Radu Moldovan, despre EXTINDEREA depozitului de la Tărpiu: „celula a doua se construiește într-o pădure din apropiere!” Ca să NU fie mirosuri!

Radu Moldovan a explicat că groapa de la Tărpiu se va extinde în vecinătatea celei existente, într-o pădure din apropiere.

Conform raportului întocmit în septembrie 2016, depozitul de la Tărpiu este plin în proporție de 52% la sută. Asta deoarece Vitalia Servicii pentru Mediu NU a respectat procedura de depozitare. În replică, reprezentanții companiei au susținut că partea de colectare NU este realizată în parametrii optimi, motiv pentru care ei sunt nevoiți să accepte în rampă mașini cu deșeuri nesortate.

RAPORT Tărpiu

Varianta „deșeuri în pădure ca să NU miroase” e marketing politic! Mari nereguli la depozitul de la Tărpiu! VITALIA a depozitat „a-lan-da-la” și de aceea se umple cu viteză și sunt mirosuri pestilențiale!

Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL depozitează deșeurile din județ pe următorii 20 de ani și plătesc o redevenţă pentru fiecare an de 20% din valoarea anuală a contractului de concesiune, dar nu mai puţin de 200.000 de euro pe an, redevenţă care se constituie ca fond de dezvoltare a proiectului. Consiliul Județean este PROPRIETARUL depozitului de la Tărpiu și a încehiat un contract de concesiune cu Vitalia Servicii pentru Mediu. Valoarea estimată a contractului conform fişei de date este de 87.629.375 RON fără TVA pentru 240 de luni.

r33

r1

 

 

 

 

 

 

Vor să extindă depozitul în pădure! Consolidarea terenului pe care îl dețin îi costă prea mult! Locuitorii NU vor să vândă teren pentru extindere

Situația depozitului este una delicată, deoarece terenul pe care ar trebui să se construiască următoarele celule prezintă alunecări. Tocmai de aceea, proprietarii au fost contactați pentru a vinde teren în vecinătatea celulei existente, în vederea extinderii depozitului, dar refuză categoric și cer evacuarea VITALIEI.  Locuitorii de la Tărpiu sunt revoltați și acuză că acest depozit le pune sănătatea în pericol și bănuiesc o conspirație între factorii politici și compania VITALIA, care până acum a reușit să impună tarife majorate și regulamente favorabile, deși are mari lacune la multe capitole

d111

d0

 

 

 

 

 

 

Pute de la ei, că NU respectă tehnologia și NU acoperă deșeurile cu straturi de pământ. Au mințit cu zâmbetul pe BUZE și NU sunt nici alunecări de teren și nici proiectare GREȘITĂ! Gestionarea e BAI-ul!

Firma S.C. Geodesign S.R.L. Cluj Napoca efectuează măsurătorile pedologice și până acum au făcut 11 măsurători, constatând că “Modificările apărute în intervalul de timp mai 2011 – martie 2016 sunt foarte mici, aproape nesesizabile, astfel se poate concluziona ca versantul este în echilibru stabil.”

Măsuri obligatorii pentru Vitalia Servicii pentru Mediu: să astupe deșeurile de la Tărpiu cu un strat de 10 cm de pământ și să  planteze pomi împrejurul depozitului!

 

 – zilnic, să acopere deșeurile cu un strat de 10 cm de pământ

– aceasta a constatat că există deficiențe în ceea ce privește acoperirea, la finalul fiecărei zile, a deșeurilor depozitate. Operatorul și-a îmbunătățit activitatea în acest sens, dar susține că nu are destul material de acoperire (pământ din excavări, deșeuri din construcții și demolări, compost de calitate inferioară).

Comisia propune ca operatorul să găsească soluții și surse pentru material de acoperire, în județ iar în campaniile de informare și publicitate pe care le va realiza, va comunică populației modul de colectare a acestor deșeuri.

– să planteze o perdea de vegetație împrejurul depozitului

– Până la definitivarea realizării perdelei vegetale din arbori şi arbuşti pe conturul depozitului, în vederea impiedicării răspândirii eventualelor deșeuri antrenate de vânt, suplimentar față de recomandările cuprinse în Autorizația Integrată de Mediu nr.1/23.11.2012, Comisia propune ca Operatorul să monteze o plasă de protecție.

