Cercetările arheologice preventive la fosta Biserică Evanghelică din Vermeș (comuna Lechința) s-au încheiat, acestea aducând noi informații privind istoricul evoluției bisericii, informează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
”Cercetările au adus o serie de noi informații privind istoricul evoluției bisericii, fiind identificată și cercetată sacristia perioadei catolice a acesteia (de pe latura nord-estică a bisericii) și identificarea unui zid masiv în imediata apropiere. Fosta sacristie a fost demolată încă din perioada medievală, piatra fiind reutilizată pentru faza ulterioară de construcție a bisericii. Nu a mai fost identificat decât patul zidăriei acesteia, realizat din piatră de râu prinsă cu lut. Pe latura estică aceasta a fost grav afectată de o groapă de var modernă, folosită pentru ultima tencuială aplicată pereților exteriori ai bisericii. Noul zid identificat are o structură extrem de compactă și este realizat din piatră fasonată prinsă cu lut, fiind la o distanță de circa 50-60 cm de zidul ce închidea latura nordică a sacristiei. Acesta continuă atât spre est cât și spre vest, fiind un posibil zid de incintă al unei faze timpurii a bisericii sau zidul unei construcții încă necunoscute din imediata apropiere a bisericii. Pe lângă un bogat material ceramic medieval identificat se mai remarcă și identificarea unor complexe preistorice din epoca bronzului mijlociu, dar și material ceramic ce poate fi încadrat primei epoci a fierului. Tot lângă zidul demantelat al sacristiei, sub nivelul acesteia au fost identificate două morminte cu material ceramic preistoric”, au explicat specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Cercetările au fost efectuate de arheologii Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Asociației Petrus Italus Trust – Alianța pentru patrimoniul bistrițean, precum și cu ajutorul unor voluntari.