Șmenuri GRAVE la Ocolul Silvic Bistrița, mașinăria de produs bani a Primăriei Bistrița! Suspiciuni REALE privind un grup organizat, cu ramificații la cel mai înalt nivel: primari, șefi de ocol, pădurari și oameni-grei sunt în combinație! Prejudiciu mare în pădurile din Livezile!

Procurorii bistrițeni au în cercetare un dosar cu greutate, în care sunt implicate mai multe persoane bănuite că au exploatat ilegal, lemn din pădurile Ocolului Silvic Bistrița. Momentan, sunt cercetați 2 pădurari, angajați ai Ocolului Silvic Bistrița, bănuiți că au furat arbori din zonele pe care trebuia să le păzească.

S-au făcut interceptări telefonice!

Pe baza interceptărilor telefonice au fost audiate mai multe persoane și treptat s-a ajuns la declarații privind o grupare bine-organizată care exploata ilegal lemnul de pe raza comunei Livezile. În funcție de perseverența procurorilor, acest caz poate duce spre nume grele din administrația locală, persoane bănuite că au obținut foloase materiale,protejând rețeaua din care ar face parte: pădurari, șefi de district, șefi de ocol și chiar primari!

Ocolul Silvic Bistrița funcţionează ca regie publică locală R.A. a municipiului Bistriţa, în subordinea Primăriei Bistrița și gestionează 5.700 de hectare de pădure. Regia are în administrare fondul forestier proprietate publică a municipiului Bistriţa şi a comunei Livezile, în suprafaţă totală de 5.693 ha, din care municipiul Bistriţa 3418 ha, iar comuna Livezile 2.235 ha Ocolul este împărțit în 5 districte, respectiv: Districtul Livezile, Districtul Valea Boilor, Dealul Târgului, Districtul Ghinda, Districtul Bistrița.

ziar de bistrita ocol silvic

În urma unui conrol al Gărzii Forestiere Bistrița – Năsăud, s-au descoperit mai multe cioate care NU puteau fi justificate. Aceste cotroale dovedesc faptul că au avut loc tăieri abuzive realizate în incinta districtului de către persoane neautorizate. Practic, șeful de district este direct-răspunzător de aceste tăieri și suspicionat că a favorizat sau participat la aceste tăieri ilegale.

Fapte PENALE în Pădurea Cușma!

În urma controlului Gărzii Forestiere s-a descoperit un prejudiciu estimat la 38.000 de lei. Acest prejudiciu implică automat retragerea atestatului și suspendarea din funcție a celor inculpați. Este vorba de 2 pădurari: U.D și I.L aflați în cercetare penală! Având în vedere că dosarul se află în cercetare penală, publicația Ziar de Bistrița va folosi doar inițialele celor 2 pădurari implicați!

U.D –  i s-a imputat 20.000 de lei
I.L  –  i s-a imputat 20.000 de lei.

Deși gestionează suprafețe importante de pădure, instituția NU aduce profit la bugetul local și anual raportează sume infime!

CIFRE:

Venituri TOTALE ale Ocolului Silvic Bistrița:

– 2.500.000 lei, din exploatare.
– 1 milion de lei – chelltuieli cu salariile.
– 230.000 de lei – profit
– 4.400 lei – salariul mediu
– 70.000 de lei – cheltuieli aferente contractului de mandat şi a altor organe de conducere şi control, comisii şi comitete.

– 387.775 lei – profit NET.

 

ziar de bistrita ocol silvic

 

Singura investiție notabilă: realizarea unui sediu de birouri în incinta unui punct termic, investiție estimată la 350.000 de euro.

Probleme MARI la Districtul 2 Livezile!

Scandalul a început în baza unei reclamații a unui fost-angajat care vreme de 20 de ani a gestiont cantonul Cușma. În urma unui control al Gărzii Forestiere, inspectorii au descoperit pagube importante la Districtul Livezile. Districtul Livezile e împărțit în 5 cantoane. . Acesta a demisionat iar cantonul a fost preluat de un coleg de-al său, în baza unui proces de predare-primire.

Polițiștii și procurorii instrumentează acest caz și până acum au descoperit pagube în valoare de 38.000 de lei.

ziar de bistrita ocol silvic

S-a mers pe interceptări telefonice și audieri de martori! Dosar GREU pe mafia lemnului!

Surse Ziar de Bistrița confirmă că în  acest caz au avut loc interceptări telefonice și audieri-fulger! Procurorii au audiat mai mulți martori și făptași, presupuși membri ai rețelei care opera în pădurile din Districtul 2 Livezile. Se pare că primarul Traian Simionca NU ar fi străin de aceste tăieri ilegale, care au avut loc pe raza comunei Livezile!

De asemenea, Anca Emil, în calitate de șef al Regiei Autonome Ocolului Silvic, împreună cu Ovidiu Valea sunt luați în vizor de procurorii bistrițeni, care instrumentează acest caz delicat de furt de arbori și tăieri ilegale, infracțiuni orchestrate de un grup bine-organizat!

simionca traian

Emil Anca este directorul MARE al Ocolului Silvic, cumnatul deputatului Doina Pană!

