Primarul orașului Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, într-un dosar care se afla pe rolul Judecătoriei Năsăud. Magistrații au decis să îi interzică primarului să mai ocupe funcții publice timp de 3 ani și, de asemenea, instanța a stabilit că acesta nu mai poate să candideze pentru o funcție de primar sau consilier. Decizia nu e definitivă.
În luna mai a anului 2018, primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău, a fost acuzat că ar fi închiriat, fără a urma procedurile legale, un teren propriului tată, pe care îl cheamă tot Traian Ogâgău. În acest context, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud au început o anchetă, iar în luna noiembrie a anului 2018 l-au trimis în judecată pe edilul din Sângeorz-Băi.
Luni, instanța din Năsăud s-a pronunțat în acest dosar.
”În baza art. 301 alin. 1 din Cod penal, stabileşte pedeapsa de 1 an închisoare în sarcina inculpatului O.T. pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.
Aplică inculpatului O.T. pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţi publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani.
Aplică inculpatului O.T. pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b Cod penal, (dreptul de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte func?ii publice; dreptul de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat) a căror exercitare a fost interzisă ca pedeapsă complementară. În baza art. 83 alin. 1 C. pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 82 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri.
În baza art. 85 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bistriţa-Năsăud, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
În baza art. 86 alin. (1) C. pen. pe durata termenului de supraveghere, datele prevăzute în art. 85 alin. (1) lit. c) – e) se comunică Serviciului de Probaţiune Bistriţa-Năsăud. În baza art. 85 alin. (2) lit b C. pen. obligă inculpatul ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze 40 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii în domeniul serviciilor publice (întreţinere locuri de agrement, parcuri şi drumuri, salubrizarea localităţii, activităţi în folosul unităţilor şcolare, educative sau socio-culturale, sau orice altă activitate utilă comunităţii) în cadrul Primăriei oraşului Sângeorz-Băi, jud. Bistriţa-Năsăud sau Primăriei oraşului Năsăud, jud. Bistriţa-Năsăud.
În baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere şi obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. În baza art. 273 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 17.02.2020”, se precizează în sentința magistraților de la Judecătoria Năsăud.
Decizia nu este definitivă.