Primăria Bistrița a demarat realizarea unui NOU Plan Urbanistic General. Licitația a fost cîștigată de Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” și Daedalus Proiect din Sibiu.
Elaborarea și transpunerea în format GIS a Planului Urbanistic General al municipiului Bistrița și transpunerea în format GIS a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al municipiului Bistrița și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – 45 de puncte de reîncărcare vehicule electrice” este un contract de 2.798.500 lei + TVA. ((600.000 de euro).
Bistrița funcționează pe un PUG votat acum 10 ani și prelungit de 2 ori!
PUG-ul actual a fost aprobat acum 10 ani, prin HCL nr. 136/14.11.2013 pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitate de prelungire pentru maxim 5 ani. Prima prelungire a avut loc prin HCL nr. 184/2018.
A 2-a prelungire a avut loc în noiembrie 2023.
Conform caietului de sarcini, NOUL Plan Urbanistic General va conține o serie de studii, privind:
- reguli de construire
- studiu peisagistic
- studiu infrastructură de servicii comerț Industrial și de turism
- studiu în preastructură de învățământ și agrement
- studiu organizării circulație și Transporturilor
- studiu privind infrastructura tehnică edilitară
- studiu de mobilitate și transport
- consultarea populației în faza preliminară
- fază de integrare în sistemul informațional geografic.
- regulamentul local urbanism aferent va stabili indicatori urbanisici pentru amplasare în cadrul terenului, retrageri, aliamente, distanțe, restricții privind volumetria
- protejarea patrimoniului
- asigurarea acceselor
- echiparea tehnică dentară
- pentru intravilanul nou creat se va propune modul de parcelare forma și dimensiunile minime ale parcelor pentru construcții.
COntractul este finanțat prin PNRR.
Practic, se va studia variantele de extindere a intravilanului și restricțiile imobiliare.
Durata MAXIMĂ de realizare a lucrărilor: 7 ani!
Se lucrează pe 4 faze:
Activitățile Proiectului/Contractului de achiziție publică sunt structurate în 4 (patru) Etape, respectiv: Etapa I care este alcătuită din următoarele 3 faze:
Faza de inițiere – Forma sintetizată și diagnoza Planului Urbanistic General aflat in vigoare, studiile de fundamentare, sinteza studiilor de fundamentare, diagnosticul general și cel prospectiv, precum și conceptul de dezvoltare al Municipiului Bistrița;
b. Faza preliminară a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița – Forma preliminară a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița; c. Faza de integrare în Sistemul Informațional Geografic a formei preliminare a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița – Predarea și integrarea în SIG/GIS a formei preliminare a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița.
Durată Etapa I – 14 luni calendaristice de la data emiterii Ordinului Administrativ de Începere (OAI) pentru Etapa I .
Etapa II – Faza de avizare – Documentațiile pentru obținerea avizelor și acordurilor necesare Durată Etapa II – 6 luni calendaristice de la recepția ”fără obiecțiuni” a Etapei I și emiterea OAI pentru Etapa II Etapa III care este alcătuită din următoarele 2 faze:
- Faza finală – Forma finala a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița;
b. Faza de integrare în Sistemul Informațional Geografic a formei preliminare a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița – Predarea și integrarea în SIG/GIS a formei finale a Planului Urbanistic General al Municipiului Bistrița Durată Etapa III – 4 luni calendaristice de la recepția ”fără obiecțiuni” a Etapei II și emiterea OAI pentru Etapa III 4.
Etapa IV – Faza de asistență tehnică și juridică pe întreaga perioadă de durabilitate a Proiectului – acordarea de asistenţă tehnică și juridică pe întreaga perioadă de durabilitate a Proiectului, conform prevederilor Contractului de finanțare nr.131414/21.11.2022 încheiat cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, în calitate de coordonator de investiții în Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – Fondul Local Durată.
Etapa IV – 60 de luni calendaristice calculate de la data obținerii validării privind încărcarea în Observatorul Teritorial (OT).
Citiți și: