Primarul Ioan Turc este de părere că municipalitatea trebuie să se implice mai mult în ceea ce privește componenta de sănătate. Pornind de la această idee, Primăria Bistrița a demarat un proiect prin care și-a propus să faciliteze accesul persoanelor aflate în nevoi la servicii medicale.
În acest sens, Primăria Bistrița a înființat, pe strada Dobrogeanu Gherea, un centru medical de evaluare și promovare a sănătății, acesta urmând să fie inaugurat vineri.
”În considerarea faptului că în perioada de pandemie la centrul respectiv s-au întâmplat lucruri foarte bune, adică s-a derulat campania de vaccinare, de testare gratuită a bistrițenilor, am apreciat că municipalitatea trebuie să se implice mai mult în ceea ce privește componenta de sănătate. Sunt anumite lucruri pe care le putem face și suntem deciși să facem eforturi și pe această componentă. De aceea am dat curs unui proiect menit să susțină cu prioritatea starea de sănătate a femeilor din municipiul Bistrița și din județul Bistrița-Năsăud pentru că acest centru este destinat, pe un anumit proiect, să funcționeze pentru întregul județ, nu doar pentru municipiul Bistrița. În acest sens, am încheiat un protocol cu Institutului Oncologic „Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, unitate medicală care beneficiază de un grant prin Fondul Social European. Concret, facem mamografii, testări Papanicolau și HPV. Totul este gratuit și funcționează cât se poate de bine. Numărul femeilor care s-au înscris pentru efectuarea testărilor este unul mare. Organizarea este bună, chiar foarte bună și mă aștept ca acest proiect să fie de mare succes. Când vorbim despre sănătate trebuie să o facem întotdeauna cu responsabilitate și cu deferență pentru oamenii chiar au nevoie de mai mult”, a spus primarul într-o emisiune de la postul local de televiziune AS-TV.
Proiectul este finanțat prin Fondul Social European, dar și Primăria Bistrița vine cu o serie de facilități pentru ca acest proiect să meargă așa cum se cuvine. În plus, în viitor, municipalitatea își propune să ofere și alte servicii medicale.
”Punem la dispoziție spațiul, ne ocupăm de tot ce înseamnă organizare, resursă umană. Practic suntem o parte importantă a proiectului. Nu ne oprim aici. Ne propunem să dezvoltăm mai multe servicii îndeosebi destinate oamenilor aflate în nevoi. Sunt mulți oameni care sunt imobilizați la pat, care au nevoie de o injecție, au nevoie de ajutor și din diferite motive acest lucru nu li se asigură. Din acest motiv, odată cu noua organigramă, vom veni și cu o structură medicală destinată acestor oameni. În urma unor sesizări, echipe constituite după o anumită rețetă – asistent medical, brancardier – vor merge la domiciliul acestor persoane și vor acorda asistență medicală de bază. De asemenea, vom cumpăra un laborator stomatologic mobil. Nu e vorba despre un laborator medical în servietă, ci despre o mașină, un modul dotat după toate standardele și care va merge în localitățile aparținătoare, acolo unde avem ca grupuri țintă care din motive bine înțelese sunt private de intervenții pe această componentă, deși au nevoie. Putem să facem acest lucru și cu privire la persoane aflate în nevoie di municipiul Bistrița, nu doar din localitățile componente. Eu cred că va fi un proiect care va prinde repede și își va arăta utilitatea”, a mai spus Ioan Turc.
Intenția Primăriei Bistrița este de a acredita aceste servicii.
”Am ajut deja discuții la Casa de Asigurări de Sănătate și vom continua discuțiile cu Casa, în așa fel încât municipalitatea să primească o parte din contravaloarea serviciilor prin Casa de Asigurări de Sănătate. Există un cadru legal, ne raportăm la el și găsim soluția corectă pentru a presta servicii și pentru a deconta aceste servicii”, a menționat primarul.