Orașul Bistrița trebuie să se dezvolte, spune primarul Gabriel Lazany, care consideră că bistrițenii nu trebuie să rămână ancorați în trecut, ci trebuie să privească mai mult spre viitor. Acesta este unul din motivele pentru care edilul a propus o serie de proiecte care prevăd regenerarea unor zone urbane importante din Bistrița, proiecte pentru care s-au făcut deja pași.
Vineri, într-o conferință de presă, primarul a vorbit despre trei astfel de proiecte de regenerare urbană pe care actuala administrație intenționează să le implementeze și pentru care a cerut acordul Consiliului Local Bistrița.
”În prima ședință din acest an a Consiliului Local au fost aprobate trei proiecte de interes public local și anume: regenerarea urbană a zonei Parcului Municipal – Stadion Jean Pădureanu – malul drept al râului Bistrița, regenerare zona parcului Mihai Eminescu și regenerarea urbană a zonei unde a funcționat fostul Proditerm, unde este turnul pe care îl vedem cu toții în oraș, pe strada Zefirului”, a spus Gabriel Lazany.
Edilul a oferit detalii despre fiecare proiect în parte.
”Primul proiect, de regenerare urbană a zonei Parcului Municipal – Stadion Jean Pădureanu – malul drept al râului Bistrița presupune modernizarea zonei respective, reamenajarea stadionului și nu desființarea lui. Nu construim blocuri, dezvoltăm doar stadionul. Proiectul presupune dărâmarea tribunei de către parc și înlocuirea cu o scenă pentru a putea muta concertele și evenimentele publice din zona pietonală către zona de parc unde nu deranjăm pe nimeni. Zona unde este peluza se va amenaja un parc pentru skate și va fi o legătură frumoasă cu zona de promenadă și divertisment care se va dezvolta pe malul râului Bistrița. Am prins în proiect malul drept al râului Bistrița pentru că malul stâng este prins în proiectul Linia Albastră”, a explicat Gabriel Lazany.
În ceea ce privește proiectul parcului Mihai Eminescu, edilul a spus că ”acesta presupune construcția unei parcări supraetajate subterane, doar parterul va fi suprateran, și extinderea parcului din zona respectivă atât asupra actualei zone unde se parchează acum, cât și deasupra parcării care se va construi. Un proiect pe care l-am prezentat în campania electorală”.
Referitor la regenerarea urbană din zona străzii Zefirului, primarul a menționat: ”Este un proiect abordat la nivel local pentru prima dată. Am fost de vreo două ori acolo cu câțiva arhitecți. Ei au zis că cea mai bună soluție va fi un acord de parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, filiala Transilvania prin intermediul căruia vom organiza un concurs de idei. Deci nici acolo nu va fi o dezvoltare imobiliară cu blocuri, ci va fi o zonă dedicată cetățenilor municipiului Bistrița, fie că va fi zonă de divertisment, un parc sau orice altceva. Vom vedea în urma concursului de idei. Câștigătorii ne vor propune soluțiile pe care să le adoptăm. Cred că în acea zonă vorbim de o suprafață de circa 4 hectare”.
Întrebat ce se va întâmpla cu turnul din acea zonă, primarul a declarat: ”dacă am putea să îl integrăm într-un proiect, eu aș prefera să îl păstrăm. Dărâmarea lui ridică mai multe probleme, printre care și costurile foarte mari. Dacă se face implozie pe el să îl dinamităm, atunci unda seismică ce se va crea ar putea afecta structura clădirilor din jur dacă nu se sapă un tranșeu imens în jurul lui, ceea ce va implica iarăși costuri foarte mari. Sunt zone care au fost transformate din zone industriale în zone de utilitate publică și în care astfel de turnuri au fost păstrate. Cred că în București pe un astfel de turn se construiește o roată panoramică. Se pot face multe. Eu am intrat în acel turn. De la depărtare pare mic, dar este foarte mare. În interior sau pe exterior poate fi montat un lift și sus să facem ori o cafenea panoramică, ori altă variantă. Arhitecții aceștia tineri vin cu tot felul de idei. Ei chiar vor să implice activ în comunitate”.
Caramba….
Cine vrea să privească spre viitor??… PSD și compania…… care nu sunt altceva decât eșalonul 2 și 3 al Partidului Comunist Român😃😃😃