Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a ajuns, luni, la sediul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest din Cluj-Napoca, unde a purtat discuții cu directorul general, Marcel Boloș, despre implementarea proiectelor aflate în derulare, dar și despre alte oportunități de investiții care ar putea fi realizate prin intermediul Planului Național de Reconstrucție și Reziliență.
”Pentru Bistrița, am insistat pe necesitatea identificării unei finanțări, chiar și parțiale, care să susțină construcția unei parcări în zona centrală a orașului, în condițiile în care Linia Verde va elimina multe locuri de parcare de pe tronsonul Dornei – Gheorghe Șincai. În ce privește parcările rezidențiale, ele rămân o problemă pe care o vom rezolva cu finanțare din bugetul local. Am mai discutat și despre viitoare oportunități pentru unele proiecte de mobilitate și regenerare urbană, care să facă din Bistrița un municipiu etalon pentru dezvoltare de tip smart-city, cu stimularea mediului de afaceri local și facilități multiple pentru tinerii antreprenori, dar nu a fost uitat nici drumul expres Cluj-Napoca – Bistrița, care ar urma să fie finanțat tot prin Planul Național de Reconstrucție și Reziliență”, a precizat primarul Ioan Turc.
Sursa citată a adăugat că, în 23 februarie, conducerea ADR Nord-Vest este așteptată la Bistrița, pentru a analiza situația în detaliu.
Nimic espre amenajarea acelei parcări supraetajate in locul centralei termice situate pe str. Bistricioarei, din spatele Hotelului Bistrita, menită să serveasca zona Centrului Civic din jurul Prefecturii, se tot vorbeste de foarte multă vreme. Inca din 2013, se punea problema demolării centralei termice, astfel inc să se deschidă o arteră de circulatie cu intrare din str. Bistricioarei prin spatele BCR si iesire pe langa Camera de Comert si Industrie, in str. Petre Ispirescu, in lungul căreia intr-o primă etapă să fie amenajate parcări de suprafată pentru institutiile adiacente, precum BCR, Centrul Judetean de Cultura, Muzeul , Camera de Comert si Industrie,etc. Apoi, dupa identificarea surselor de finantare sa fie construite parcări supraetajate care să rezolve definitiv această problemă.
De asemenea, in Piata Mihai Eminescu din Bistrita unde urma sa fie construită Casa de Cultură Sindicatelor , un complex cultural care prevedea: o sală de spectacole cu 825 de locuri și o scena de mari dimensiuni adaptabilă teatrului italian sau elisabetan, o sală modernă de balet, precum si alte săli pentru diverse activități de club, pentru pictură și sculptură, bibliotecă, cine-club și expoziții, un teatru și un cinematograf în aer liber, era proiectată si o grădină suspendată în suprafață de 7000 mp prevăzută cu parcare interioara.
Chiar dacă in prezent perspectiva clădirii fostei Case de cultură a sindicatelor de a deveni un “Mall Cultural” sunt compromise, măcar grădina suspendată în suprafață de 7000 mp cât și parcare de sub aceasta ar putea fi amenajate conform proiectului initial, asigurând un număr sporit de locuri de parcare fată de situatia actuală, dar si o noua infatisare pentru Piața Mihai Eminescu.