Primăria municipiului Bistrița lansează o campanie pentru prevenirea, combaterea și descurajarea cerșetoriei, urmând ca în oraș să fie amplasate bannere cu mesaje precum ”Banii tăi nu îi ajută”, ”Nu da bani cerșetorilor” sau ”Stop cerșetoriei”. Bistrițenii sunt invitați să fie partenerii administrației locale în demersul pentru eradicarea acestui fenomen.
”Conform angajamentului de dinaintea preluării mandatului de edil al Bistriței, prevenirea și combaterea cerșetoriei sunt prioritare pentru mine și pentru noua administrație a orașului. (…) Am anunțat foarte limpede, încă din campanie electorală, faptul că nu voi tolera practicarea cerșetoriei în oraș și, chiar dacă unele măsuri sunt dure, cum ar fi suspendarea sau chiar decăderea drepturilor părintești, nu este nimic mai trist pe lumea asta decât să vezi copii exploatați într-o asemenea măsură, copii cărora le este deformată personalitatea și sunt făcuți din oameni neoameni. Este mult mai bine pentru ei să fie instituționalizați și să primească educație și, chiar dacă într-un sistem instituționalizat afecțiunea nu dă pe dinafară, e limpede că nu au parte nici de afecțiunea părinților”, a declarat primarul Ioan Turc într-o conferință de presă.
Începând din luna aprilie și până acum, în Bistrița au fost identificate peste 150 de persoane care apelau la mila publicului.
”Au fost identificate 91 de persoane adulte (39 de bărbați și 52 de femei) și 61 de minori care cerșeau prin oraș. Pentru 27 de bărbați și 39 de femei au fost aplicate amenzi contravenționale, 13 bărbați și 13 femei au primit avertisment și o persoană a fost internată la Psihiatrie. Dintre minorii identificați, 15 au fost preluați în regim de urgență de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud, cu suspendarea exercitării drepturilor părintești pentru cei care mergeau la cerșit”, a mai precizat Ioan Turc.
Edilul a recunoscut că inclusiv el face parte din categoria celor care oferă bani cerșetorilor.
”Pe mine mă cunosc după nume, mă strigă pe nume pe stradă, dar nu asta este soluția. Soluția este asigurarea de urgență a unor mese, lucru pe care deja îl facem, anchete sociale pentru a vedea unde locuiesc, ce condiții au și ce se întâmplă cu copiii lor și programe prin care să fie reintegrați în societate”, a adăugat primarul.
Potrivit edilului, administrația locală va continua acțiunile pentru eradicarea fenomenului, urmând să organizeze și o campanie pentru prevenirea și combaterea cerșetoriei.
”Vom continua prin acțiuni comune ale Poliției Locale și Direcției de Asistență Socială. Vom încerca să identificăm soluții pentru ca acești oameni să fie reintegrați. Aici mă gândesc inclusiv la variante de antreprenoriat social. Vom depune proiecte pe fonduri europene cu adresabilitate pentru categoriile vulnerabile. De asemenea, îi rog pe bistrițeni să fie partenerii administrației în efortul de a eradica cerșetoria din oraș. Ne gândim la o campanie de descurajare a cerșetoriei, inclusiv prin amplasarea în oraș a unor mesaje cu un conținut categoric anti-cerșetorie. (…) Frecvența mesajelor va fi una mare. Vor exista cel puțin 2-3 mesaje pe săptămână pe care le vom adresa opiniei publice”, a mai explicat primarul.
Eradicarea cerșetoriei rămâne încă un deziderat al administrației locale, dar primarul Ioan Turc consideră că o reducere drastică a fenomenului poate fi constatată la Bistrița.