Un număr de 19 străzi de pământ de pe raza municipiului Bistrița au fost modernizare în ultimii trei ani, a anunțat, într-o conferință de presă, viceprimarul municipiului Bistrița, Cristian Niculae, care a mai precizat că pentru alte 11 astfel de străzi există proiectele întocmite și ele vor fi asfaltate anul viitor.
”Alte 11 străzi de pământ au proiectul tehnic și toate documentațiile finalizate – urmează să intre în achizitie publică a lucrărilor de execuție și să fie demarate lucrări pe acestea în decursul anului viitor. Este vorba despre străzile Simfoniei, Răsăritului, Remus Cristian Bucur, Dinu Lipatti, Valea Căstăilor, Viile cu Pomi, Gheorghe Dima, Vasile Lucaciu, Orizontului, Ion Căian, Tărpiului”, a spus viceprimarul Cristian Niculae.
De asemenea, în municipiul Bistrița mai există 19 străzi de pământ care sunt în diferite stadii de proiectare – se lucrează la studiile de fezabilitate, la documentații și la proiectele tehnice. Despre acestea, viceprimarul spune că ”vor intra în lucru cu siguranță în anul 2021”. Este vorba despre străzile Secundară 3 Sărata – Pădurii, Sec. 4 Sărata, I. Pop Reteganul, Bela Bartok, Secundară Unirea (Morii), Zăvoaie, Jupiter, Podgoriei, Viorelelor, Tabără, George Barițiu, Lempeș, Crângului, Sec. 12 Viișoara (din DN 17 la cimitir), Nouă Viișoara, Filip Cristian Petru, Apusului, Școlii și Prundului.
Totodată, în Bistriţa mai sunt alte 99 de străzi de pământ private sau parţial private, unde Primăria Bistriţa nu poate derula lucrări de investiţii din bani publici.
“Mulţi cetăţeni nu ştiu că strada lor nu este în domeniul public. Din acest motiv am decis montarea unor panouri de informare pentru cetăţenii care locuiesc pe acele străzi, pentru ca ei să afle că strada lor nu este publică. Acestea vor fi amplasate la intrarea pe fiecare stradă privată sau parţial privată. Degeaba avem noi o parte din corpul străzii, dacă nu avem toată strada, Primăria nu poate face jumătate sau o porţiune de stradă. Trebuie să existe un consens şi toată strada să fie trecută în domeniul public”, a afirmat viceprimarul.
Acesta a explicat că sunt câțiva paşi pe care bistriţenii trebuie să îi parcurgă pentru ca strada pe care locuiesc sau pe care dețin terenuri să treacă în domeniul public și să poată beneficia de lucrări de asfaltare.
“În primul rând trebuie ca toţi proprietarii de pe stradă să ajungă la un consens, ca strada lor să fie donată Primăriei. Prin serviciile experţilor topografi autorizaţi, terenul se dezmembrează în două parcele, una în corpul străzii şi cealaltă în curtea proprietăţii (n.r. – pe cheltuiala cetăţenilor). După dezmembrarea în două parcele, proprietarii trebuie să facă o adresă către Primăria Bistriţa cu informarea intenţiei lor de a dona această parcelă în domeniul public, cu un extras de carte funciară. Este bunul lor, ei decid ce fac cu el. Primăria Bistriţa acceptă această donaţie prin hotărâre de Consiliu Local şi semnează acceptarea donaţiei la notar, aceste costuri fiind primele costuri care pot fi suportate de administraţie”, a explicat Niculae.
El a mai precizat că, aceste informaţii vor fi furnizate celor interesaţi şi la numărul de telefon postat pe un panou de informare, care va fi amplasat la intrare pe fiecare stradă.
”Trebuie să înțeleagă toată lumea că investițiile din bani publici se pot face doar pe proprietatea publică. Îmi doresc ca în 4-5 ani să asfaltăm și să modernizăm toate strazile de pământ din domeniul public al municipiului Bistrița”, a încheiat Cristian Niculae.
Intrbarea este ca impozitul datorat se plateste tot partial ???