permite participarea cu prezență fizică la cursuri pentru cei care merg la creșe, grădinițe și școli. Am spus din primul moment că este scenariul meu de bază în acest an, să mergem, să avem anul școlar cu prezența fizică, până la 6 la mie prezență fizică pentru cei care merg la creșe, grădinițe și școli. Bineînțeles – şi aici este iarăși foarte important – cu respectarea regulilor de siguranță în contextul pandemiei: avem mască, purtăm mască în interior, dezinfectant etc. Sunt și alte condiții pe care le avem detaliate în ordin. Peste 6 la mie, elevii din clasele I-XII trec în sistem online, iar cei care merg la creșe, grădinițe, respectiv, cei din învățământul special participă în continuare fizic la cursuri, până la instituirea măsurii de carantină în localitatea în care trăiesc, desigur dacă această măsură va fi necesară. Deci, foarte simplu, până la 6 la mie toată lumea cu prezență fizică, peste 6 la mie trec online cei între clasele I și XII, toți ceilalți merg cu prezență fizică, până în momentul în care o localitate este declarată în carantină”, a explicat premierul.
Florin Cîțu a transmis un mesaj către prefecți și către reprezentanții DSP-urilor: ”Vă rog să vă implicați serios, să colaborați, să vă asigurați că sunt luate toate măsurile pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare fără probleme și cu riscuri cât mai mici. Repet, țin foarte mult să avem acest an școlar cu desfășurare în sistem fizic și este foarte important să facem totul pentru siguranța copiilor. În același timp, așa cum am spus de fiecare dată, dacă întâmpinați probleme, dacă aveți probleme în organizarea acestui proces vă rog să le ridicați, ca să le putem rezolva cât mai rapid; acesta este rolul acestor întâlniri, vom mai avea și săptămâna viitoare încă una, chiar înainte de începerea anului școlar”.
Al doilea subiect pe care l-a abordat premierul a vizat vaccinarea și continuarea campaniei de imunizare la nivel național.
”Este clar, avem un număr în creștere de persoane infectate și aici trebuie să fim foarte atenți. Campania de vaccinare trebuie să continue. Ce vreau de la dumneavoastră este să ne asigurăm că avem capacitatea de vaccinare intactă, să nu se închidă niciun centru de vaccinare, să lucrăm, să oferim această posibilitate oamenilor să se vaccineze exact cum a fost și până acum. Trebuie să vă implicați direct, așa cum am spus, atât pentru a menține această capacitate de vaccinare, dar în același timp și pentru a-i informa pe oameni de beneficiile vaccinării. Bineînțeles, efortul trebuie făcut în special în zonele rurale. Toți oamenii trebuie să aibă toate informațiile, toate datele necesare despre vaccinare, cum să se vaccineze, trebuie să fie o decizie informată. Știți foarte bine, în România, vaccinarea nu este obligatorie. În același timp, bineînțeles, trebuie să continuăm și campania de informare despre beneficiile vaccinării celor sub 18 ani. Repet, trebuie să discutăm aici cu părinții și a-i informa, a le oferi toate răspunsurile la întrebările pe care le au despre vaccinare”, a adăugat sursa citată.
Prim-ministrul a cerut Poliției „zero toleranţă” faţă de cazurile de falsificare a certificatelor de vaccinare, adăugând că trebuie verificată fiecare situaţie de acest tip.
”Foarte important pentru reprezentanții Poliției, și aici, domnule ministru, și dumneavoastră aveți un rol foarte important, trebuie să verificăm fiecare caz de falsificare a certificatului de vaccinare. Au fost câteva situații și de aceea trebuie să ne implicăm direct, să vă implicați direct. Știu foarte bine că ați avut câteva acțiuni. Știu, de exemplu, că azi a fost acțiune în care au avut loc percheziții în județul Dâmbovița, aveți și alte cazuri în lucru. Vă felicit pentru acțiunea de astăzi. Este foarte important ca oamenii să știe că nu tolerăm, avem toleranță zero pentru cei care falsifică certificate de vaccinare; asta trebuie să fie foarte clar. Pentru că cine falsifică un certificat de vaccinare pune în pericol viața altei persoane. Deci, avem toleranță zero pentru cei care fac acest lucru. Este important să stopăm astfel de situații, și orice resurse aveți nevoie, trebuie să spuneți, dar trebuie să oprim aceste rețele imediat”, a mai spus Cîțu.
La finalul intervenției sale, premierul a cerut autorităţilor locale să fie pregătite pentru sezonul rece şi să asigure stocurile necesare pentru furnizarea energiei şi pentru operaţiunile de deszăpezire.
”Nu accept în acest an nicio scuză. Ştim că vine sezonul rece, trebuie să pregătim din acest moment toate stocurile și pentru energie, și pentru materiale de deszăpezire și așa mai departe. Deci, toate stocurile trebuie pregătite. Nu există o scuză să spunem că nu am știut, că ne-a luat prin surprindere. Anul acesta nu are cum să ne ia prin surprindere sezonul rece, ne pregătim de acum. De aceea, aș vrea ca toată lumea să fie pregătită, dacă are nevoie de ceva să spună acum, nu în mijlocul unei furtuni de zăpadă sau altă situație. Deci, trebuie să spunem acum ce avem nevoie. Trebuie să aveți discuțiile acum cu operatori economici, să faceți contractele, să vă asigurați că aveţi toate stocurile şi aș vrea să-mi spuneți care este situaţia astăzi, la zi”, a încheiat Florin Cîțu.