Stimulent de risc pentru cadrele didactice, auxiliare şi nedidactice pe perioada stării de urgenţă şi de alertă. De ce sume ar putea beneficia

Un proiect de lege care vizează acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ în contextul situaţiei epidemiologice actuale se află pe ordinea de zi a ședinței Camerei Deputaților de marți.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 21 septembrie și a primit raport favorabil în Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaților.

Proiectul prevede acordarea unui stimulent de risc cadrelor didactice, precum şi personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar, pe durata stării de alertă şi a stării de urgenţă, pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii SARS-CoV-2.

Suma de 2.000 de lei ar urma să o primească cadrele didactice, în vreme ce personalul auxiliar și nedidactic ar putea beneficia de suma de 1.500 de lei.

Stimulentul de risc se va acorda pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar/universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgență,
proporţional cu timpul în care persoanele îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezența antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor.

Lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc acordat potrivit prezentei legi, se stabileşte, lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentari ai PSD. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

ACTUALIZARE

Proiectul a fost adoptat și de Camera Deputaților, fiind  înregistrate 158 voturi ‘pentru’, unul ‘împotrivă’ şi 77 abţineri.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că personalul din învăţământ merită să fie sprijinit în contextul pandemiei de COVID-19 şi a anunţat că va solicita Guvernului să precizeze dacă există bani pentru acordarea acestui stimulent.

N-am citit proiectul, cum el nu a ajuns la mine. Când va ajunge, îl vom citi, îl vom parcurge cu mare atenție, vom solicita Guvernului un punct de vedere să vedem dacă există fonduri disponibile pentru așa ceva și vom lua decizii în consecință. (…)Evident că merită. Întrebarea care se pune este dacă, în această etapă, se poate, dar de meritat merită şi merită sprijiniţi şi personalul medical, dascălii. Cred că toată lumea îşi dă seama că aici este vorba de marile sisteme care ţin societatea în funcţiune şi care ne pregătesc pentru viitorul nostru, dar dorinţa de a sprijni şi de a stimula activitatea lor este o parte şi este dorinţa mea să facem aceste lucruri, însă putinţa se măsoară şi în bani, iar în situaţia unei contracţii economice banii sunt mai puţini decât ne-am fi dorit”, a explicat Klaus Iohannis.

error: Content is protected !!