Liberalii se-nverșună din nou și anunță că se află în căutarea unui candidat-ideal pentru funcția de primar. Nu au fost anunțate criteriile de desemnare a candidatului, ci numai data-probabilă când acesta va fi anunțat, respectiv toamna acestui an.
Într-un interviu acordat lui Mihai Sărmășan (fost consilier municipal al PNL), acum reporter al publicației Nota BN, Sorin Hangan declara că NU exclude o candidatură a sa pentru fotoliul de primar. Nu a fost foarte exact în exprimare și probabil se referea la o candidatură internă pentru desemnarea sa din partea PNL:
Interviul integral îl puteți citi AICI
Bătălia președinților!
Încă de-acum un an, Ioan Turc anunța că va candida pentru funcția de primar. Bineînțeles, numai dacă va obține acordul colegilor. Imediat ce a câștigat șefia Organizației Județene, Ioan Turc a urcat pe scenă și a spus: “în situația în care mă veți investi astăzi cu încrederea d-voastră și mă voi bucura de susținerea Organizației Municipale, intenționez să-mi depun candidatura…”!
La nivel declarativ, Ioan Turc abordează subiecte legate de Primăria Bistrița, și municipiul este zona pe care încearcă să se profileze. Sesizează constant probleme legate de administrația locală și mai nou, amintește despre perioada când a fost viceprimar.
„În urmă cu 12 ani, în primărie fiind, am demarat un proiect care viza reabilitarea centrului istoric al oraşului. Primul pas a fost dezafectarea cotețelor din curți, veritabile focare de infecție, în jur de 500. Pasul doi a fost construirea cartierului de locuințe sociale de la Viişoara, pentru chiriaşii din centru care locuiau în condiții precare. Doream un parcurs al centrului istoric pe modelul Sibiului. ” e ultima postare de pe facebook a lui Ioan Turc.
Subiecte abordate de Ioan Turc:
– ștrandul municipal
– pârtia de schi
– pasarela de pe Independenței
– împrumutul pentru pârtia de schi
– Parcul Industrial Bistrița Sud.
Subiecte evitate de Ioan Turc, în calitate de lider al Organizaței Județene:
– problema deșeurilor din județ, coordonate de ADI Deșeuri unde Radu Moldovan e președinte) și cele privind depozitul de la Tărpiu, (unde Consiliul Județean este proprietar). Subiectele au fost atinse în conferințele de presă, însă atacurile au fost sterile și fără elemente de noutate.
– modul propagandistic prin care Radu Moldovan a confiscat anumite obiective, realizate de primării sau de fosta administrație județeană.
– a II-a etapă a master-planulul de apă-canal, proiect care bate pasul pe loc de 4 ani încoace).
– cele două licitații județene care NU sunt finalizate: pe deszăpezirea drumurilor județene și pe programul cornul și laptele.
Fără să fie parlamentar e greu pentru Turc să aibă greutate în legăturile sale cu județul. Primarii liberali nu pot fi struniți să facă opoziție PSD-ului deoarece derulează proiecte prin PNDL, consilierii județeni fac non-combat cu Radu Moldovan, consilierii locali îi pot reproșa că se bagă unde NU-i fierbe oale și la toate acestea se adaugă luptele interne.
Se-ngrămădesc să-l bată pe Crețu!
Situația pe municipiu pare mai ușor de abordat de membrii opoziției care se înghesuie pe acest culoar. Asta deoarece Ovidiu Crețu e un personaj aparent uzat, aflat la al III-lea mandat care refuză să facă transfer de imagine spre Cristi Niculae (candidatul pregătit de PSD).
Problemele administrației locale reprezintă zona pe care marșează consilierii locali ai PNL, aflați în dispută directă cu Ovidiu Crețu la Consiliul Local. De câteva ori, președintele pe județ le-a luat fața consilierilor locali și a susținut conferințe de presă înaintea unor ședințe de Consiliu Local. Această ne-sincronizare a făcut ca atacurile Organizației Municipale din ședința de Consiliu Local să fie previzibile.