–  să pună deoparte bani pentru închiderea gropii și să respecte această clauză din contract

 

Pentru acoperirea deșeurilor cu straturi de pământ, Vitalia susține că NU au primit cantitățile de moloz estimate în proiect și aruncă vina pe cetățeni și pe modul în care firmele evită să depoziteze aceste resturi contra-cost. Comisia Consiliului Județean a propus ca operatorul să găsească soluții și surse pentru material de acoperire.

 

Radu Moldovan, intervenții la nivel ministerial pentru pădurea cu deșeuri ce va urma la Tărpiu!

 

„Împreună cu colegii din consiliu am început să facem demersuri pentru începerea construcției celulei a doua ca să ne încadrăm în termene… am văzut neplăcerile create pentru populația din zonă vizavi de mirosuri și alte lucruri care se produc datorită existenței celulei acolo. Am făcut cu colegii de la direcția Tehnică și o propunere către Ministerul Apelor și Pădurilor care să completeze legea Codului Silvic unde era prevăzută posibilitatea de a scoate din Fondul Silvic anumite suprafețe de pădure pentru lucrările de interes regional în ce privește rețelele de gaz, electricitate și așa mai departe. I-am rugat să completeze și cu proiectele legate de deșeuri! Am fost cu primarul din Dumitra și am văzut în vecinătatea celulei noastre o zonă plată, într-o pădure unde am putea să avem perdea forestieră de 10-15 metri și celula să fie constrută în interior, sigur repectând Codul Silvic.. plantând o altă suprafață de pădure în altă parte” a declarat Radu Moldovan în cadrul ședinței extraordinare.

După 5 ani de gestionare a depozitului, VITALIA SRL are mari probleme, dar cu toate astea Consiliul Județean îi tolerează, deși contractul este grav-încălcat deoarece operatorul:

– NU a pus banii pentru închidere celulă într-un cont special (conform contractului), ci a folosit banii pentru scopuri comerciale. (aprox. 400.000 de euro).
– NU are instalații corespunzătoare de compactare a deșeurilor ( Vitalia SRL a cumpărat doar sita, NU și utilajul de 80.000 de euro)
– NU a gestionat corespunzător depozitul șiNU se respectă tehnologia impusă, de acoperire cu straturi de pământ (“în pături”) a deșeurilor.
– sunt probleme la stația de epurare (levigatul epurat, adică permeatul, are concentrație de amoniu în componență peste nivelul acceptat! Astea sunt concluziile specialiștilor de a Gospodărirea Apelor, care au făcut analize în acest sens.
– instalațiile de colectare a levigatului sunt neconforme și de aceea s-a produs scurgeri de levigat pe pârâul Roșua și ulterior pe Râul Șieu. Vitalia Tratarea Deșeurilor a primit 60.000 de lei amendă pentru asta.

 

v51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Depozitul de la Tărpiu este administrat pe 20 de ani de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL, firmă care plătește o redevenţă trimestrială Consiliului Județean. De asemenea operatorul va constitui un Fond pentru închiderea și urmărirea post închidere a depozitului, suma minimă cu care va trebui alimentat Fondul fiind echivalentul a 2.407.553 euro fără TVA (suma estimată pentru lucrările de închidere şi suma aferentă cheltuielilor de monitorizare postînchidere).

După 3 ani și jumătate de la inaugurare, cei implicați susțin că de fapt ei NU sunt specialiști, că este vorba de un proiect-pilot și că vor remedia problemele din mers. Contractul pentru depozitul de la Tărpiu a fost încheiat în martie 2013. La fel ca în cazul colectării, pentru DEPOZITAREA la Tărpiu  tariful perceput de SC Vitalia Servicii pentru Mediu Tratarea Deşeurilor SRL a crescut  de la 42,82 la 69,74 lei/tonă fără TVA.

Pădurea cu deșeuri este următorul pas al Consiliului Județean în cadrul acestui program de management al deșeurilor, preluat la cheie și cu grave probleme de funcționare pe toate palierele în numai 4 ani de gestionare.

Citiți și: 
page-4007-404x4001

Au reluat cârdășia? Cum a mințit VITALIA pe chestiunea depozitului de la Tărpiu! Grave probleme pe depozitarea și gestionare ecologică a deșeurilor, pe BLAT cu Consiliul Județean! Ce zice raportul de control!

 

One comment

  1. Balan Marius - PARTIDUL VERDE

    Si bag sama or taia si padurea ? Alo RADARUL PADURILOR ce face ?

error: Content is protected !!