Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, recent instalat în această funcție, spune că are o misiune extrem de importantă – aceea de a se asigura că angajările la stat se vor face în mod corect și că fenomenul angajărilor pe ”pile sau carnet de partid” se încheie.
”Mai avem o misiune, una pe care eu am mai spus-o chiar și în campania electorală și de care nu mă dezic. (…) O să fiu garantul și instituția pe care o conduc trebuie să fie garantul că angajările în județul Bistrița-Năsăud se fac pe bune, adică o să fie angajări corecte la stat. Mai terminăm cu pilele, mai terminăm cu carnetul de partid, care s-au făcut și am atenționat etajul II încă o dată, adică Consiliul Județean. Ați văzut foarte bine că ei fac demiteri în momentul în care nu le convine că cineva face postări împotriva lor pe pagini de socializare (n.r. – prefectul face referire la situația prezentată de Alexandru Marian Toniuc, care afirmă că i s-ar fi cerut demisia din Consiliul Județean Bistrița-Năsăud în urma unei postări pe pagina personală de pe o rețea de socializare). Astea sunt declarațiile oamenilor, nu ale mele”, a declarat Stelian Dolha într-un interviu acordat postului de televiziune Sângeorz TV.
În opinia prefectului, aceste practici trebuie să înceteze.
”Asta nu cred că mai poate continua așa. Nu știu ce s-a întâmplat până să vin eu, dar nu putem să mergem în continuare așa. Oamenii au nevoie de siguranță, oamenii au nevoie să știe că dacă copiii lor fac o școală, de mâine, după ce o termină, pot să dea un examen corect pentru un post într-o instituție publică și pot să ocupe postul respectiv, nu să li se spună de la poartă că postul de dat. Cu astea trebuie să terminăm, să devină niște legende. Suntem în stare să ne revenim? Asta e marea întrebare! Suntem în stare ca toți pașii aceștia să îi respectăm pentru viitorul acestui județ? (…) Varianta aia ‘Cu dedicație pentru … ‘ trebuie să înceteze. Ăsta este rolul și rostul meu, să intrăm în normalitate”, a adăugat sursa citată.
Întrebat ce ar putea face prefectul pentru a opri acest ”fenomen”, Stelian Dolha a mai spus că un angajat al Instituției Prefectului trebuie să participa la fiecare concurs organizat într-o instituție publică, acesta urmând să se asigure că acel concurs este organizat corect.
”În momentul în care se dau concursurile, reprezentanți ai Instituției Prefectului sunt acolo și ei trebuie să garanteze asta. Orice reprezentant participă la concursul respectiv trebuie să garanteze că acel concurs este corect. El e garantul”, a adăugat prefectul județului Bistrița-Năsăud.
Stelian Dolha a mai precizat că, pe lângă acest obiectiv, mai are și alte proiecte de care se va ocupa, multe dintre ele începute încă de dinante de a solicita eliberarea din funcția de prefect.
O modalitate corectă este ca bibliografia pentru concurs să fie împărțită în subiecte, aferente mai multor variante, nu doar varianta A sau B, iar tragerea la sorți să se facă cu cel mult o oră înaintea susținerii examenului. Altfel există riscul ca cele două variante A și B stabilite cu câteva zile înaintea examenului, să „răsufle” spre candidatul X.
Problema vine de la cerintele pentru concurs, uneori sunt prea personalizate pentru o anumita persoana sa fie acceptata pe baza de dosar, ceilalti sunt deja respinsi pe baza dosarului, si asa ajunge sa fie o singura persoana, care trebuie, la concurs pe post, si astfel ajung pilele unde trebuie, fara concurenta. Foarte frumoasa initiativa dar daca nu rezolvati si partea de cerintele dosarului sa fie pentru post nu pentru persoana care se vrea sa fie pe post, o sa fie ca inainte. Cu stima, Alina