Consiliul Județean finanțează evenimentele Centrului Județean pentru Cultură, instituție care are buget ENORM de funcționare: 2 MILIOANE de euro/an. De acești bani se organizează spectacole, lansări de carte, se editează reviste etc. Bugetul implică și salariile cu dansatorii și cântăreții, cu personalul contractual și cheltuielile de funcționare a instituției (utilități, încălzire, pază etc).
Conform bugetului aprobat la începutul anului, Centrul Județean pentru Cultură are cheltuieli la dezvoltare și funcționare de: 9.647.000 lei (2 milioane de euro). Aproape jumătate din sumă o reprezintă salariile angajaților. Pe salarii se chetuie aproape 1 milion de euro: 4.300.000 lei/an.
Prin intermediul zisei-culturi, PSD-ul își face campanie MASCATĂ!
Cultura este subvenționată și la evenimente sunt urcate pe scenă personaje care conduc administrația județeană! Este favorul pe care îl întorc organizatorii! Radu Moldovan, Sadu Pugna, Doina Pană sunt nelipsiți de la spectacolele de mase și de cele mai multe ori susțin discursuri despre centenar și despre proiectele lor. În special la evenimentele din mediul rural au loc astfel de incidente.
Cum apar pe agenda culturală evenimente scumpe, cam pe aceeași rețetă! Zestrea Nordului și Spectacolul Dor Românesc au costat 250.000 de lei! Evenimentele s-au desfășurat la interval de câteva zile, pe Pietonal!
Din banii județului, în Bistrița s-au desfășurat 2 evenimente, la interval de câteva zile. Suma cheltuită: 250.000 de lei. Ambele evenimente sunt la prima ediție și cu siguranță vor intra pe agenda anuală a instituției.
„Zestrea Nordului” a costat 130.000 de lei și s-a desfășurat pe Pietonalul Liviu Rebreanu în 22- 24 iunie. Impact: câteva sute de oameni din municipiu… în general target-ul pe care se axează și Dorel Cosma.
Cap de afiș au fost Sandu Pugna, Ionuț Fulea, iar Iuliana Tudor a prezentat evenimentul. Desigur, Radu Moldovan a fost nelipsit și s-a pozat cu artiștiii veniți laa EL în județ.
Spectacolul Dor Românesc: 15 ansambluri din județ, care au dansat pe scena de pe Pietonal. ansambluri din întreaga țara, GALAȚI, PRAHOVA, SATU MARE, SIBIU, CLUJ, SUCEAVA, TIMIS, NEAMȚ, CONSTANTA,IALOMIȚA, BRĂILA, BISTRITA-NĂSĂUD și multi alții care va vor încânta intr-un spectacol de elita!
Spectacolul Dor Românesc a costat 125.000 de lei și s-a desfășurat în 5-6 iulie, tot pe Pietonal. De asemenea e un eveniment aflat la prima ediție, care a reunit ansambluri de dansatori tineri din mai multe regiuni.
Urmează Nunta Zamfirei 95.000 de lei (finanțat din bugetul local), eveniment la care Ovidiu Crețu va fi cap-de-afiș, în loc de Radu Moldovan!
Direct din bugetul județului se scurg 700.000 de lei pe folclorul de la Dor Românesc! Iată agenda folclorică a Ansamblului de Bugetari!
februarie
Dor Românesc – eveniment de coregrafie seminar coregrafic – 5.000 de lei
Spectacol la ROMEXPO – 9.300 de lei
deplasare Italia Milano – 11.250 lei
Spectacol „La hanu’ cu veselie”: 14.500 lei.
martie
„Femeia, frumosă stea” – 9.000 de lei
„Veronica Bălan și prieteni” – 6.000 de lei
„Nicu Cioncă și prietenii” – 8.000 de lei
Festival concurs Valeria Peter Predescu – 54.000 de lei .
aprilie
Filmări „Dor Românesc” – 5.000 de lei.
mai
Deplasare Nurneberg – 20.000 de lei
„Anuța Motofelea și prietenii” – 8.000 de lei
Spectacol folcloric Glodeni – 25.000 de lei (iunie)</span
Festival-concurs „Zestrea Nordului” – 132.000 lei.
