Spitalul Județean de Urgență Bistrița va deveni ”un spital de referință la nivel regional”, potrivit managerului unității medicale, Gabriel Lazany. Investițiile în modernizarea unității medicale continuă și autoritățile pregătesc noi proiecte menite să ofere și altfel de servicii medicale bistrițenilor.
”În viitorul apropiat, când vom finaliza toate proiectele investiționale pe care le-am demarat și care sunt în diverse stadii de execuție, cred că vom reuși să avem un spital de referință la nivel regional. O să avem una dintre cele mai moderne Unități de Primiri Urgențe din țară, o să avem și heliport și nu ne oprim aici”, a spus managerul SJU Bistrița într-un interviu acordat jurnalistului Nelu Boldea de la N1 TV.
Autoritățile județene au anunțat că pregătesc un nou proiect care vizează unitatea medicală.
”După o serie de investiții importante în sănătate, care au fost de mare folos în această perioadă dificilă, lucrăm la un proiect amplu pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Este vorba despre un proiect privind creșterea eficienței energetice a clădirii spitalului, prin realizarea unei fațade ventilate pentru creșterea siguranței la foc, protejarea tuturor ferestrelor cu un sistem parasolar, înlocuirea întregului sistem de iluminat din interior cu Led, dar și optimizarea funcționării sistemului de încălzire a celor trei corpuri de clădire, montarea de sisteme de climatizare și amenajarea în parcare a unor puncte de reîncărcare electrică”, a anunțat Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Pentru realizarea acestei investiții, administrația județeană intenționează să acceseze fonduri europene.
De asemenea, tot prin intermediul fondurilor europene, autoritățile speră că vor reuși să construiască și o nouă clădire în care ar urma să fie acordate servicii de cardiologie și gastroenterologie intervențională.
”Pregătim încă un proiect la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, un proiect foarte mare, pe care l-am depus de un an la Ministerul Fondurilor Europene și prin care am solicitat identificarea unei surse de finanțare pe Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM). Este vorba despre un proiect de extindere a spitalului de aproximativ 14 mii de metri pătrați, cu o valoare de circa 50 de milioane de euro. Efectiv vrem să mai construim un spital, cireașa de pe tort fiind cardiologia intervențională, care vrem să fie o nouă specialitate pe care să o dezvoltăm la Bistrița. Vrem să dezvoltăm și partea de gastroenterologie intervențională. Ea este deja funcțională la Bistrița, dar vrem să o dezvoltăm. În acest mare proiect vrem să rezolvăm inclusiv problema spațiilor pentru parcare, care, trebuie să recunoaștem, este o altă mare problemă și o provocare”, a mai spus Lazany.
Sursa citată a mai punctat că s-au făcut demersuri nu doar pe partea de dezvoltare a sistemului medical, ci și pe cea de completare a echipei medicale.
”Am lucrat nu doar pe partea de dezvoltare a infrastructurii, ci și pe cea de resurse umane. În momentul în care eu am preluat mandatul de manager, la 1 iulie 2017, aproximativ 24 % din medicii unității medicale erau medici pensionari. Nu am o problemă cu ei, dar activitatea spitalului pot să spun că era pe un butoi de pulbere. (…) Am început o campanie agresivă de racolare a personalului medical superior și am reușit să atragem, într-un singur an, peste 40 de medici tineri”, a mai spus Gabriel Lazany.