Transportatorii din România au anunțat un val de proteste de stradă, împotriva lipsei de reacţie a Guvernului faţă de cerinţele transportatorilor autorizaţi care îşi desfăşoară activitatea legal.
La nivel național, acțiunile de protest au început încă de miercuri, când în faţa Guvernului s-au adunat circa 1.000 de maşini, taximetriştii protestând pentru a cere respectarea legii de către autorităţi, potrivit unui comunicat de presă al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Proteste similare au avut loc și în orașele Arad, Timişoara, Iaşi, Bacău, Braşov, Târgu Mureş, Zalău şi Slatina. Și în orașul Bistrița, taximetriștii au anunțat că vor protesta, acțiunea fiind programată pentru ziua de joi, 14 februarie, în fața Palatului Administrativ din municipiu.
Transportatorii autorizați reclamă faptul că acest domeniu este foarte afectat de apariţia unor servicii de tip car sharing, dar şi de „piraterie”.
„Ieşim în stradă pentru că nu se respectă Hotărârea Curţii Europene de Justiţie, care a decis că aplicaţiile care fac transport de persoane neautorizat sunt transportatori, nu prestatori de servicii online. Nu cerem bani, nu cerem nimic altceva decât să se respecte legea. Sunt peste 100.000 de persoane neautorizate care funcţionează în România, iar UBER, Taxi Fy, Bla Bla Car şi Clever Go circulă fără probleme, dau comenzi, încasează bani, sfidând legislaţia pentru Transporturi si taximetrie, pe care noi o respectăm” a declarat Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, citat de Agerpres.
Transportatorii autorizaţi cer Guvernului să excludă falşii transportatori de pe drumurile României, pentru că, în opinia lor și taximetriştii fără licenţă şi fără autorizaţie sunt falşi transportatori de persoane.
Transportatorii autorizați ameninţă chiar și cu un miting de amploare în perioada 27-28 februarie, dacă nici de această dată nu se vor rezolva problemele semnalată, susținând chiar că vor bloca Bucureştiul cu autocare, microbuze şi taxiuri din întreaga ţară.