Festival Internațional de Folclor Polonia „Myslenice” – 75.000 de lei
Festival Național de copii și tineret „Dor Românesc” – 125.000 de lei .
iulie – august
„Ioachim Spân și prietenii” – 7.000 de lei
„Oana Matei Coruți și prietenii” – 7.000 lei.
octombrie
Festival de coregrafie – 5.000 lei
„Cristina Retegan și prietenii” – 8.000 lei.
noiembrie
„Mirela Petruș și prietenii” – 8.000 lei.
„Crăcun în Bistrița – Năsăud” – 50.000 lei.
decembrie
Crăciun în Bistrița – Năsăud – 50.000 de lei
Revelion – 50.000 de lei
Evenimente private finanțate din bani publici!
„Pană de Păun”, spectacol organizat de secretarul de stat Sandu Pugna – 60.000 lei
„Festivalul Usturoiului” organizat de Claudia Andron, jurnalista de la Bistrițeanul.ro- 100.000 lei
„Way to Far”, spectacolull organizat de redacția Observator BN – 25.000 lei.
Total buget pe TOATE evenimentele Centrul Județean pentru Cultură (folclorice, lansări, carte, muzică de cameră, etc) – 3.974.000 de lei.
– 200.000 de lei se duc pe deplasări în străinătate
– 20.000 de lei pe indemnizații de delegare
– 30.000 de lei pe deplasări în județ.
Cântăreții de la Dor Românesc fac bani cu lopata pe la nunți, dar au pretenția de spectacole „cu prietenii”, organizate din bani publici!
S-a creat o modă în cadrul Ansamblului Dor Românesc, prin care cântăreții din ansamblu își organizează evenimente plătite din bani publici. Teoretic, există șansa închirierii Sălii Dacia, mai ales că onorariile pe care le încasează în privat sunt de câteva mii de euro/weekend. În plus de asta, veniturile lor NU sunt declarate la Finanțe.
Sub titulatura „Anuța Motofelea și prietenii”, „Cristina Retegan și prietenii”, „Veronica Bălan și prietenii”, „Nicu Cioncă și prietenii” s-a creat un fenomen zis cultural-artistic prin care cântăreții beneficiază de propriile spectacole. Practic, la un astfel de eveniment sunt invitați colegii de scenă și se interpretează diferite melodii din repertoriul fiecăruia.
Salariații se copiază între ei pe aceeași rețetă și lipsesc elementele de originalitate. Spre exemplu în 2018 au loc 7 concerte de acest gen și fiecare eveniment costă între 6.000 – 8.000 lei (subvenția). Intrarea se face pe bază de bilet și costă 10 – 15 lei.
Deplasări în străinătate! În numele culturii folclorice, Matilda și suita cheltuie zeci de mii de euro pe an!
Familia Cigu este la conducerea instituției și concepe bugetul instituției, care ulterior este supus aprobării în plenul Consiliului Județean! Gavril Țărmure este directorul Centrului Județean pentru Cultură! Matilda Pascal Cojocărița face deplasări la Milano, în Nurenberg, în Polonia, în Republica Moldova. În total, deplasările costă 125.000 lei.
Rețeta de folclor autohton este supra-saturată după 10 ani cu Dorel Cosma la conducerea Casei de Cultură (finanțată din banii Primăriei Bistrița). Acum, Matilda și Cigu merg pe aceeași rețetă și cheltuie bani pe evenimente care se derulează pe aceeași rețetă.
Impactul este minim și poate fi calculat în funcție de spectatori, oameni în sală, turiști sosiți oraș/județ, telespectatori etc. Prea puțini artiști cu greutate sunt prezenți la spectacolele folclorice care cheltuie zeci de mii de euro din bugetul județean.
Din bugetul județului plătim 50 de salarii pentru Ansamblul Dor Românesc: soliști+instrumentiști+dansatori! BONUS: la ultima ședință au înființat o funcție nouă: șef-serviciu la dansatori!
Consiliul Județean a înființat o trupă de dans folcloric ce va completa Ansamblul “Dor Românesc (care mai are în componență soliști-vocali și instrumentiști). Trupa de dans a fost înființată în 2016, printr-o Hotărâre de Consiliu Județean și este compusă din 6 perechi și un coregraf. Coregraf este Adrian Pașcu, membru PSD.
