Ioan Deneș a explicat în conferința de presă de la sediul P.S.D modificările ce se vor face la Codul Administrativ. De asemenea senatorul a anunțat că urmează modificări la Legea 215, în sensul schimbării sintagmei: „răspundere solidară în răspundere exclusivă” a semnăturii date de către funcționarii din aparatul de specialitate a UAT-urilor. „Până acum, semnătura era interpretată ca fiind semnătură de LEGALITATE a acelui act… legiutorul spune că semnătura primarului sau președintelui CJ este semnătura de autenticitate, NU semnătură de legalitate. Clarificările se vor face ulterior în Codul Administrativ dacă funcționarul NU dorește să semneze un act administrativ în ceea ce ține de responsabilitatea lui.” a declarat Deneș.
Puteri sporite pentru primar! Șah la secretar!
La nivel local este cunoscut conflictul dintre Floarea Gaftone și Ovidiu Crețu. Primarul Bistriței a transferat din atribuțiuni către Direcția Juridică. Gaftone intentat un proces pentru recuperarea sporurilor salariale dar pierdut procesul. Modificările propuse la Codul Administrativ oferă pârghii de control primarului, care oricând poate solicita examinarea secretarului de municipiu și implicit demiterea acestuia dacă obține calificatife nesatisfăcătoare.
„Funcțiile de secretar NU se vor desfiinţa, vor rămâne, dar modul în care vor fi schimbaţi nu va mai fi ca până acum, în sensul că până acum era foarte greu să fie schimbaţi aceşti secretari. Vor da examene periodice, vor trebui să acumuleze un anumit punctaj, iar dacă nu vor îndeplini acel punctaj, acel secretar nu va mai putea fi ocupa funcția de secretar al UAT-ului respectiv. Dacă NU vor face față la acele examene vor fi schimbați” a declarat Ioan Deneș.
Propuneri de modificare a Codului Administrativ:
– primarului i se va da o mult mai mare autoritate în ceea ce privește buna-funcționare a UAT-ului, în sensul că viceprimarul NU va mai fi propus de consiliul local, ci de către primar… de 3 ori la rând și abia după a 3- propunere atunci abia în a 4-a încercar va avea dreptul consiliul local să propună viceprimarul. Demiterea se va face la propunerea primarului.
– primarii, viceprimarii și președinții de Consiliu Județean vor primi bani pentru vechimea-n muncă.
– mandatele consilierilor județeni și locali NU vor mai fi validate de consilieri, ci validarea se va face de instanțele judecătorești.
– la calculul majorității consiliilor locale, se elimină zecimalele la procente. Spre exemplu: dacă majoritate înseamnă 2/3, respectiv 23.7% nu se rotunjește… ci rămâne valoarea „întreagă” 23%.
– prefecții și sub-prefecții NU vor mai fi înalți funcționari publici, ci vor fi asimilați secretarilor de stat, vor veni și vor pleca odată cu Guvernul
– se va înființa o instituție numită Secretariatul General al Prefecturii
– viceprimarul devine subordonatul primarului, în sensul strict al cuvântului.
– vechimea în ceea ce privește salarizarea președintelui CJ, vicepreședintelui, primarului, viceprimarului se ia în calcul vechimea în muncă.
Codul administrativ se află în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene și ar urma să intre în dezbaterea Parlamentului undeva la finele lunii aprilie. Până atunci se pot face propuneri în acest sens.
Citiți și:
Vrea să o facă de mândra-rușine! Primarul Bistriței a trimis la toată presa un comunicat despre secretarul Floarea Gaftone, care tocmai a pierdut procesul pentru sporul de salariu și a avut “rezultate profesionale modeste”! Să vadă lumea cine-i jupânu’
DIC TO TATA !