Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va implementa un proiect care prevede îmbunătățirea sistemului de evaluare și monitorizare a calității aerului la nivel național. Prin acest proiect, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului se va extinde cu 17 noi staţii, în 17 orașe din țară, printre care și Bistrița-Năsăud, potrivit ministrului Costel Alexe. Investiţia este în valoare de 81 de milioane de lei.
În cadrul proiectului european va fi dezvoltat, în premieră pentru România, un sistem național de prognoză a calității aerului. Contractul de finanțare pentru acest proiect a fost semnat marți.
”Am semnat astăzi un contract de finanțare, parte din cea mai mare investiție făcută de statul român în aer, în ultimii 10 ani. Cred că aerul va fi una din cele mai mari provocări ale autorităților locale și centrale din următorii 10 ani. Mă bucur că România va avea un sistem de prognoză a calității aerului care va putea fi accesat de oricine de pe mobil și chiar inserat în programele TV, după meteo. Aceasta va fi singura prognoză oficială din România pentru că datele din sistem sunt bazate pe sisteme de măsurare a calității aerului acreditate la nivel european. Acest sistem ne va ajuta nu doar pentru informarea publicului, dar și pentru ca autoritățile locale să fie pe fază de câte ori poluanții pot pune în pericol populația’’, a declarat ministrul Costel Alexe.
Potrivit ministrului, prin acest proiect, Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului se va extinde cu 17 noi staţii, în 17 orașe din țară.
”Am anunţat în urmă cu câteva săptămâni că vom investi foarte mult în această perioadă în tot ce înseamnă monitorizarea calităţii aerului. Am spus atunci că vom creşte cu 40% punctele de monitorizare din cadrul Reţelei Naţionale de Calitate a Aerului, care astăzi funcţionează cu 148 de staţii, şi, prin investiţiile pe care le facem fie din fondurile nerambursabile sau cele guvernamentale vom reuşi să adăugăm încă 60 de noi staţii. 17 din cele 60 de staţii noi vor fi finanţate prin fonduri europene, respectiv prin contractul pe care astăzi cu domnul ministru Marcel Boloş îl semnăm. Aceste staţii vor ajunge în judeţele Alba, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Brăila, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Harghita, Mehedinţi, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. Vom schimba modul de funcţionare cu 180 de grade privind calitatea aerului în România„, a mai afirmat Alexe.
Prin noua rețea se va face un sistem de prognoză a calităţii aerului, care va putea fi consultată zilnic de populaţie.