Primarul din Căianu Mic cere celor de la Apele Române să trateze cu ”maximă prioritate și responsabilitate” problema râului Ilișua

În urma inundațiilor care au afectat două localități din comuna Căianu Mic, primarul acestei comune, Paul Știr, solicită reprezentanților Apelor Române să trateze cu maximă prioritate și responsabilitate problema râului Ilișua.

Transmit reprezentanților Apelor Române să trateze cu maximă prioritate și responsabilitate problema râului Ilișua! Pe lungimea localităților Căianu Mic și Căianu Mare, se impune realizarea de urgență a unor lucrări de calibrare a albiei râului Ilișua, pentru evitarea pe viitor a unor evenimente neplăcute, similare celor produse aseară. Râul Ilișua este în administrarea Apelor Române, iar executarea unor lucrări minime de adâncire și lărgire a albiei râului ar rezolva problema cu care ne confruntăm, iar pentru rezolvarea ei, Primăria Căianu Mic nu poate face nimic pentru că legislația deficitară nu ne permite acest lucru! Problema este cunoscută de foarte mulți ani și nu s-a întreprins nimic concret pentru rezolvarea situației, deși am semnalat-o în nenumărate rânduri, fără să fim tratați cu seriozitate de instituțiile care au competență în acest sens”, a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare Paul Știr.

Primarul comunei Căianu Mic face apel și la parlamentarii județului Bistrița-Năsăud, cărora le solicită să facă demersurile necesare pentru modificarea legislației, astfel încât, în situații de urgență, administrațiile locale să poată interveni și pe cursuri de apă care sunt în administrarea Apelor Române.

În ultimele 24 de ore, vremea rea a pus la încercare comuna Căianu Mic. Debitul râului Ilișua a crescut ca urmare a precipitațiilor și topirii accelerate a zăpezii, astfel că apele au ieșit din matcă și s-au revărsat inundând localitățile Căianu Mic și Căianu Mare. Au fost afectate de inundații 27 de gospodării, 2 km de drum și străzi locale, precum și aproximativ 100 hectare de teren agricol.

Pe parcursul zilei de marți, în cele două localități au intervenit pompierii militari și voluntari, cu mai multe motopompe. Și în prezent se lucrează la îndepărtarea efectelor inundațiilor și la evacuarea apelor din curțile și gospodăriile afectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *