Înscrierea elevilor în clasa pregătitoare va debuta în scurt timp, oferta educaţională pentru anul școlar 2022 – 2023 urmând să fie publicată de fiecare unitate de învățământ. În acest context, șefa Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Aurelia Dan, le-a cerut directorilor școlilor să se asigure că grupele care se vor forma nu vor fi supraîncărcate și că se va respecta numărul maxim de elevi dintr-o clasă.
”Înscrierea la clasa pregătitoare va debuta cu lansarea ofertei educaţionale. Fiecare unitate de învățământ care va școlariza elevi în clasa pregătitoare a propus un număr de clase și un număr de locuri, în funcţie de gradul de interes așteptat. Îmi doresc ca acest mesaj să ajungă la nivelul comunităţii şi la părinţi. Așa cum am mai afirmat de mai multe ori, de la nivelul Inspectoratului Şcolar nu vom mai promova ierarhii. Din punctul nostru de vedere, toate unităţile de învăţământ au toate premisele pentru a oferi un proces de educaţie de calitate, şi din punct de vedere al resursei umane, şi din punct de vedere al bazei materiale, în condițiile în care numai anul trecut încă două unități de învățământ din Bistrița au fost reabilitate și oferă condiții foarte bune de învățăare celor care le vor trece pragul. Din această perspectivă, vă rugăm să aveți în vedere următoarele locuri și să le comunicaţi părinţilor: în primul rând, respectaţi numărul de elevi/clasă. Dumneavoastră faceți înscrierea în clasa pregătitoare. Noi nu vom accepta depăşirea numărului maxim de 22 de elevi/clasă. În situaţii foarte bine justificate și excepţionale, ne veţi explica de ce numărul elevilor din formaţiune este mai mare. Vă reamintesc că Legea 185/2020 prevede la învățămâmtul primar clase de început de ciclu cu un număr de minim 10 și maxim 22 de elevi, media pe clasă fiind 17. Nu mai încurajaţi excesul de zel şi nu supraîncărcaţi clasele pentru că este foarte greu pentru o colegă învăţătoare să lucreze cu 30 de elevi în mediul urban”, le-a transmis directorilor unităților de învățământ din județ Aurelia Dan.
Șefa Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud a mai subliniat că oferta educațională va cuprinde atât clase în sistem tradițional, cât și clase în sistem step by step.
”Fac mențiunea că doar clasele în sistem tradiţional vor respecta principiul arondării, respectiv al circumscripţiei. Clasele în sistem Step by step vor avea caracter deschis. Este o alternativă deschisă tuturor interesați de alternativă și nu de apropierea de domiciliu. Ca atare, oferta pentru step by step nu este condiționată de adresa de domiciliu a părinților sau a elevilor. Sigur că acolo unde numărul de cereri este mai mare decât locurile arondate, fiecare unitate îşi stabileşte la nivelul Consiliului de Administraţie criteriile generale de selecție”, a mai precizat Aurelia Dan.
Inspectorul școlar general al județului Bistrița-Năsăud a mai atras atenția că se va pune mare accent pe criteriile de repartizare a elevilor pe clase.
În momentul în care va apărea metodologia vom aprova procedura judeţeană de constituire a formaţiunilor de studiu și pot să vă spun anticipat că vom fi foarte atenţi la respectarea unor criterii de repartizare a elevilor pe clase, criterii care să vizeze, pe lângă respectarea numărului de locuri, egalitatea de gen și egalitatea de şanse. Îmi doresc din tot sufletul ca informaţiile pe care le-am cules zilele trecute cum că la nivelul unei şcoli listele sunt complete la anumite doamne învăţătoare să fie un mit, pentru că înscrierea se realizează la secretariatul unităţii de învăţământ, în platforma electronică, acolo se depun dosarele. Printr-o procedură specifică subsecventă celei judeţene veţi face repartizarea elevilor pe clase şi dacă nu găsiţi modalităţile optime, o să le stabilim noi. Alfabetic, de exemplu”, a mai spus prof. Aurelia Dan.