Din cauza procedurilor, echipamentul de tip Real Time PCR din dotarea DSVSA Bistrița-Năsăud nu poate fi momentan utilizat în realizarea testelor pentru depistarea noului tip de coronavirus. Însă, potrivit prefectului Stelian Dolha, se fac demersuri pentru ca acest aparat să fie pus în funcțiune cât mai repede.
Într-o emisiune a postului local de televiziune AS-TV, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a explicat de ce nu poate fi utilizat în acest moment echipamentul de tip Real Time PCR.
”Sunt câteva proceduri pe care, chiar dacă suntem într-o situație deosebit de specială în România, trebuie să le avem. Adică laboratorul trebuie omologat, certificat, personalul trebuie instruit”, a declarat prefectul.
Pe lângă echipamentul din dotarea DSVSA Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha a adăugat că laboratorul va mai fi dotat cu încă un aparat, fiind vorba despre un extractor automat, procedura de licitație publică în vederea realizării acestei achiziții fiind deja demarată.
”S-a mai alocat suma de circa 300.000 de lei pentru un extractor automat, care prelevă mostrele de la fiecare persoană care e suspectă de infecție cu coronavirus și acestea sunt duse la laborator. Avem nevoie urgentă de acest aparat. Am discutat și cu cei de la nivel național din ANSVSA, chiar cu președintele ANSVSA, care mi-a că la noi o să fie unul dintre cele mai performante laboratoare de pe linia ANSVSA. De ce? Pentru că pe linie ANSVSA e singurul laborator care o să fie dotat cu extractor automat. Mai sunt extractoare automate la nivel de spitale, dar pe cealaltă latură – a ANSVSA – nu există. Am fi cam primul județ din România. Mă bucur că am reușit împreună să facem acest demers”, a mai precizat Dolha.
Procedura pentru achiziția extractorului automat este în plină desfășurare. Aceasta a fost deschisă la data de 26 martie și se pot depune oferte până cel târziu pe 6 aprilie.
Reprezentantul Guvernului în plan local a mai completat că în perioada imediat următoare va fi emis un ordin de ministru prin care laboratorul va fi certificat. ”Mai departe trebuie să mergem pentru comanda de kituri. Eu am propus undeva peste o mie de kituri, întrucât achiziția kiturilor se face la nivel național și nu la nivel local. Apoi acestea sunt distribuite către județe. Eu sper să o rezolvăm cât mai repede. Trebuie să facem și perfecționarea celor 3 cadre medicale”, a mai adăugat Dolha.
Sursa citată mai susține că, în cel mai fericit scenariu, în laboratorul DSVSA Bistrița-Năsăud s-ar putea prelucra probe pentru testarea COVID – 19 în aproximativ două săptămâni.
Reamintim că și Spitalul Județean de Urgență Bistrița a achiziționat un echipament de tip Real Time PCR, acesta urmând să ajungă la Bistrița până la finele acestei săptămâni.