Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud organizează un eveniment de marcă la Bistrița, care se va desfășura sub motto-ul ”Și totuși există iubire – Doamne, ocrotește-i pe români!”. Evenimentul intitulat ”Remember Cenaclul Flacăra”, cu Andrei Păunescu și invitații săi va avea loc în data de 8 noiembrie, la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, evenimentul fiind programat să înceapă la ora 18:00.
Printre invitați se numără și Mircea Vintilă, Magda Puskas, Emeric Imre, Vasile Mardare și Andrei Păunescu.
Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural care s-a desfășurat între anii 1973 și 1985 și a fost condus de poetul Adrian Păunescu.
”De la poezia compusă de însuși Adrian Păunescu și până la versurile recitate din poeziile poeților consacrați, de la muzica timid îngânată de debutanți anonimi, care urcau pentru prima dată pe scenă și până la unele piese deja cunoscute a unor formații sau grupuri muzicale și a unor soliști deja afirmați, Cenaclul Flacăra a delectat publicul cu muzică începând de la melodii populare și până la muzică clasică, folk și rock” precizează Wikipedia.
Spectacolele aveau loc la început luni după-masa/seara în sala Teatrului „Ion Creangă” din București, dar mai târziu s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare.
Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Zoia Alecu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Marcela Saftiuc, Alexandru Zărnescu , Ștefan Hrușcă. Începând cu anul 1980 toamna, a venit la Cenaclul Flacăra formația Continental (N. Enache, Nucu Mazilu, Alexandru Zărnescu și Romeo Beianu) care acompania întreg spectacolul, formație cu care s-a scos și singurul disc cu Cenaclul Flacăra.
Din 1973 (prima oară) până în 1985 (ultima oară) au avut loc peste 1.600 de spectacole de muzică și poezie.
Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiești în timpul unui spectacol, care s-a soldat cu cinci morți și câteva zeci de răniți.