Vremea schimbătoare din ultimele săptămâni, cu temperaturi scăzute dimineaţa şi mai ridicate pe parcursul zilei, a dus la o creştere a numărului de cazuri de viroze respiratorii. În plus, în Bistrița-Năsăud au fost înregistrate și cazuri de pneumonie, unele dintre acestea soldându-se chiar cu decesul unor pacienți.
Potrivit informațiilor comunicate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bistrița-Năsăud, în intervalul 14 septembrie – 11 octombrie, șase oameni au murit după ce au fost diagnosticați cu pneumonie. Patru dintre decese au fost înregistrate la persoane care aveau vârste de peste 65 de ani și două la persoane care proveneau din grupa de vârstă 50 – 64 de ani. De asemenea, patru dintre decese au fost înregistrate în intervalul 5 – 11 octombrie. În total, în perioada 14 septembrie – 11 octombrie, la nivelul județului au fost raportate 272 de cazuri de pneumonie, în 60 dintre acestea fiind necesară internarea pacienților într-o unitate spitalicească.
Pe lângă cazurile de pneumonie, județul Bistrița-Năsăud se confruntă și cu un număr ridicat de cazuri de viroze respiratorii.
Medicii bistrițeni au raportat, în intervalul 14 septembrie – 11 noiembrie, la DSP Bistrița-Năsăud, un număr total de aproximativ 4.700 de infecții acute ale căilor respiratorii superioare, majoritatea la copii cu vârste de până la 14 ani. Doar în intervalele 28 septembrie – 4 octombrie și 5 – 11 octombrie au fost raportate câte 1.500 de cazuri. Din numărul total al cazurilor raportate în perioada 14 septembrie – 11 octombrie, 15 au necesitat internare într-o unitate spitalicească.
Conform DSP Bistrița-Năsăud, deocamdată nu au fost înregistrate cazuri de gripă.
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, procesul de imunizare a început deja în județ, în primă fază fiind vaccinați angajaţii din sistemul medical și cei din centrele rezidențiale.
Instituția a solicitat Ministerului Sănătăţii un număr de circa 31.000 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece. Din numărul total de doze solicitate, în județ a sosit o primă tranșă de circa 3.500 de doze. ”Aceasta a fost cu destinație specială. Personalul medical din spitale și Ambulanță, cei din centrele rezidențiale, gravidele și copii peste 3 ani au primit cu prioritate doze de vaccin. De asemenea, un anumit procent din prima transă a fost distribuit și medicilor de familie. Tot ce vine de acum încolo este pentru medicii de familie, în vederea imunizării populației”, a declarat dr. Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița-Năsăud.