Cei doi președinți ai PNL (Turc – pe județ și Hangan – pe municipiu) s-au confruntat în alegerile interne, când Ioan Turc a fost învins la numai 2 voturi diferență. La câteva luni diferență, Ioan Turc devine președinte pe județ.
PNL-ul arată dezorganizat cu mai mulți colonei care încearcă să comande armate invizibile. Liderilor NU le este clar cine punctează nominal gafele lui Ovidiu Crețu, care teoretic slăbesc PSD-ul și probabil din acest motiv, fiecare încearcă să contabilizeze individual.
Consilierii locali se folosesc de subiectele de pe municipiu, în timp ce consilierii județeni NU riscă să-l confrunte pe Radu Moldovan. Cei fără funcție aleasă (Ioan Turc – director la Registrul Comerțului), Stelian Dolha (fost președinte PNL; fost deputat, actualmente prim-vicepreședinte) se folosesc de conferințe de presă pentru a fi vizibili. La toate acestea se adaugă paginile de facebook personale și mesajele transmise presei locale. Toate atacurile au loc în nume propriu și mai degrabă vizează o creștere individuală a fiecărui membru PNL.
Ioan Oltean l-a atacat pe Turc și i-a transmis că NU ține legătura cu județul!
Ioan Oltean a acordat un interviu jurnalistului Alin Cordoș, interviu în care a transmis că „… la nivel județean, se comunică prost, președintele pare să fie singur, iar activitatea în teritoriu lasă de dorit. Se mișcă greoi, nu pot și nu vreau să înțeleg modul ăsta de-a face politică, dar nu așa se face”, explica Ioan Oltean. Interviul integral AICI.
Radu Moldovan defilează prin județ și opoziția încă NU se grupează în jurul unui lider. Sorin Hangan este președintele Organizației Municipale, Ioan Turc este liderul pe județ al PNL, iar Robert Sighiartău a pierdut TOTAL contactul cu teritoriul și a intrat pe filiera neo-protestantă din PNL.
Un parlamentar fără bazin electoral riscă dispariția de pe scena locală și încă de pe-acum, Robert Sighiartău se profilează ca un politician de listă, la cheremul unor sforari de vârf, gen Falcă-Bolojan (primarii neo-protestanți din Arad și Oradea, zone de graniță cu greutate în calculul de partid.
La acest tablou general, nici NU mai contează că fostul senator Dorin Dobra atacă de pe margine partidul care l-a pus pe lista de senator. Probabil mânios că NU-i în structurile de conducere, Dobra a scris un mesaj ironic:
Ăștia doi joacă “țonțoroiul” la coliva PNL?!? – a postat Dobra pe pagina de facebook, cu referire la Hora Unirii jucată de Turc și Jenor Beudean (secretar al PNL pe județ)
În alegerile din 2016, Stelian Dolha a luat 4.893 de voturi (18%). Din PNL au mai luat voturi Vasile Moldovan : 2.800 de voturi (10%) și Alin Seserman: 1.350 de voturi (5%). Ovidiu Crețu a luat 12.800 de voturi (47%) și PSD a prins 11 consilieri (din 20 posibili).
Cei care au rupt voturi de la PNL NU s-au ales cu mare-brânză și PSD-ul a ajuns să aibă majoritate simplă. Vasile Moldovan a rămas simplu consilier local și funcția de viceprimar NU i-a fost acordată, iar Alin Seserman a dispărut din peisajul local.
Aceste greșeli speră liberalii să NU mai fie făcute și la nivel teoretic se vorbește de o unificare a dreptei împotriva PSD-ului, avantajat clar de alegeri din primul tur prin prisma resurselor financiare și a infrastructurii.
Deocamdată niciun lider al PNL NU acceptă disciplina de partid prin care un singur candidat să fie susținut de întreaga organizație… Ieșirile publice dezorganizate costă întregul partid la nivel de imagine iar PNL-ul transmite mai degrabă un mesaj de dezbinare a opoziției.
Nici unul nu are fata da primar
Corecta analiza dvs. Aproximativ 10.000 de voturi are PNL in municipiu si e pacat ca actuala clasa politic nu stie sa profite de aceste cifre