Emil Anca este Şeful Regiei Autonome Ocolul Silvic Municipal Bistriţa. Subrdonatul acestuia este Lucian Valea, șeful Fondului Forestier și Președinte al Consiliului de Administrație.

Ocolul Silvic al municipiului Bistriţa a luat fiinţă în anul 2002, potrivit autorizaţiei de funcţionare nr. 5 din 29.04.2002, cu o suprafaţă de început, de 4.925,2 ha fond forestier proprietatea municipiului Bistriţa şi a comunei Livezile. Conform auditului financiar din 2018, Ocolul Silvic a obținut un venit în valoare de 2.837.000 lei. Profit net 387.775 lei.

Regia are în administrare fondul forestier proprietate publică a municipiului Bistriţa şi a comunei Livezile, în suprafaţă totală de 5.693 ha, din care municipiul Bistriţa 3.418 ha, iar comuna Livezile 2.235 ha şi are următoarele obiective strategice:

– gospodărirea durabilă şi unitară a pădurilor în conformitate cu prevederile amenajamentelor silvice şi a normelor de regim silvic a fondului forestier;
– asigurarea pazei şi integrităţii fondului forestier;
– valorificarea superioară a masei lemnoase;
– asigurarea unei stări fitosanitare corespunzătoare prin lucrări specifice de protecţie a pădurilor;
– valorificarea superioară a produselor pădurii, altele decât lemnul, în vederea creşterii producţiei silvice;
– creşterea contribuţiei pădurilor la îmbunătăţirea condiţiilor de mediu şi la asigurarea economiei locale cu lemn, cu alte produse ale pădurii şi cu produse specifice silvice;
– executarea lucrărilor de întreţinere în arborete tinere;
– executarea tratamentelor silvice şi promovarea regenerării naturale;
– asigurarea stabilităţii şi creşterea capacităţii funcţionale a ecosistemelor forestiere.

Cine conduce Ocolul Silvic Bistrița!

VALEA OVIDIU LUCIAN  – PREȘEDINTELE Consiliului de Administrație

MEMBRII Consiliului de Administrație:

ANCA EMIL TITUS

ȚACĂL MIHAI DAN

GANEA GHEORGHE

SÂRBEA MIHAI ALEXANDRU.

 

Componența Ocolului Silvic :

– 1 post de contabi șef
– 1 inginer fond forstier
– 1 post tehniciian sivic cultură, refacerea pădurilor
– 1 post tehniciian sivic paza pădurii
– 1 post economist
– 1 post inginer responsabil pășuni
–  1 post casier
– 1 magazioner
– 1  șef de Ocol.

District Bistrița – 8 pădurari, 3 muncitori silvicultori, 1 tractorist, 1 taf-ist

District Livezile –  1 șef de district, 5 pădurari, 4 muncitori necalificați .

Masa totală valorificată de Districtul Livezile + Districtul Bistrita : 14.000 metri cubi!

În 2018 s-au constatat 1 infracțiune și 4 contravenții. Faptele au fost constatate în Cușma și Slătinița, localități cu poplație de rromi.

Ce PEDEPSE riscă cei 2 pădurari, acuzați că au prejudiciat Ocolul Silvic Bistrița cu aprox. 20.000 de lei, fiecare!

 

Art. 107 din Codul Silvic

(1) Taierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari din fondul forestier national si din vegetatia forestiera din afara acestuia, indiferent de forma de proprietate, constituie infractiune silvica si se pedepseste dupa cum urmeaza:

a) cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 5 ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data comiterii faptei;

b) cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca valoarea prejudiciului produs nu depaseste limita prevazuta la lit. a), dar fapta a fost savarsita de cel putin doua ori in interval de un an, iar valoarea cumulata a prejudiciului produs depaseste limita prevazuta la lit. a);

c) cu inchisoare de la un an la 5 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 20 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior la data comiterii faptei;

d) cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca valoarea prejudiciului produs este de cel putin 50 de ori mai mare decat pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, la data comiterii faptei.

(2) Limitele speciale ale pedepselor prevazute la alin. (1) se majoreaza cu jumatate, in cazul in care faptele au fost savarsite in urmatoarele imprejurari:

a) de o persoana avand asupra sa o arma sau o substanta narcotica ori paralizanta;

b) in timpul noptii;

c) in padurea situata in arii naturale protejate de interes national;

d) de personal silvic.

La această oră, prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior este 164 lei, ceea ce înseamnă că prejudiciul de aprox. 20.000 de lei/pădurar este caz de pușcărie! Procurorii fac cercetări pentru a descoperi prejudiciul real și întreaga rețea care opera în pădurile de pe raza comunei Livezile…

 

 

 

One comment

  1. Rugăm DNA-UL să ia măsuri asupra acestui clan mafiot și să ia conturile casele și toate lucrările furate de acești tâlhări , iar ei la temniță și scoși la lucru!!!!!!

error: Content is protected !!