Ansamblul “Dor Românesc” funcționează în cadrul Centrului Județean de Cultură și deși i se zice PROFESIONIST este finanțat integral din bugetul județean (salarizare, deplasări, diurne, protocol). Acest ansamblu funcționează în cadrul Centrul Cultural Județean, instituție condusă de Gavril Țărmure! În total instituția are 100 de posturi (18 vacante) din care 9 posturi de conducere!
Artiștii bugetari își iau salariu de la Stat și sunt plătiți pentru creație și OBLIGATORIU au câteva ore de repetiții /zi, plus prestațiile de pe scenele județului unde se desfășoară diverse evenimente.
Artiștii Ansamblului Dor Românesc participă la zilele comunelor sau la anumite spectacole cu ocazia unor inaugurări: școli, drumuri etc. Artiștii sunt chemați la mese festive de fiecare dată când județul este vizitat de oameni importanți. Spre exemplu Ștefan Cigu și Matilda au susținut un micro-recital de romanțe în decembrie, când Radu Moldovan a decernat premiile județului.
Dor Românesc e un ansamblu de artiști-bugetari! Din banii județului plătim 45 de salarii lunare! Plus diurne și deplasări!
Ansamblul “Dor Românesc a fost înființat în 1996 de Sandu Pugna și Ștefan Cigu și în 2016 a împlinit 20 de ani de activitate. Ansamblului Profesionist „Dor Românesc”, coordonat de maestrul Ştefan Cigu, are în componenţă Orchestra Profesionistă „Dor Românesc” şi soliştii vocali angajaţi: Matilda Pascal Cojocăriţa, Alexandru Pugna, Florentina şi Petre Giurgi, Domnica Dologa, Mirela Petruş, Ioan Dordoi, Nicolae Cioancă, Anuţa Motofelia, Felix Gălan, Cristina Retegan, Ioachim Spân şi Veronica Bălan.
Matilda Pascal-Cojocărița a fost numită director și coordonează Direcția Artistică de Promovare Cultural-Muzicală din cadrul instituției.
– Serviciul coregrafie are în componență 15 posturi: un șef-serviciu (vacant), un coregraf, 12 dansatori (4 vacante), un instrumentist!
– Compartimentul Orchestră are 19 posturi: 18 instrumentiști și un dirijor.
– Biroul Promovare Cultural Muzicală este reprezentat de soliștii ansambului și are 13 posturi, din care 1 post de conducere.
TOTAL Ansamblul “Dor Românesc”: 47 de posturi!
Artiștii Ansamblului “Dor Românesc” sunt plătiți din banii județului și conform fișei postului promovează cultura județului! Absolut toate evenimentele folclorice se realizează din banii județului și de multe ori se dublează evenimentele. Fără inspirație, directorii și șefii de servicii fac spectacole cam pe același tipar la câteva zile distanță.
Dorel Cosma și Centrul Cultural Municipal dețineau monopolul pe folclor, dar soții Matilda și Cigu vin puternic din urmă și pe aceeași rețetă supra-saturată concep evenimente folclorice finanțate din bani publici.
Centrul Cultural Județean are un buget enorm și cheltuie 2 milioane de euro/an din banii publici ai județului. Impactul cultural poate fi cuantificat și sumele care sunt în joc sunt enorme. Județul NU a avut niciun eveniment de referință și majoritatea spectacolelor se desfășoară pe aceeași rețetă.
PSD merge BLAT și are parte de campanie culturalo-folclorică! De-aia le dă BUGET de 2 milioane de euro!
Radu Moldovan dă OK-ul și astfel PSD-ul are propriile momente de glorie, la evenimentele din județ, atunci când politicienii sunt urcați pe scenă lângă artiști. Județul suferă masiv la capitolul cultură și se perpetuează acest fenomen de pseudo-folclor obositor și repetitiv care în fapt se axează pe publicul rural, îmbătrânit! Lipsa de viziune a celor care impun cultura pe plan județean face ca Bistrița-Năsăud să aibă o agendă culturală pe modelul creat de Nicolae Gălățan, omul comuniștilor în teritoriu…