Șase persoane care recent s-au întors din Italia sunt izolate la domiciliu, pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, pe fondul cazurilor de infecție cu Coronavirus din Italia.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, este vorba despre 5 bistrițeni care au revenit acasă după o vacanță în Italia și o altă persoană, un cetățean italian, care a sosit în Bistrița în urmă cu 12 zile. Toate cele 6 persoane sunt izolate la domiciliu, ca măsură preventivă. De asemenea, și membrilor familiilor celor 6 persoane li s-a recomandat să stea la domiciliu timp de 14 zile.
”Nu avem niciun caz în carantină, avem doar la domiciliu şase persoane. Este italianul şi alte persoane care au venit aseară din Italia, din excursie. Au fost pe cont propriu în excursie în Italia şi noi am aflat, suntem în legătură şi sunt la domiciliu. Nu au fost în zone cu carantină”, a declarat dr. Anca Andrițoiu, citat de Agerpres.
În plus, cele 6 persoane sunt monitorizate zilnic de către DSP Bistrița-Năsăud.
Directorul DSP Bistrița-Năsăud a mai precizat că este pregătit și un protocol de intervenție în cazul în care în judeţ vor ajunge persoane provenite din zonele aflate în carantină de pe teritoriul Italiei. Acestea vor intra în carantină şi vor fi transportate în spaţii special amenajate pentru astfel de cazuri.
Compartimentul Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a realizat un set de informații utile cu privire la CORONAVIRUS COVID-19
- Coronavirus nu se transmite prin aer, se transmite prin contactul la nivelul suprafetelor, prin picaturile de tuse ajunse pe fata, gura, nas, ochi. Daca cineva tuseste si sar picaruri pe butoanele unui lift, sau pe un scaun, ori pe o masa, cine va atinge acea suprafata cu mana si apoi isi va atinge fata, gura, ochii, va fi infectat.
- Simptomele sunt febra, tuse(de obicei seaca)și dificultate în respirație care apare după o săptămână.Este o boala care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii),strănutul sau durerea în gat.
- Perioada de incubație este intre 2-14 zile dar de câteva zile se sugerează ca ar fi chiar 24-27 zile. In această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.
- Virusul rezista în jur de o săptămână la temperaturi sub 20, apoi la peste 25-30 începe sa mai moara.
- Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanti comuni precum alcoolul medicinal. Deci igiena mainilor e foarte importanta. Nu mâncați fără sa va spălați pe mâini. Mâncarea ambalata este cea mai sigura. Atenție și la pâinea neambalata. Luați după dumneavoastră șervețele umede dezinfectante dacă nu aveți cum sa va spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante. Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la munca. Ștergeți și telefonul și tastatura deoarece de obicei sunt cele mai murdare lucruri dar și cele mai des folosite.
- Folosirea măștii ajuta dacă ești deja bolnav, sa nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu 2 tăișuri deoarece specialiștii nu zic ca ar proteja ba mai mult ar putea sa încurce deoarece pui mana sa o scoți sau o lași pe masa…apoi o pui din nou pe fata și uite asa te infectezi mai ușor.
- Atenție la cei veniți din Italia. Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine sa stea în carantina 14 zile.
- Oricine începe sa aibă febra, tuse și respirație grea pune masca și anunță medicul.
- Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%.
- Cei mai multi se vindecă total 97%. Doar cazurile grave se internează adică cei care au nevoie de suport în respirație și la care starea este afectata.
- Momentan nu există un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu faza severă, dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice până în prezent.
”Haideți sa îmbunătățim igiena în aceasta perioadă și vom trece cu bine și de acest pericol”, este îndemnul Compartimentului Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud.