Șmecherie de 2 lei, cu miză de 3 MILIOANE de euro! În loc de „licitație deschisă” au scris „procedură simplificată”. Așa au vrut PSD-iștii din Consiliul Local să fenteze concesionarea iluminatului public, ca să fie siguri că „dedicația” ajunge la cine trebuie!

Primăria Bistrița se grăbește să încredințeze un contract de 3 MILIOANE de euro pentru concesionarea iluminatului public din municipiu. Pentru a ajunge la o sumă cât mai mare, Primăria Bistrița a făcut estimări “după ureche” și astfel s-a ajuns la un contract de 14 MILIOANE de lei pentru delegarea iluminatului pe următorii 5 ani, iar condițiile din caietul de sarcini sunt destul de lejere! Valoarea estimată s-a determinat pe baza următoarelor cheltuielilor angajate în perioada de referință 2016-2018.

Determinarea şi justificarea valorii estimate! Altă GOLĂNEALĂ: au făcut un calcul de te doare capul! Au pus la grămadă beculețele cumpărate de Primărie, intervențiile și extinderea de rețele! Așa au ajuns la suma pe care au vrut-o: 3 MILIOANE de euro!

Sistemul de iluminat public include: iluminatul stradal, iluminatul ambiental (parcuri), zone pietonale), iluminatul arhitectural si iluminatul festiv.

Valoarea estimată a gestiunii serviciului de iluminat public în Municipiul Bistriţa este de 2.843.611,68 lei/an, inclusiv TVA, respectiv, 14.218.058,40 lei inclusiv TVA, pentru 5 ani, perioadă ce reprezintă durata de delegare, prin concesiune, a gestiunii Serviciului de Iluminat Public.

Cotractul va fi asigurat din bugetul public, iar Primăria va încasa o redevență INFIMĂ: doar 5%!

Conform documentației concepute, Primăria Bistrița ar încasa o redevență de 5%, adică 3.000 de euro pe lună . Asta în timp ce firma care prinde contractul va încasa aproximativ 50.000 de euro pe lună!

Greșeală sau ȘMEN ordinar?

In cuprinsul Strategiei de Contractare a serviciului a fost indicată ca fiind stabilită ca procedura de atribuire, licitatia publica deschisa, cu prezentarea justiificării acestei alegeri, însă dintr-o eroare, in continutul Hotărârii nr. 146/22.08.2019– la art. 1, alin. (2) a fost scris procedura simplificată.

Hotărârea de Consiliu Local a fost întocmită GREȘIT, aspect sesizat de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Avantajele procedurii simplificate includ termenele mai scurte şi formalităţile mai reduse decât procedurile care se aplică pentru licitație deschisă.

Șmenul a fost reparat la ultima ședință de Consiliul Local, prin majoritatea controlată de PSD-iști. Astfel, s-a votat modificarea unui articol și procedura de concesionare a iluminatului public se va realiza prin licitație deschisă, NU prin procedură simplificată.

Ovidiu Crețu susține că Primăria Bistrița TREBUIE să concesioneze iluminatul public pentru a putea accesa fonduri europene în valoare de 3 MILIOANE de euro pentru extinderea rețelelor.

În acest sens, delegarea iluminatului public ar fi o condiție obligatorie impusă în ghidul solicitantului. De-aici și graba prin care s-au realizat etapele în vederea concesiunii prin delegare directă a iluminatului public.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de firma “de casă” a Primăriei Bistrița! ElectroUrsa a pus cam ce-a vrut în studiul de fezabilitate, ca să fie treaba-bună la licitație! Redevență mică, condiții lejere, contract asigurat pe 5 ani!

Documentația s-a realizat acum 1 an, iar în 28 ianuarie s-a retras de pe ordinea de zi, deoarece documentația inițială obliga firma să extindă rețelele de iluminat. La dezbaterea publică pe acest subiect, patronul firmei ElectroUrsa a intervenit și a făcut mai multe propuneri:

– a propus ca garanția să fie acceptate toate formele legale, NU numai scrisoarea de garanție(proprietăți, imobile etc.).
– Licența ANRSC să fie prezentată în termen de 90 de zile de la câștigarea licitației.
-să fie eliminată montarea a 5 puncte de aprindere și 5 posturi de transformare din caietul de sarcini.

Practic, s-a întocmit un caiet de sarcini extrem de favorabil pentru viitorul câștigător.

ElectroUrsa a prins TOATE contractele pe iluminat public!

În cele 3 mandate ale primarului Crețu,  iluminatul public s-a ocupat Direcția de Servicii Publice, care a semnat un contract-cadru pe întreținere cu SC Electro-Ursa, firmă care încasa în medie, 5.000 de euro/lună pentru lucrăride intervenții. La aceste servicii se adăugau facturi separate pe montat echipamente iluminat festiv, lucrări la diverse evenimente organizate de municipalitate: Zilele Bistriței, etc.

De menționat că Electro-Ursa a câștigat contractul privind întreținerea iluminatului public în TOATE mandatele lui Ovidiu Crețu și a încasat:

în 2015: 127.000 lei
în 2014: 93.000 de lei
în 2013: 147.000 lei
în 2012: 127.000 lei
în 2011: 180.000 lei
în 2010 : 147.000 lei.

Sumele sunt simbolice, iar prin acte-adiționale, Primăria Bistrița a decontat de 10 ori mai mult! Spre exemplu, pe 2017, pe lucrări de întreținere a rețelelor electrice, Primăria Bistrița a cheltuit 1.1 milioane de lei, de 10 ori mai mult decât s-a semnat în contractul-cadru cu Electro-Ursa!

Bătaie de joc pe bani publici! Administrația PSD face șmenuri pe față pentru delegarea iluminatului public!

 

  1. Pentru a obține un preț cât mai mare la contract s-au adăugat diferite componente în realizarea studiului de fezabilitate. Spre exemplu, sumele cheltuite pe achiziționare de beculețe pentru iluminat festiv constituie o componentă importantă a prețului de concesionare, deși achiziția efectivă a beculețelor s-a realizat din bugetul local și nu are nicio treabă cu întreținerea iluminatul public, deoarece reprezintă o achiziție.

 

2. Au luat 5 străzi și au dat o medie la extindere rețele!

Firma Electro Ursa a făcut un calcul copilăresc și a prezentat 5 străzi asfaltate, care au fost iluminate și astfel a ieșit o medie de 377.153 lei/kilometru de rețea, cifre care compun valoarea estimată a contractului-cadru.

Prin aceste șmenuri,costul pe întreținere , montare/demontare iluminat festiv a crescut considerabil, adăugându-se achizițiile realizate din bani publici și lucrările executate cu profitul aferent.

Urmează o licitație pentru desemnarea firmei care va întreține iluminatul public pe următorii 5 ani, contract estimat la 3 MILIOANE de euro, iar Primăria Bistrița va deconta toate facturile emise pentru întreținere, extindere, reparații etc. și va încasa o redevență de 5%.

Citiți și:

Administrația PSD pregătește un mare TUN: concesionarea iluminatului public! Firma „de casă” ar lua 50.000 de euro/lună și ar plăti cam 3.000 de euro redevență! Rețelele NU se extind, doar se întrețin (așa au interpretat legea!) Studiul de fezabilitate a fost realizat de Electro-Ursa, cu cifre din burtă și muuulte aberații ne-profesionale!

 

error: Content is protected !!