Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany, a afirmat, într-o emisiune a postului local de televiziune AS-Tv, că angajații din unitatea medicală lucrează în condiții de stres, asta și din cauza faptului că rezultatele în cazul pacienților suspecți de COVID-19 ajung după aproximativ 7 – 8 zile de la prelevarea probelor. Din acest motiv, unitatea medicală și-a achiziționat propriul echipament de tip Real Time PCR, cu ajutorul căruia vor fi realizate teste pentru depistarea infecțiilor cu noul tip de coronavirus. Echipamentul urmează să fie livrat către SJU Bistrița până la finele acestei săptămâni.
”În situația actuală, personalul medical lucrează în condiții de stres. Nu ai cum să lucrezi în condiții de relaxare având în vedere că orice pacient trebuie tratat ca un posibil suspect infectat cu coronavirus. (…) Fiecare caz este tratat cu maximă precauție și cu un echipament minim impus, ceea ce înseamnă mănuși, ochelari și mască. (…) Cred că dacă se respectă normele minime de protecție nu vor fi probleme de infectare în rândul personalului medical”, a declarat Gabriel Lazany.
Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița a adăugat că, în momentul de față, posibilitatea de infectare în orice spital este foarte mare, motiv pentru care a solicitat personalului medical de la SJU Bistrița să trateze fiecare pacient cu maximă responsabilitate. O altă problemă din plan local este că la Bistrița nu se fac teste pentru depistarea coronavirusului.
”Singurul lucru care este cert și care poate să evite posibilitatea de infectare este ca fiecare pacient să fie tratat ca un posibil infectat cu coronavirus. Abia atunci vom putea să evităm aceste lucruri. Problema la noi, la Bistrița, este mare pentru că încă nu se fac teste. Dacă s-ar putea face aceste teste într-un timp real, scurt, pacienții s-ar gestiona foarte ușor. Dar noi încă facem aceste teste la laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca. Rezultatele vin după aproximativ 7 – 8 zile, ceea ce reprezintă foarte, foarte mult în gestionarea unui pacient suspect, despre care încă nu știm dacă este sau nu infectat. Acești pacienți sunt duși la secția de Boli Infecțioase. Spitalul cheltuie foarte multe resurse materiale în această perioadă pentru că noi îi tratăm cu maximă seriozitate și angajații intră maxim echipați la acești pacienți. Dacă rezultatul testului ar veni într-o zi și nu în 7-8, noi am face economie de materiale și echipamente de protecție”, a mai adăugat Lazany.
Astfel, pentru a rezolva această problemă, conducerea SJU Bistrița a achiziționat deja un echipament Real Time PCR, care până la finele acestei săptămâni va fi livrat unității medicale.
”Noi sperăm ca în această săptămână să ne vină propriul nostru echipament, să înceapă furnizorul să îl monteze în noul spațiu pe care l-am pregătit pentru laboratorul de Biologie Moleculară, de pe strada Alba Iulia, în incinta complexului spitalicesc de acolo. (…) Echipamentul vine cu teste, cu absolut tot. Sper ca până în 10 aprilie să fie laboratorul funcțional”, a mai spus managerul SJU Bistrița.
Un astfel de echipament de tip Real Time PCR mai există și la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bistrița-Năsăud, dar acesta nu este utilizat momentan.
În ceea ce privește aparatul FilmArray, care există deja în dotarea spitalului și cu ajutorul căruia se poate face diagnostic diferențial, kiturile necesare acestui aparat vor ajunge la SJU Bistrița tot până la data de 10 aprilie.
Gabriel Lazany a afirmat că, până acum, 14 probe recoltate de la angajații unității medicale au fost negative și mai așteaptă rezultatele a încă aproximativ 25 de probe. Totodată, o îngrijitoare din cadrul secției Boli Infecțioase a fost confirmată pozitiv cu noul tip de coronavirus.
În ceea ce privește pacienții, în prezent, la secția Boli Infecțioase sunt 19 persoane suspecte de infecție cu virusul SARS-COV2 și alte 3 persoane confirmate cu COVID-19. De asemenea, alte două persoane suspecte sunt internate la secția Anestezie și Terapie Intensivă.